Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 06 01 /12:36

Energetikos ministras tikina, kad Lietuva pirmiau nei Baltarusija ir Kaliningradas pasistatys naują atominę elektrinę

Lietuva užbėgs už akių Rusijai ir Baltarusijai ir pirma pasistatys naują atominę elektrinę (AE) Visagine, šventai įsitikinęs Lietuvos energetikos ministras Arvydas Sekmokas.
Arvydas Sekmokas
Arvydas Sekmokas / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Anot jo, Lietuva AE statybose jau dabar yra pažengusi gerokai toliau nei Baltarusija ir Rusija. Ministras argumentuoja, kad Lietuvos pranašumas yra ES, regioninių partnerių parama ir elektros tiltų kūrimas. 

Tuo tarpu Baltarusijoje ir Kaliningrade planuojamos statyti elektrinės, anot ministro, yra tik „parengiamųjų žemės ir teisinių darbų“ stadijoje.

„Pagal tą informaciją, kurią mes gauname iš mūsų specialiųjų tarnybų, yra vykdomi parengiamieji darbai. (...) Manau, mes, šiuo požiūriu, esame tikrai toliau pasistūmėję už mūsų kaimynus, nes Karaliaučiuje mes nematome jokio investuotojo iki 49 proc., mes nematome elektros tiekimo sutarčių, nematome kitų dalykų. Tuo tarpu mūsų projektas vystomas remiant ES institucijoms ir dirbama kartu labai glaudžiai ne tik su strateginiu investuotoju, bet ir su regioniniais partneriais“, – trečiadienį po apsilankymo Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto posėdyje sakė ministras.

Anot jo, artimiausiu metu paaiškės strateginis investuotojas į Lietuvos AE, tačiau konkretinti derybų pabaigos datos A.Sekmokas nesiėmė.

„Iš tikro labai labai greitu metu. Negalėčiau sukonkretinti, būtų gal per drąsu, bet labai greitu metu“, – įtikinėjo ministras.

Vėliau Energetikos ministerija išplatino pranešimą, kad Lietuva gavo du pasiūlymus investuoti į Visagino AE. Vieną pasiūlymą pateikė Japonijos „Hitachi“ kartu su amerikiečių „General Electric“, antrąjį – amerikiečių koncernas „Westinghouse“, kurio apie 70 proc. akcijų valdo Japonijos „Toshiba“.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Arvydas Anušauskas sakė, kad ministras komiteto posėdyje neįvardijo nei gautų pasiūlymų kiekio, nei įmonių pavadinimų.

Seimo komiteto pirmininkas A.Anušauskas sutinka su ministro A.Sekmoko tvirtinimu, kad Lietuva turi privalumų lyginant su Kaliningrade ir Baltarusijoje planuojamomis statyti atominėmis elektrinėmis. Tačiau A.Anušauskas nesutinka, kad būtent Lietuva tikrai pirma regione pastatys naują elektrinę.

„Čia ne lenktynių klausimas. Investuotojai įsitrauks tik į ekonomiškai rentabilų projektą. Rusija turi pinigų gali pastatyti elektrinę pati, bet Lietuva turi infrastruktūrą. Pas mus yra tiek perdavimo tinklai, tiek statybos aikštelės parengimas. Esminius kozirius kartu su rinka ir techninėm priemonėm visa tai įgyvendinti Lietuva turi. O Kaliningradas ir Baltarusija tik turės visa tai padaryti“, – teigė A.Anušauskas.

Pasak ministro A.Sekmoko, pagrindinė grėsmė Lietuvos energetiniam saugumui šiuo metu yra ta, kad Lietuvos politikams gali pritrūkti politinės valios pritarti Visagino AE statyboms.

„Kaimyniniai projektai irgi yra tam tikra grėsmė, tačiau didžiausios grėsmės, sakyčiau, yra politinė valia Lietuvoje, įvairios neskaidrios veiklos, korupcija ir visuomenės neigiamų nuomonių formavimas“, – teigė A.Sekmokas.

Ministras mano, kad kaimyniniams AE statybų projektams virsti realybe Lietuva turi sutrukdyti kuo sparčiau vystydama Visagino AE projektą.

„Pagrindinės priemonės, kurios būtų kaip prevencija šitų projektų, kurie gali kelti tam tikras grėsmes mūsų ar energetiniam saugumui, ar kitam saugumui, tai bendradarbiavimas institucijų, mūsų projektų sėkmingas vystymas, kas mažintų  trečiųjų šalių interesą vystyti jų projektus ir, be abejo, klausimų kėlimas tarptautiniu lygiu“, – sakė A.Sekmokas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius