Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 04 01

Emanuelis Zingeris susitikimuose JAV kėlė Lietuvos kaimynystėje planuojamų statyti atominių elektrinių saugumo klausimą

Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Emanuelis Zingeris vizito Vašingtone metu susitiko su JAV Kongreso atstovais, Senato ir Atstovų rūmų nariais – Senato Asignavimų komiteto pirmininko pavaduotoju Thad Cochran, Atstovų Rūmų Užsienio reikalų komiteto pirmininke Ileana Ros-Lehtinen, bei JAV Gynybos sekretoriaus pavaduotoju Alexander Vershbow.
Emanuelis Zingeris
Emanuelis Zingeris

JAV Kongreso Atstovų Rūmų Užsienio reikalų komiteto pirmininkė Ileana Ros-Lehtinen ypač domėjosi Baltarusijos planais 30 km nuo Lietuvos sienos ir 50 km nuo Lietuvos sostinės Vilniaus statyti atominę elektrinę ir atitinkamais Baltarusijos ir Rusijos susitarimais šia tema.

Užsienio reikalų komiteto pirmininkas E. Zingeris informavo, kad Lietuvos žmones itin neramina šie Baltarusijos ir Rusijos planai. E.Zingerio teigimu, Baltarusijai ketinant statyti atominę elektrinę, Lietuvą itin neramina tai, kad nėra laikomasi tarptautinių normų ir konvencijų, projektas plėtojamas neskaidriai ir, svarbiausia, galimas neigiamas būsimosios atominės elektrinės poveikis Lietuvos gyventojams ir aplinkai.

„Lietuva daug kartų ragino ir kvietė Baltarusiją laikytis tarptautinių įsipareigojimų ir pateikti informaciją, kodėl statybos aikštelę būsimajai atominei elektrinei kaimyninė šalis pasirinko itin arti Lietuvos sostinės“, – sakė E. Zingeris. Užsienio reikalų komiteto pirmininkas pažymėjo, kad Lietuva kėlė ir kels šį klausimą pokalbiuose ir susitikimuose su Europos Sąjungos ir jos valstybių narių lyderiais bei toliau reikalaus, kad Baltarusija atsakytų į šiuos klausimus ir pateiktų išsamią informaciją, susijusią su galimu būsimosios atominės elektrinės poveikio aplinkai vertinimu, kaip tai numato galiojantys tarptautiniai susitarimai ir konvencijos.

Kongreso Atstovų Rūmų Užsienio reikalų komiteto pirmininkė Ileana Ros-Lehtinen pažymėjo, jog jai kelia nuostabą Baltarusijos sprendimai, susiję su ketinimais statyti būsimąją atominę elektrinę. Ji pažadėjo detaliau susipažinti su situacija ir priimti domėn Lietuvos keliamas problemas.

Susitikime su JAV Gynybos sekretoriaus pavaduotoju Alexander Vershbow Užsienio reikalų komiteto pirmininkas E.Zingeris aptarė aktualius Lietuvos ir JAV bendradarbiavimo klausimus gynybos ir saugumo srityje. Buvo sutarta intensyvinti dvišales Lietuvos ir JAV konsultacijas regioninio saugumo klausimais. A.Vershbow padėkojo už Lietuvos indėlį užtikrinant saugumą Afganistane bei išreiškė viltį, kad atsigaunanti Lietuvos ekonomika leis atkurti tinkamą finansavimą krašto gynybos reikmėms.

Susitikime su JAV Kongreso Senato Asignavimų komiteto pirmininko pavaduotoju Thad Cochran E.Zingeris pristatė padėtį Rytų Europoje pažymėdamas, jog būtina tęsti paramos demokratijai programas, ir ypač ES Rytų kaimynystėje – Baltarusijoje, Ukrainoje, Moldovoje bei Pietų Kaukazo šalyse.

Užsienio reikalų komiteto pirmininkas E.Zingeris taip pat susitiko su JAV nevyriausybinių organizacijų Nacionalinio demokratinio instituto Prezidentu Ken Wollack ir Nacionalinio paramos demokratijai fondo Prezidentu Carl Gershman, su kuriais aptarė pasirengimą Demokratijų bendrijos Parlamentinio forumo susitikimams Briuselyje 2011 m. balandžio 11 d. kartu su Europos Parlamentu ir 2011 m. birželio 30 d. Vilniuje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius