-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 12 09

ES karinis vadovas R.Briegeris: Europa laiku neperėjo prie karo ekonomikos

Europa laiku neperėjo prie karo ekonomikos, todėl vėluoja įsigyti reikalingą ginkluotę, sako Lietuvoje viešintis Europos Sąjungos (ES) karinio komiteto pirmininkas generolas Robertas Briegeris.
Robert Brieger
Robert Brieger / Lukas Balandis / BNS nuotr.

„Mes neperėjome prie karo ekonomikos, tebesilaikome taikos meto sąlygų. Mūsų visuomenė turi pripažinti, kad laikai pasikeitė, ir mes turime padidinti savo pramonės pajėgumus“, – žurnalistams Vilniuje penktadienį sakė generolas.

Taip jis kalbėjo dieną prieš ES užsienio politikos vadovui Josepui Borrelliui pareiškus, jog karas Ukrainoje parodė, kad Bendrijai trūksta kritinių pajėgumų, nes parama Kyjivui ištuštino šalių ginkluotės atsargas.

R.Briegeris teigė, jog ES lygiu yra stengiamasi nustatyti pajėgumų spragas ir palaipsniui jas užpildyti.

„Pavyzdžiui, Europai trūksta strateginio transporto, yra poreikių, susijusių su kosmoso technologijomis, yra strateginės žvalgybos poreikių“, – kalbėjo karininkas.

„Jei Lietuva padovanotų Ukrainai tankų, turėtų būti teikiama logistinė parama, kad šie dalykai būtų pakeisti naujais, pagamintais Europos pramonėje“, – teigė jis.

Tuo metu Lietuvos kariuomenės vadas Valdemaras Rupšys pažymėjo, jog pastaraisiais metais Lietuva ir kitos Europos šalys skyrė per mažai dėmesio Rusijos atgrasymui.

Pasak V.Rupšio, reikia ieškoti sprendimų, kaip Europos Sąjungos (ES) rėmuose galima būtų atstatyti karinę pramonę, padidinti gamybą.

„ES rėmuose turėtume kalbėti apie karinės įrangos įsigijimo procedūras. Turėtume rasti kažkokią formulę, kad įsigyjant karinę įrangą mes turėtume taikyti adaptuotas šiai dienai procedūras“, – tvirtino generolas leitenantas.

Vadas taip pat nurodė, jog toliau tiekiant karinę pagalbą Ukrainai ES ir NATO lygiu reikia turėti sutartas grėsmes, narėms saugumo situaciją suprasti vienodai.

„Šiai dienai mes turime sutarimą, kad Rusija yra grėsmė, ilgalaikė grėsmė. Remiant Ukrainą tikrai buvo pateikta daug įrangos ir amunicijos, kitos ekipuotės, kuri nebuvo kažkaip pagaminta ir iš gamintojų perduota. Tai buvo iš sandėlių, iš atsargų. Dabar reikia atstatyti tas atsargas“, – teigė V.Rupšys.

Nuo invazijos pradžios vasario mėnesį Europos sąjungininkai yra skyrę įvairios paramos Ukrainai už maždaug 1,9 mlrd. eurų.

„Mes visą laiką remiame ir remsime Ukrainą, tam yra skirti finansai. Jeigu mes, sakykim, kažkur negalime atiduoti ginkluotės, tai tikrai yra skirti finansai, skirti įsigyti iš gamintojo ir diegti toliau priemones“, – pažymėjo V.Rupšys.

Anot penktadienį išplatinto Krašto apsaugos ministerijos pranešimo, R.Briegeris susitikimų su Lietuvos pareigūnais metu aptarė saugumo ir gynybos klausimus ES ir NATO veikloje, karo Ukrainoje eigą bei jo poveikį ilgalaikiams ES saugumo planams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius