-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 10 02

EP pirmininkas J.Buzekas tikisi, kad Lietuvos lenkų problemos bus sprendžiamos

Europos Parlamento (EP) pirmininko Jerzio Buzeko ir Lietuvos prezidentės Dalios Grybauskaitės susitikimo metu kalbėta ne tik apie šiandien Airijoje vykstantį referendumą dėl Lisabonos sutarties – paliestas ir tautinių mažumų klausimas.
Prezidentė D.Grybauskaitė ir EP pirmininkas J.Buzekas
Prezidentė D.Grybauskaitė ir EP pirmininkas J.Buzekas / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Kol EP pirmininkas bendravo su šalies vadove, šalia Prezidentūros protestavo Lietuvos lenkų sąjungos atstovai – esą Lietuvoje yra pažeidinėjamos tautinių mažumų, ypač lenkų teisės. Šios organizacijos atstovas Tadeušas Andžejevskis 15min.lt išsakė pagrindinius reikalavimus: leisti Vilniaus rajone viešajame gyvenime naudoti ir lenkų kalbą (kaip papildomą šalia valstybinės lietuvių), taip pat sumažinti privalomą klasės dydį tautinių mažumų mokyklose, spręsti pavardžių rašymo gimtąja kalba problemą.

Mažumų problemos aktualios visur

Piketą surengę lenkai tikino norintys atkreipti J.Buzeko dėmesį ir paraginti šį klausimą kelti Europos Parlamente. Pasak T.Andžejevskio, jie nesureikšmina fakto, kad dabartinis EP pirmininkas yra jų tautietis – esą ir buvusiam EP pirmininkui Hansas Gertas Potteringas skundai buvo išsakyti ir jis žadėjo tarpininkauti juos sprendžiant.

„Man svarbiausia Lietuvos vadovų pozicija šiuo klausimu. Mažumų klausimas yra aktualus visose Europos Sąjungos valstybėse, taip pat ir Lietuvoje“, – žurnalistų paklaustas, kaip vertina faktą, esą mūsų šalyje pažeidinėjamos lenkų teisės, kalbėjo J.Buzekas.

 Prezidentė pavardžių klausimu atvira

„Problemas sprendžiame ir spręsime visų mažumų atžvilgiu. Jūsų klausime nuskambėjo žodis pažeidimai – jokių pažeidimų nei Lietuva,nei tarptautinės organizacijos nenustatė“, –  jį papildė D.Grybauskaitė. Prezidentė  teigė esanti atvira dėl lenkų pavardžių rašybos gimtąja kalba klausimo.

Tuo tarpu premjeras Andrius Kubilius žiniasklaidai vakar teigė, kad lenkams Lietuvoje sudarytos geriausios salygos, lyginant su šios tautinės mažumos padėtimi kitose valstybėse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius