-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 04 28

Emocinės pagalbos linija 1809 sulaukė virš tūkstančio skambučių

Karantino metu pradėjusi veikti nemokama nacionalinė vieninga emocinės paramos linija 1809 jau sulaukė daugiau kaip tūkstančio gyventojų skambučių, praneša Sveikatos apsaugos ministerija (SAM). Linijoje dirbantys savanoriai iš „Vilties linijos“, „Pagalbos moterims linijos“, „Jaunimo linijos“ „Vaikų linijos“ ir „Sidabrinės linijos“ šiuo psichologiškai žmonėms sunkiu metu išklausydavo ir patardavo įvairiais klausimais, o dažniausiai skambučiai buvo susiję su tarpusavio santykių problemomis.
Nuobodulys
Moteris / Siddharth Bhogra nuotr./ Unpslash nuotr.

Daugiausia skambinantys į emocinės paramos liniją 1809 pasirinkdavo pokalbį su „Vilties linija“ suaugusiesiems, kuriai karantino laikotarpiu talkina ir būrys profesionalių Psichikos sveikatos centrų psichologų.

Dažniausiai gyventojai į 1809 liniją ar tiesiogiai į emocinės paramos linijas skambino pasikalbėti apie tarpusavio santykius šeimoje, su partneriu ar draugais, taip pat dažnai pastebima gyvenimo prasmės ir savižudybės, vienišumo tema, kalbamasi apie psichikos sveikatos (depresija, nerimas, nemiga), priklausomybių ir finansinių sunkumų klausimais bei kitomis temomis.

Gyvenant tokiu neįprastu mums metu yra svarbu kalbėtis apie savijautą, jaučiamą nerimą ar baimę ir prireikus kreiptis pagalbos.

„Emocinė sveikata yra tiek pat svarbi kaip ir fizinė, todėl prašome gyventojų nesibaiminti ir paskambinus emocinės paramos linija 1809 pasikalbėti apie skaudžias temas su linijos savanoriais ir profesionalais, galinčiais padėti pasijusti geriau. Kreipimasis pagalbos yra ne silpnumo, o stiprybės ir noro padėti sau požymis. Gyvenant tokiu neįprastu mums metu yra svarbu kalbėtis apie savijautą, jaučiamą nerimą ar baimę ir prireikus kreiptis pagalbos. Jeigu negalite pasikalbėti apie tai su artimais žmonėmis, 1809 linijoje galėsite pasikalbėti su neutraliu, tam specialiai paruoštu žmogumi, kuris padės rasti išeitį iš sunkios emocinės būklės“, – sako sveikatos apsaugos ministras, valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovas Aurelijus Veryga.

Paskambinę telefonu 1809 gyventojai gali pasirinkti, su kurios emocinės pagalbos linijos – „Vilties linijos“ suaugusiems, „Pagalbos moterims linijos“, „Jaunimo linijos“, „Vaikų linijos“ ar „Sidabrinės linijos“ senjorams – savanoriais norėtų pasikonsultuoti bei sujungiami su jais. „Vilties linijos“ suaugusiems, „Pagalbos moterims linijos“ ir „Jaunimo linijos“ specialistai konsultuoja visą parą septynias dienas per savaitę, „Vaikų linijos“ – nuo 11 iki 23 val. kasdien, „Sidabrinės linijos“ – nuo 8 iki 20 val. kasdien.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) primena, kad prieš savaitę buvo pristatyta vieninga informacinė platforma www.pagalbasau.lt, kurioje gyventojai gali patogiai vienoje vietoje rasti rekomendacijas, kaip palaikyti gerą emocinę būseną koronaviruso pandemijos metu bei kur ir kokios pagalbos kreiptis.

SAM taip pat primena, kas labai aktualu, jei žmogus susiduria su rimtesniais psichologiniais sunkumais, kad visi psichikos sveikatos centrai Lietuvoje teikia nuotolines psichiatrų ir psichologų konsultacijas, todėl šios paslaugos yra prieinamos pacientams, kuriems jų reikia.

Du iš trijų psichikos sveikatos centrų taip pat suteikia galimybę gyventojams kreiptis pagalbos į psichikos sveikatos centrus ir anonimiškai, t. y. nenurodant vardo ir pavardės bei kitų asmens duomenų.

Kur pranešti ir ieškoti pagalbos
Jei reikia skubios pagalbos
Skambinkite pagalbos telefonu 112
Jei esate savižudybės krizėje, arba ieškote pagalbos kitam
Jei patyrėte smurtą
Jei reikalinga emocinė (psichologinė) pagalba telefonu, arba internetu
Jei esi vaikas ir tau reikalinga pagalba

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius