Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 03 02

EP rinkimuose norinčios dalyvauti partijos per mėnesį privalo pateikti narių sąrašus

Partijos, ketinančios dalyvauti birželio 7 d. vyksiančiuose Europos Parlamento (EP) rinkimuose, Teisingumo ministerijai privalo pateikti savo narių sąrašus iki balandžio 3 dienos.
Teisingumo ministerija
Teisingumo ministerija / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Politinių partijų įstatyme numatyta, kad visos rinkimuose ketinančios dalyvauti politinės partijos ne vėliau kaip prieš 65 dienas iki vyksiančių rinkimų Vyriausybės nustatyta tvarka privalo pateikti Teisingumo ministerijai savo narių sąrašus. To nepadariusios partijos negalės dalyvauti rinkimuose, pirmadienį priminė Teisingumo ministerija.

Partijos sąrašus ministerijai gali teikti likus 4 mėnesiams iki rinkimų. Sąraše, kuris sudaromas tais metais vyksiantiems rinkimams, turi būti nurodoma konkreti sudarymo data, kiekvieno politinės partijos nario vardas, pavardė, gimimo data, gyvenamosios vietos adresas.

Šie duomenys privalo būti patvirtinti politinės partijos vadovo parašu ir kompiuterinėje laikmenoje pateikti Teisingumo ministerijai.

Pagal galiojančią tvarką, ministerija per 15 darbo dienų nuo sąrašo gavimo dienos patikrina ar jis parengtas pagal nustatytus reikalavimus. Taip pat peržiūrima, ar politinės partijos narių skaičius atitinka įstatymo nuostatas, t.y. ar partija turi ne mažiau kaip tūkstantį narių, pilnamečių Lietuvos piliečių.

Patikrinusi pateiktą sąrašą ir nustačiusi, kad jis atitinka taisyklių ir įstatymo reikalavimus, Teisingumo ministerija kitą darbo dieną apie tai praneša Vyriausiajai rinkimų komisijai.

Jeigu politinė partija pateikia sąrašą praėjus terminui, jis netikrinamas ir per 2 darbo dienas grąžinamas jį pateikusiai partijai.

Partijai pateikus netikslų sąrašą, ministerija nurodo trūkumus ir apie tai praneša raštu, siūlydama juos ištaisyti. Nurodyti netikslumai turi būti ištaisyti ne vėliau kaip per 7 darbo dienas nuo rašto gavimo dienos. To nepadarius, ministerija kitą darbo dieną po nurodyto termino pasibaigimo informuoja Vyriausiąją rinkimų komisiją, kad negali patvirtinti tos politinės partijos narių skaičiaus atitikimo Politinių partijų įstatymo reikalavimams.

Iki vasario 26 dienos Teisingumo ministerija gavo dviejų partijų – „Tvarka ir teisingumas“ bei „Žemaičių partijos“ – narių sąrašus.

EP rinkimai vyksta birželio 7 dieną. Lietuva Europos Parlamente turės 12 vietų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius