Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 03 21

Emigrantas lietuviams atveža neregėtą iššūkį – bėgimą per purvą, ledą, elektrą ir dar daugiau

10 km bėgimas su įvairiausiomis kliūtimis nėra varžybos, ne kartą pataiso būtent tokios pramogos iniciatorius Vladislavas Pocius. Jau dešimtmetį Anglijoje gyvenantis vyras į Lietuvą atvežamą pramogą vadina tiesiog iššūkiu – iššūkiu patiems sau. Svarbiausia, anot jo, įveikti minėtą atstumą, o dar svarbiau – išmokti padėti kitam. Šiuo atveju – kiek suklupusiam, paslydusiam ar purve įklimpusiam.
„Alfa run“ bėgimas
„Alfa run“ bėgimas / „Alfa run“ nuotr.

Apsivertė aukštyn kojom

Dešimtmetį užsienyje gyvenantis Vladislavas Pocius su Lietuva ryšių tikrai nenutraukė. Anaiptol – vienais ar kitais būdais stengiasi atsigręžti į tautiečius. Jau šešerius metus vyras Anglijoje vadovauja priklausomybės ligų centrui „Alfa“. V.Pocius svečioje šalyje narkomanams, alkoholikams, lošėjams bei nusikaltėliams padeda atrasti naują kelią. Vyras teigė žinantis, kaip padėti tautiečiams įveikti minėtas bėdas, nes ir pats buvo su jomis susidūręs.

V.Pocius emigracijoje užsiima ne tik socialine veikla. Kaip pats pasakoja, jam patinka iššūkiai. Vienu metu buvo pamėgęs nardymą, trokšdamas naujų pojūčių, šoko ir parašiutu, be to – V.Pociui nesvetimos ir labiau tradicinės pramogos – tinklinis ar futbolas. Kartą draugas V.Pociui pasiūlė dalyvauti ekstremaliame bėgime.

„Alfa run“ nuotr./Vladislavas Pocius
„Alfa run“ nuotr./Vladislavas Pocius

„Atvirai sakant, į pasiūlymą žiūrėjau skeptiškai, nes nemėgstu bėgioti be tikslo. Bijojau kilometrų, smaugė nežinia, abejojau savo galimybėmis... Nesileisiu į detales, bet šis bėgimas manyje kažką apvertė aukštyn kojom. Viskas pasisuko taip, kad po penkerių metų jau nusprendžiau ir pats organizuoti ekstremalų bėgimą“, – kaip susidomėjo bėgimu su kliūtimis, prisiminė V.Pocius.

Tiesiog labai norėjau pasidalinti tais įspūdžiais, kuriuos ir pačiam teko patirti.

Pirmasis lietuvio organizuojamas bėgimas jau visai netrukus – gegužę, ir jis vyks ne kur kitur, o Lietuvoje. „Tiesiog labai norėjau pasidalinti tais įspūdžiais, kuriuos ir pačiam teko patirti“, – kodėl tam ryžosi, atsakė vyras.

Laukia daug staigmenų

Kelis kartus „Alfa run“ pavadinus varžybomis, V.Pocius pataiso – šios pramogos tikslas nėra įveikti kliūtis pirmam. „Tai galimybė išbandyti savo protinių ir fizinių galimybių ribas. Čia nebus pirmų ir paskutinių. Nugalėtoju čia tapsi tik tada, kai išdrįsi mesti iššūkį sau ir ištiesti pagalbos ranką šalia esančiam“, – apie 10 kilometrų bėgimą, įveikiant 12 kliūčių ruožą kalbėjo idėjos autorius.

Paklaustas, kokių būtent kliūčių gali tikėtis dalyviai, V.Pocius visų kortų atverti nenorėjo, tačiau kelis aspektus išdavė. Metusių patiems sau iššūkį lauks ir purvas, ir ledas, ir ugnies dūmai, ir elektrą. Ir dar daug daug visko.

Į klausimą, ar gali tokiai avantiūrai ryžtis gero sportinio pasiruošimo neturintys žmonės, V. Pocius atsakė – neabejotinai taip. „Kaip minėjau, tai nėra varžybos, todėl skubėti nėra būtinybės. Kai panašiame bėgime dalyvavau pats, mane supo vyrai ir moterys, jauni ir pagyvenę, stambaus ir smulkaus sudėjimo, buvo net keli neįgalūs su vežimėliais. Visi buvome skirtingi, bet turėjome vieną bendrą tikslą drauge įveikti tai, kas mūsų visų laukė!“ – remdamasis patirtimi kalbėjo iniciatorius, tačiau pridūrė ir tai, kad viltis, jog 10 km atstumas bus lyg lengvas pasivaikščiojimas – taip pat nereikėtų.

VIDEO: ALFA RUN - čia nebus jokio plano B

Įveikia kone visi

Įveikti 10 km ilgio ir pilną staigmenų distanciją, pasak rengėjo, priklausomai nuo žmonių pajėgumo ir tempo užtrunka vidutiniškai 1–2 valandas. Remdamasis patirtimi, V.Pocius tikino, kad įveikti save ir trasą pavyksta kone visiems pasiryžusiems. Vis dėlto organizatoriai yra pasirengę ir netikėtiems atvejams.

Pasijutus blogai, koją sutraukus mėšlungiui ar tiesiog nusprendus, kad jėgų nepakanka, į pagalbą atskubės keturratis, kuris saugiai nugabens žmogų tiesiai į stovyklavietę. „Alfa run“ rengėjas pabrėžė, kad organizuodamas šią pramogą turi ir socialinių tikslų. „Žmonės turi įvairių baimių, bet kiekvienas širdy trokšta būti laimėtojas.

Būtent todėl ir sudarome sąlygas drauge su kitais išlįsti iš savo kiauto ir siekti to, kas turi vertę. Šiuo projektu norime drauge mesti iššūkį savo baimėms ir drauge mėgautis pergale, pergale prieš patį save įveikiant kliūtis ir ištiesiant pagalbos ranką šalia esančiam“, – projekto tikslus vardino pašnekovas.

„Alfa run“ nuotr./„Alfa run“ bėgimas
„Alfa run“ nuotr./„Alfa run“ bėgimas

V.Pocius tikino, kad būtent todėl po bėgimo kvies dalyvius ne išsilakstyti kas sau, o susėsti kartu ir pabendrauti, o organizatoriai tuo tarpu kvies paskanauti kareiviškos košės.

Viską išbandė patys

Suorganizuotą tokį išskirtinį renginį V.Pociui truko apie metus, per kuriuos teko tikrai nemažai nuveikti. Surasti kliūtis galinčią parengti komandą, jas sugalvoti, sudėlioti. Medžiagomis kliūtims rūpinamės patys, o kai kuriomis prisideda rėmėjai. Tiesa, laiko reikėjo skirti ir jų paieškoms.

Galiausiai, tikino organizatorius – kiekvieną kliūtį teko išbandyti ir savo kailiu. „Tenka išgirsti, kad tai bus brangus renginys ir su tuo turiu sutikti. Tačiau galiu tik pridurti, kad jis toks, nes tai, ką ruošiame, turi daug didesnę vertę...“ – teigė V.Pocius.

Organizatorius neslėpė, kad nors debiutas dar neįvyko, jau galvoja ir apie dar vieną tokį renginį. „Mes ne tik kas kartą tobulinsime kliūtis, bet ir keisime bėgimo vietą, atsižvelgsime į žmonių poreikius“, – apie ateities planus svarstė organizatorius. V.Pocius atskleidė, kad kitąmet vyks balsavimas, ir unikalusis bėgimas atvyks ten, kur jo bus labiausiai laukiama.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius