Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 01 20 /21:17

EP liberalų frakcijos verdiktas: LGBT bendruomenę įžeidęs V.Uspaskichas – kaltas

Darbo partijos pirmininkas Viktoras Uspaskichas, neseniai užgauliai pasisakęs apie seksualinių mažumų atstovus, nebegali toliau priklausyti Europos Parlamento (EP) liberalų frakcijai. Taip nusprendė trečiadienį vakare posėdžiavę jos nariai. „Renew Europe“ šeimoje nėra vietos homofobijai“, – po balsavimo pažymėjo šios politinės grupės vadovas Dacianas Ciolosas.
Viktoras Uspaskichas
Viktoras Uspaskichas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Kaip politinė šeima, mes esame tvirtai įsipareigoję saugoti ir plėsti LGBTI+ žmonių teises. Pono Uspaskicho komentarai nesuderinami su vertybėmis, kurių laikomės, ir taip jis atskyrė save nuo mūsų šeimos“, – pranešime spaudai cituojamas frakcijos pirmininkas.

Todėl, pagal vidines drausmės procedūras, kurias trečiadienio vakarą vainikavo balsavimas „Renew Europe“ susitikime, V.Uspaskichas buvo iškart pašalintas iš grupės. Iš 84 balsavusiųjų 72 buvo už kolegos pašalinimą, po 6 balsavo „prieš“ arba susilaikė.

„Tai turėtų būti atsispyrimo taškas Lietuvoje“

Liberalų frakcijai priklausančio Petro Auštrevičiaus teigimu, diskusija dėl V.Uspaskicho likimo vyko apie valandą, jis pats taip pat dalyvavo, galėjo pateikti paaiškinimus.

Anot portalo 15min pašnekovo, diskusija buvo nuosaiki, bet principinga. Vienu metu viršų buvo pradėjęs imti argumentas, kad trūksta aiškumo, kas iš tiesų buvo pasakyta, faktų, bet galiausiai nusvėrė „Renew Europe“ remiamos vertybės, tvirtą poziciją buvo užėmęs ir frakcijos pirmininkas D.Ciolosas. Esą nebuvo justi, kad kažkuris europarlamentaras būtų asmeniškai nusiteikęs prieš V.Uspaskichą – šis menkai dalyvaudavo grupės veikloje, retai pasirodydavo posėdžiuose, turbūt ne kiekvienas narys galėtų atpažinti iš veido.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Petras Auštrevičius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Petras Auštrevičius

Viena iš priežasčių nešalinti galėjo būti nenoras prarasti balsą Europarlamente. „Niekas nenori mažėti, – pripažino P.Auštrevičius. – Kiekvienas žmogus svarbus. Mes sumažėjome, tai yra tam tikras netekimas. Bet daug ką laimėjome principo lygmenyje.“ Todėl dabar, pavyzdžiui, kalbantis dėl autoritarizmu kaltinamo Vengrijos premjero Viktoro Orbano, šios frakcijos argumentai bus stiprūs ir paremti ne teoriniais išvedžiojimais, o konkrečiais sprendimais.

Reaguodamas į tai, kad Lietuvos politikoje tokių reakcijų į homofobiškus pasisakymus nebūna, P.Auštrevičius teigė: „Labai gerai, kad mūsų grupė tai priėmė rimtai. Lietuvoje viską užpylusi ta banga, tapusi savotišku reiškiniu. Apie tai kalbama, bet visi negirdom nuleidžia. Ir va tokia negatyvioji tolerancija tapo savotiška norma, tapo pavojinga. Neaišku, koks veiksmas laukia po to. Auklėti negatyviąja tolerancija – blogas dalykas.“

Mes daug rimčiau sureagavome į tokį elgesį. Daug valstybių yra brandesnės demokratijos, rimčiau vertina tokius dalykus, įsiklauso į žodžius, laikosi demokratijos principų. Tai turėtų būti atsispyrimo taškas Lietuvoje – reikia nuodugniau vertinti pasisakymus, o ne: „Ai, pašnekėjo…“ Nesvarbu, kas tai būtų – ar Seime, ar a la politkuojantis asmuo savivaldos lygmenyje. Jei esame Europos Sąjungos nariai, tai ir elkimės prideramai.

Pašalinti pasiūlė prancūzai

Griežtos kolegų reakcijos V.Uspaskichas sulaukė socialiniame tinkle „Facebook“ surengtos tiesioginės transliacijos, kurios metu jis niekinamai atsiliepė apie LGBT žmones (lesbietes, gėjus, biseksualus, transseksualus).

Prieš dešimt dienų vykusios transliacijos metu politikas aiškino: „Šiandien kai kuriose Europos valstybėse net pavojinga kalbėti, kad tu natūralios orientacijos atstovas. Aš nenoriu, kad mano pokalbius, laidas komentuotų pedikai visokie, todėl, kad tai ne jiems laida šiaip. Aš kalbu apie pedikus, iškrypėlius, tiems, kuriems likimas, gyvenimas taip davė, yra ne jų kaltė, kad yra kažkoks toks potraukis, kad jis jaučia vyrą rūbuose kaip moteris. Dauguma tokių žmonių nesireklamuoja, bet tie, kurie savo pimpalą įkiša po sijonu ir eina į gatvę, rėkia, yra pedikai, iškrypėliai ir tikrai neturi būti toleruojami tokie dalykai.“

Nuotr. iš „Facebook“/Europarlamentaras Viktoras Uspaskichas keičia profesiją – nusprendė gydyti žmones
Nuotr. iš „Facebook“/Europarlamentaras Viktoras Uspaskichas keičia profesiją – nusprendė gydyti žmones

Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono partijos europarlamentarai po tokių žodžių paragino pašalinti V.Uspaskichą iš EP liberalų frakcijos „Renew Europe“. Jos vadovas, rumunų politikas Dacianas Ciolosas pareikalavo, kad politikas atsiprašytų dėl „nepakenčiamų homofobinių pastabų“. Seimo Laisvės frakcija taip pat kreipėsi į „Renew Europe“ vadovybę dėl „darbiečio“ narystės suspendavimo.

V.Uspaskichui adresuotame laiške D.Ciolosas pareiškė, kad jo paskelbto vaizdo įrašo turinys yra visiškai nepriimtinas, kupinas neapykantos ir akivaizdžiai homofobiškas. „Suteiksiu jums galimybę paaiškinti savo elgesį, bet privalau pareikalauti, kad atsiimtumėte šias nepakenčiamas homofobines pastabas ir atsiprašytumėte tiek visuomenės, tiek savo kolegų „Renew Europe“ grupėje už skausmą, kurį sukėlėte“, – rašė D.Ciolosas laiške, kurį pacitavo BNS.

Pasiūlė klausyti, o ne skaityti nuorašus

V.Uspaskichas jau poros dienų laišku atsiprašė EP liberalų frakcijos. Dviejų puslapių laiške anglų kalba „darbietis“ patikino nesiekęs įžeisti LGBT žmonių, o jo žodžiai esą buvo netinkamai suprasti: „Nuoširdžiai atsiprašau, kad mano žodžiai, nors galbūt pernelyg grubūs ar pavartoti nepakankamai atsargiai, bet ištraukti iš konteksto, sukėlė nesusipratimą, sielvartą ir ažiotažą.“

Pasipiktinimą sukėlusias frazes politikas teigė adresavęs tik jį įžeidinėjusiems žmonėms, o ne visai LGBT bendruomenei. „Šiame kontekste neturėjau omenyje gėjų, lesbiečių ar kitų LGBT bendruomenės žmonių. Aš konkrečiai nurodžiau, kad neturiu omenyje žmonių, kuriems natūraliai iš prigimties suteikta kitokia orientacija, o kalbu apie tuos, kurie garsiai rėkia ir gyvena iškrypėlišką gyvenimą“, – aiškino jis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Viktoras Uspaskichas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Viktoras Uspaskichas

Anot europarlamentaro, jo žodžių reikia klausyti tiesiogiai, o ne skaityti nuorašą, nes daug ką galima pasakyti intonacijos ir neverbalinės komunikacijos pagalba. „Tiesą sakant, nesu šios terminologijos specialistas; galbūt pavartotas žodis buvo ne visiškai tikslus ir pernelyg grubus. Aš nuoširdžiai apgailestauju, kad informacija buvo pateikta jums, mano grupės kolegoms, ir žiniasklaidoje tokiu šališku būdu, kad man būtų padaryta asmeninė žala, ir kad ji taip pat padarė žalos mūsų Europos grupei ir partijai.“

Politikas pažadėjo ateityje „atidžiau formuluoti savo kalbas“ ir pasiskundė Lietuvoje dažnai sulaukiantis nepagrįsto politinių oponentų puolimo bei įžeidinėjimų dėl savo rusiškos kilmės, kenčiantis dėl rusofobinės nuotaikos.

Kviečia valstybę kovoti su homofobija

Žmogaus teisių centro komunikacijos vadovė, portalo manoteises.lt vyriausioji redaktorė Jūratė Juškaitė skeptiškai įvertino europarlamentaro bandymą užglaistyti kilusį skandalą.

„Jeigu iš tiesų norima atsiprašyti, matyt, atsiprašymo laiškai turėtų skrieti pirmiausiai ne į europines institucijas. Reikia atsiprašyti LGBT bendruomenės bei inicijuoti teisės aktų pakeitimus, kurie didintų LGBT asmenų lygiateisiškumą bei rodytų problemų, su kuriomis su ši bendruomenė susiduria, nuoširdų supratimą“, – portalui 15min teigė ji.

J.Juškaitė taip pat siūlė kelti klausimą, kodėl homofobiška politika apskritai egzistuoja, kodėl ji „apsimoka“? Kodėl tokie pasisakymai greičiausiai tik sustiprins V.Uspaskicho pozicijas tarp jo rinkėjų? Tai patvirtina Seimo nario Petro Gražulio, kuris vis perrenkamas perlamentaru, pavyzdys.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Jūratė Juškaitė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Jūratė Juškaitė

„Ir čia atsakymas yra labai paprastas: o kodėl tie rinkėjai turėtų galvoti kitaip, jei mūsų šalyje švietimas, kalbėjimas apie LGBT priėmimą yra tik pačios LGBT bendruomenės bei kelių nevyriausybinių organizacijų reikalas? Pastaruoju metu matome, kad apie tai vis dažniau kalba ir žiniasklaida. Tačiau valstybės lygiu neturime nei strategijos, nei priemonių, kaip mažinti neigiamas nuostatas LGBT asmenų atžvilgiu ir jų atskirtį. Tokioms gilioms neigiamoms nuostatoms išnykti reikalingas ilgas ir nuoseklus darbas tiek švietimo, tiek socialinės integracijos srityse.“

Anot J.Juškaitės, nors lengviausia būtų menkinti šių politikų rinkėjus, laikyti juos neišsilavinusiais ar tamsiais, pirmiausia kritiškai savo veiksmus turėtų įvertinti valstybė. Ypač Švietimo, mokslo ir sporto bei Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, kurios esą turėtų prisiimti atsakomybę dėl tokio didelio homofobijos, bifobijos ir transfobijos lygio valstybėje ir imtis konkrečių, nuoseklių ir ilgalaikių priemonių.

„Be abejo, valstybės atsakomybės stygius ir neveiklumas nesumenkina tokių politikų, kaip V.Uspaskichas, P.Gražulis ir kitų, atsakomybės. Politikoje šie žmonės yra ilgus metus ir jų pasisakymai nėra liapsusai ar netinkamos kalbos vartojimas, tai yra sąmoningas homofobiškų nuotaikų kurstymas tarp rinkėjų, kuris vėliau leidžia susirinkti tų pačių rinkėjų simpatijas ir balsus. Bandymai atsiprašyti, aiškinti, kad žodžiai išimti iš konteksto, kad jie suprasti neteisingai, atrodo keistai“, – apibendrino pašnekovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius