Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 10 24

Smarvės iškankinti gyventojai pratrūko: sieksime uždaryti įmonę

„Jūs nesislėpkite po pavadinimu „smarvė“. Tai ne smarvė, tai – nuodas. Jūs nuodijate žmones. Visų institucijų prašome apginti mūsų teisę į švarų orą“, – pirmadienio vakarą tiesiai rėžė Ramučių Kauno rajone gyventojai.

Šie žodžiai buvo skirti Kauno mechaninio biologinio atliekų (MBA) apdorojimo įmonės atstovei, atvykusiai į susitikimą su Ramučių bendruomene, kuri jau nuo 2016 metų kovoja su MBA skleidžiamais teršalais. Kauno MBA veikla – įvairių atliekų rūšiavimas.

Šį kartą į susirinkimą pakviesti ir įvairių atsakingų tarnybų atstovai, Seimo nariai, ministerijų atstovai, o pati Ramučių bendruomenė sako, kad jų kantrybė jau baigėsi.

Tarša viršija normas

„Smarvės kelias 2016–2023. Kiek dar ilgai tai tęsis?“ – taip pavadintas Ramučių bendruomenės susitikimas.

Kaip sakė vietos gyventoja, asociacijos „Mūsų teisė“ pirmininkė Greta Varnaitė-Venskienė, gyventojai kalba ne tik apie miestelyje sklindančią smarvę, tačiau ir apie tai, kad žmones kamuoja nežinia iš kur atsirandančios ligos.

Neseniai Ramučiuose mirė jaunas vyras, kuris, susirgęs plaučių liga, pats domėjosi, ar ji negalėjo išsivystyti dėl skleidžiamų nuodingų cheminių medžiagų.

Gyventojai kalba ne tik apie miestelyje sklindančią smarvę, tačiau ir apie tai, kad žmones kamuoja nežinia iš kur atsirandančios ligos.

„Tai buvo žmogus, kuris sportavo ir rūpinosi savo gyvensena. Kaip susirgęs sakė jis pats: mėgdavau miegoti prie atviro lango. Neseniai sužinojau, kad jis mirė. Mūsų aplinkoje keistų susirgimų, mirčių buvo ir daugiau. Tai yra žudanti tarša“, – kalbėjo G.Varnaitė-Venskienė.

Vietos gyventojai sako negalintys šios nelaimės tiesiogiai sieti su MBA veikla – tai nėra įrodyta, tačiau klausimų ir abejonių kyla. Juolab kad 2022 metų vasarą Aplinkos apsaugos departamentui vykdžius neplaninį patikrinimą, nustatyta, kad teršalai viršija normas.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Greta Varnaitė-Venskienė
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Greta Varnaitė-Venskienė

Pavyzdžiui, etlimerkaptanas normas viršija net 86,76 karto, etilbenzenas – 3,5 karto, acetonas – 3 kartus, ksilenai – 3,92 karto.

Teigiama, kad MBA išmetamuose teršaluose nustatytos medžiagos gali sukelti vietinį audinių dirginimą, lėtines kvėpavimo organų ligas. Tarkime, etilmerkaptano, kurio normos viršytos labai smarkiai, gali sukelti lėtines plaučių ligas ar mažakraujystę, pažeisti plaučius ir kepenis, o etilbenzenas – lemti piktybinius susirgimus ir apsigimimus.

Kaltina ne tik įmonę, bet ir kitas institucijas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius