Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 11 08

Energetikos ministerijos išvados dėl Artūro Skardžiaus sušvelnintos, bet vis dar skausmingos

Į pabaigą judančiame parlamentiniame tyrime dėl Seimo nario Artūro Skardžiaus veiklos trečiadienį apklaustas energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas. Politikas aiškino, kodėl ministerija pateikė antrą, pakoreguotą A.Skardžiaus teiktų pasiūlymų vertinimą. Dalyje savo išvadų ministerija švelnina toną, bet vienu A.Skardžiui tikrai neparankiu aspektu pozicijos nekeičia.
Artūras Skardžius
Artūras Skardžius / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Tyrimą atliekančios Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininkas Vitalijus Gailius ministro klausė, kodėl ministerija keičia nuomonę dėl A.Skardžiaus su dar dviem Seimo nariais teiktų įstatymo pataisų, kurias Specialiųjų tyrimų tarnyba vertina kaip galimai korupcines.

„Pateiktoje patikslintoje pozicijoje aiškiai įvardiname papildomas aplinkybes“, – tvirtino Ž.Vaičiūnas.

Pasak jo, ministerija patikslino savo vertinimą dėl penkių A.Skardžiaus su kompanija teiktų nuostatų. Čia pirmiausiai eina kalba apie mažąsias saulės elektrines – ministerija keičia savo nuomonę ir tvirtina, esą A.Skardžiaus ir kompanijos pasiūlymai šiais aspektais mažosioms elektrinėms „išskirtinių sąlygų nesudarė“.

V.Gailius teiravosi, į kokį laikotarpį ministerija žiūrėjo, vertindama A.Skardžiaus su kompanija teiktus pasiūlymus. Ministras atsakė, esą vertintas pasiūlymų teikimo metu – 2013 m. pradžioje – galiojęs reglamentavimas.

V.Gailius teiravosi, ar prie ministerijos pozicijos pakeitimo prisidėjo A.Skardžius.

„Nuomonės patikslinimas yra mano, kaip ministro, sprendimas. Tokį sprendimą priėmiau tiek įvertinęs pasirodžiusias interpretacijas, tiek gavęs Seimo nario raštą“, – atsakė Ž.Vaičiūnas.

Po posėdžio ministras 15min trumpai pakomentavo situaciją.

Anot politiko, pateiktų pakeitimų esmė – A.Skardžiaus ir kompanijos pasiūlymų vertinimas „ne tik teisine prasme“.

„To patikslinimo esmė yra tai, kad dėl plėtros būtent saulės elektrinių iki 30 kilovatų, tokios apimties, pagal tas aplinkybes, kurios buvo tuo metu, būtent patikslinome du punktus. Kad negalima daryti vienareikšmiškos išvados, kad buvo sudarytos išskirtinės sąlygos saulės elektrinių plėtotojams“, – sakė ministras.

Vis dėlto vienu labai svarbiu aspektu ministerija pozicijos nekeičia.

A.Skardžius su kompanija 2013 m. pradžioje teikė pasiūlymus dėl saulės energetikos. Tuo metu jo sūnaus valdoma ir jo žmonos vadovaujama įmonė „Paįstrio vėjas“ siekė įšokti į nuvažiuojantį saulės elektros traukinį ir 2012 m. rudenį gavo vadinamąjį plėtros leidimą – dokumentą, leidžiantį plėtoti saulės jėgainės projektą. 2013 m. sausį nauja Vyriausybė skubiuoju būdu stabdė saulės energijos bumą. Ir būtent šiems pasiūlymams A.Skardžiaus su kompanija pateikti pakeitimai galėjo būti naudingi „Paįstrio vėjui“.

Visų pirma, buvo siūloma nuo proceso neatkirsti visų įmonių, kurios leidimus plėtrai gavo iki 2013 m. pradžios. Visų antra, A.Skardžius su kompanija siūlė elektros supirkimo tarifą taikyti būtent pagal plėtros leidimo išdavimo datą. Tai itin svarbi detalė, mat 2013 m. jau vyko staigus supirkimo tarifų karpymas būsimoms saulės elektrinėms. O toks pasiūlymas „Paįstrio vėjui“ ir panašioms įmonėms būtų užtikrinęs garantuotą aukštesnį tarifą, galiojusį iki 2013 metų.

Ž.Vaičiūnas patikino, kad būtent šiuo aspektu Energetikos ministerijos vertinimas nekinta.

„Ministerijos vertinimu ir nuomone, be abejo, yra objektyvesnis, tikslesnis variantas, kuomet tarifas skaičiuojamas nuo leidimo gamybai išdavimo dienos, o ne nuo leidimo plėtrai išdavimo. Nes tai sudaro galimybę pasinaudoti 2-3 metų laikotarpiu ir, pingant technologijoms, įgauti tam tikrą santykinį pranašumą kitų plėtotojų atžvilgiu“, – sakė ministras.

Pasak jo, priešingai nei kiti A.Skardžiaus teikti pasiūlymai, dėl kurių ministerija poziciją švelnina, būtent šis „sudarė išskirtines sąlygas“ plėtros leidimus suskubusiems gauti verslininkams.

Neišdegę Skardžių šeimos planai saulės energetikoje – tik vienas parlamentinio tyrimo objektas. Tyrimas taip pat vertina A.Skardžiaus veiklą vėjo energetikos sektoriuje, kai jo paties šeimos iždą pildo solidžios sumos pinigų, mokamos už žemės, ant kurios stovi vėjo elektrinės, nuomą.

Be to, Antikorupcijos komisija domisi ir Baltarusijos įmone „Investenergostroi“, kur akcijų turi A.Skardžiaus žmona. Kaip paaiškėjo, šį verslą finansuoja Rusijos koncerno „Gazprom“ kontroliuojamas Baltarusijos bankas „Belgazprombank“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius