Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 10 07

Energetikos viceministras nutylėjo naujutėlio BMW įsigijimą

Energetikos viceministras Aleksandras Spruogis kadenciją baigia su naujais ratais. Jis jau daugiau nei mėnesį važinėja naujutėliu „BMW X6“. Tačiau sandoris, kuriuo politikas įsigijo kelių dešimčių tūkstančių eurų vertą mašiną, liko nutylėtas.
Aleksandras Spruogis
Aleksandras Spruogis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

A.Spruogis valstybės aparate aukštas pareigas eina jau keliolika metų. Ilgametis Aplinkos ministerijos sekretorius nuo 2013 m. dirba energetikos viceministru. Per karjerą valstybės aparate jis užgyveno nemažai turto, bet naujutėlį BMW deklaruoti pamiršo. Politikas tvirtina, esą to daryti nereikėjo.

Santaupos iki pirkinio netempia

Oficialios A.Spruogio turto deklaracijos už 2015 metus duomenimis, viceministras turi nekilnojamojo turto ir žemės už 183,5 tūkst. eurų. Jo transporto priemonių vertė – 13,2 tūkst. eurų. Piniginėmis lėšomis A.Spruogis deklaravo 8,7 tūkst. eurų, jo žmona – dar 8 tūkst.

Už deklaruotą vertę pardavus turimas transporto priemones ir gautais pinigais papildžius santaupas, A.Spruogiui pavyktų sukaupti apie 30 tūkst. eurų. O tai nesudaro nė pusės naujo „BMW X6 xDrive35i“ kainos.

Oficialiame BMW puslapyje nurodoma bazinė šio modelio kaina – beveik 70 tūkst. eurų.

Gamintojo nuotr./BMW X6
Gamintojo nuotr./BMW X6

Prievolė liko neatlikta

Pagal Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybės tarnyboje įstatymą, politikai ir aukšti valdininkai savo oficialias deklaracijas turi papildyti informacija apie stambesnius įvykdytus sandorius. Tam nustatytas terminas – 30 kalendorinių dienų nuo sandorio datos.

15min žiniomis, A.Spruogio vardu naujutėlis BMW registruotas rugsėjo 2 d. Praėjo daugiau nei mėnuo, bet politikas savo interesų deklaracijos informacija apie sandorį nepapildė.

Be to, turto deklaracijos perša mintį, kad A.Spruogis stokojo pinigų mašinos pirkimui ir galėjo dalį lėšų pasiskolinti ar sudaryti lizingo sutartį – bet ir tokių sandorių viceministro deklaracijoje nėra.

Nedeklaravo, nes nereikėjo?

15min susisiekus su energetikos viceministru, jis patvirtino jau daugiau nei mėnesį važinėjantis blizgančiu nauju BMW. Paklaustas, kodėl sandoris liko nedeklaruotas, A.Spruogis tikino sužinojęs, kad tokio sandorio deklaruoti nereikia, mat mašina pirkta lizingu.

„Čia yra lizingas. Man pasakė, kad lizingo galima nedeklaruoti. Kadangi čia yra banko mašina“, – teigė politikas.

Tačiau čia A.Spruogis klysta. Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos sekretoriatas 15min informavo, kad lizingo sandoriai privalo būti deklaruojami, jei jų vertė viršija 3 tūkst. eurų. Esą tokie sandoriai mirga dešimtyse deklaracijų, o lizingas nuo kitų turtinių sandorių niekuo nesiskiria ir įstatyme išimčių neturi.

Tai išgirdęs A.Spruogis pažadėjo pasitaisyti. „Atkreipsiu dėmesį. Ačiū už pastabą“, – sakė viceministras.

Gavo geresnę kainą

A.Spruogis nurodo „BMW X6 xDrive35i“ pirkęs tiesiai iš gamintojo. Oficiali BMW pateikiama šio modelio bazinė kaina – beveik 70 tūkst. eurų. Tačiau viceministras nurodo mašiną įsigijęs gerokai pigiau.

„57 tūkstančiai kažkiek eurų“, – sumą įvardijo A.Spruogis.

Kaina politikas nesiskundžia. „Džiaugiuosi tuo (...). Pirkau už tą kainą, kurią pasiūlė“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius