Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 01 21

ES ambasadoriai: ambasadorių atsitraukimas per Aliaksandro Lukašenkos inauguraciją demonstruoja ES poziciją

Europos Sąjungos (ES) šalių ambasadoriai sako, kad jų vizitas į Vilnių per kaimynės Baltarusijos prezidento Aliaksandro Lukašenkos inauguraciją demonstruoja Bendrijos poziciją.
Aliaksandas Lukašenka
Aliaksandas Lukašenka / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Visos bendras vertybes puoselėjančios šalys yra susirūpinusios, kai tragiški įvykiai nutinka kaimyninėse, draugiškose valstybėse, ir dabar ES valstybių diplomatinio korpuso bei EK atstovai, akredituoti Minske, yra atvykę čia EHU (Europos humanitarinio universiteto – BNS) kvietimu, patvirtindami ES poziciją“, – penktadienį po susitikimo su Seimo Užsienio reikalų komiteto nariais sakė ES pirmininkaujančios Vengrijos ambasadorius Minske Zoltanas Bacsas.

Anot jo, vizito tikslas – patvirtinti ir pristatyti ES valią bei poziciją. Diplomatas taip pat pabrėžė, kad ambasadoriai į Vilnių atvyko „jau seniai gautu kvietimu iš EHU“.

Seimo URK vadovas Emanuelis Zingeris akcentavo, kad ES negali tylėti šalia jos sienų įsigalint diktatūriniam režimui.

„ES ambasadoriai išsakė savo poziciją apie tragišką situaciją su žmogaus teisėmis šalia esančioje Baltarusijoje. Suėmimai tęsiasi, vakar dar suimtas vienas kandidatas į prezidentus. Deja, šalia mūsų sienų įsivyravo diktatūrinis režima, ir šalies vadovai po kelių mėnesių vadinamosios A.Lukašenkos perestroikos pasuko masinių represijų link“, – kalbėjo E.Zingeris.

Jo tvirtinimu, bus siekiama, kad ES atnaujintų sankcijas Baltarusijos vadovams, o paprastiems gyventojams plačiau atvertų sienas.

„Mes raginsime, kad ES atidarytų duris paprastiems Baltarusijos gyventojams, palengvintų vizų režimą, bet reikalausime, jog tie, kurie kalti dėl represijų Minske, vėl būtų neįleidžiami, ir skaičius neleidžiamųjų bus smarkiai padidintas“, – sakė Seimo URK vadovas.

Vengrijos ambasadorius Minske patvirtino, kad dėl sankcijų Baltarusijai bus sprendžiama sausio 31-ąją, jos gali būti ir politinės, ir ekonominės.

„ES, užsienio reikalų ministrai ir kompetentingi asmenys spręs, kokias priemones siūlo taikyti“, – tvirtino ambasadorius.

Paklaustas, ar Minske reziduojantys ambasadoriai gavo kvietimus dalyvauti A.Lukašenkos inauguracijoje, Z.Bacsas patvirtino, kad Baltarusijos užsienio reikalų ministerija žodžiu prašė patvirtinti dalyvavimą ceremonijoje.

Lietuvoje vieši 12-os ES šalių diplomatinių atstovybių – Airijos, Italijos, Estijos, Jungtinės Karalystės, Lenkijos, Rumunijos, Slovakijos, Suomijos, Švedijos, Vengrijos, Vokietijos, Lietuvos – vadovai bei Europos Komisijos atstovas.

Diplomatai lankysis Europos humanitariniame universitete, Žmogaus teisių namuose (Human Rights House), Lietuvos radijuje ir televizijoje.

Europos Parlamentas ketvirtadienį priėmė rezoliuciją, kuria teigia, kad prezidento rinkimai Baltarusijoje neatitiko laisvo, sąžiningo ir skaidraus balsavimo reikalavimų ir juose buvo praleista galimybė demokratizuoti šalį.

Dokumente Europos Parlamentas ragina rengti Baltarusijoje naujus laisvus ir demokratinius rinkimus pagal Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) reikalavimus.

Baltarusijos jėgos struktūros panaudojo jėgą, kad išvaikytų protesto akciją, kuri surengta gruodžio 19 dieną pasibaigus balsavimui prezidento rinkimuose. Tuomet sumušti ir suimti šimtai protestuotojų, tarp jų – ir rinkimuose nugalėjusio autoritarinio Baltarusijos prezidento A.Lukašenkos varžovai prezidento rinkimuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius