Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 11 13

ES milijardus skirstančios NMA vadovo konkurse iš penkių liko du kandidatai

Žemės ūkio ministerija skelbė, kad lapkričio pradžioje jau bus aišku, kas vadovaus milijardinę ES paramą paskirstančiai Nacionalinei mokėjimo agentūrai (NMA). Tačiau taip neatsitiko. Konkurso į NMA vadovo postą pabaiga nukelta į gruodį, o jame varžytis iš penkių pateikusių dokumentus kandidatų liko tik du.
Erikas Bėrontas
Erikas Bėrontas / Valstybės kontrolės nuotr.

Vienas jų – jau mėnesį „darbiečio” Vigilijaus Juknos vadovaujamos ministerijos koridoriuose NMA vadovu vadinamas Vilniaus savivaldybės Viešųjų pirkimų skyriaus vedėjas trisdešimtmetis Erikas Bėrontas. Vienintelė likusi jo konkurentė – Žemės ūkio ministerijos Kaimo plėtros departamento direktorė Jurgita Stakėnienė.

Skelbia aukcioną?

Neoficialiai sakoma, kad konkurso data jau buvo paskelbta, tačiau po kilusio skandalo, kai NMA reikalus kuruojantis Darbo partijos deleguotas viceministras Rytis Šatkauskas buvo apkaltintas reikalavęs kyšio, atšaukta.

„Buvo jau paskelbta konkurso data, bet dabar ją atidėjo. Jiems rūpi labiau aukcionas. Viena Darbo partijos grupė siūlo pusantro, kita – 2,5 mln. litų už šį postą, bet abi bruka tą patį kandidatą“,  – teigė nenorėjęs būti įvardintas asmuo.

Vyginto Skaraičio/BFL nuotr./Rytis Šatkauskas
Vyginto Skaraičio/BFL nuotr./Rytis Šatkauskas

Pats R.Šatkauskas kategoriškai neigia, kad NMA vadovo konkursas vyksta neskaidriai. 15min.lt jis tikino, kad ES paramą skirstančios agentūros vadovas bus atrinktas visiškai skaidriai. Viceministras neigė ir gandus esą konkurso ministerijoje data jau buvusi paskelbta, bet dėl neaiškių priežasčių nukelta.

„Konkursas turi įvykti per tris mėnesius, pagal nustatytą tvarką. Jis vyksta trim etapais. Pirmuoju patikrinamas kandidato tinkamumas. Paskui Valstybės tarnybos departamente kandidatai laiko du testus: bendrųjų gebėjimų ir vadovavimo įgūdžių, o galiausiai kandidatai lieka konkuruoti ministerijoje. Ministerija išvis turi tris mėnesius, taigi nei kas skuba, nei atsilieka“, – dėstė jis.

Varžytis liko dviese

R.Šatkauskas pripažino, kad šiuo metu konkurse yra likę du kandidatai, tačiau jų pavardžių neįvardijo. Tuo tarpu kiti trys norėję vadovauti NMA asmenys, pasak viceministro, neatitiko reikalavimų arba patys persigalvojo.

„Kažkas yra atsiėmęs pats, kažkurie gal neatitiko reikalavimų, o kažkas gal neišlaikė Valstybės tarnybos departamento testų“, – aiškino, kur dingo kiti trys kandidatai, R.Šatkauskas.

Primename, kad prieš dešimtmetį, kai Lietuva dar nebuvo ES narė ir NMA nebuvo atsakinga už ES paramos skirstymą, konkurse į NMA vadovo pareigas dalyvavo dešimt kandidatų, 2005 m. dėl NMA vadovo posto jau kovojo tik du varžovai.

Kažkas yra atsiėmęs pats, kažkurie gal netitiko reikalavimų, o kažkas gal neišlaikė Valstybės tarnybos departamento testų, - spėliojo, kur dingo dar trys kandidatai, R.Šatkauskas.

Naujose NMA vadovo konkurso sąlygose nurodoma, kad kandidatai į NMA vadovo pareigas privalo turėti aukštąjį universitetinį socialinių arba biomedicinos mokslų studijų srities (bakalauro ir magistro kvalifikacinius laipsnius) arba jam prilygintą išsilavinimą bei 5 metų vadovaujamojo darbo patirtį, iš jų ne mažiau kaip 3 metus paramos lėšų administravimo arba teisės ir viešųjų pirkimų srityse.

R.Šatkauskas paaiškino, kad biomedicinos mokslų išsilavinimo reikalaujama dėl to, kad šie aprėpia ir veterinarijos, ir žemės ūkio srities studijas.

Buvęs vadovas išėjo susitepęs

Nuo 2005 m. NMA vadovavęs Saulius Silickas dėl asmeninių priežasčių iš posto pasitraukė šių metų birželį, tačiau jo apsisprendimą galėjo paskatinti artėjantis nuosprendis.

S.Silickas už piktnaudžiavimą tarnyba buvo nuteistas pusantrų metų laisvės atėmimo, bausmės vykdymą atidedant tam pačiam laikui. Nuteistasis įpareigotas neišvykti ilgiau nei septynioms paroms. Buvęs NMA vadovas taip pat turės dirbti 60 valandų nemokamai sveikatos priežiūros, globos rūpybos įstaigose.

ES milijardus skirstęs S.Silickas nuteistas už tai, jog su jau buvusiu žemės ūkio viceministru Aušriu Macijausku pasisavino NMA įsigytus prabangius mobiliuosius telefonus.

Per NMA Europos Sąjungos (ES) paramos gavėjams Lietuvoje kasmet yra paskirstomi milijonai litų. 2014–2020 m. per šią agentūrą Lietuvoje turėtų būti išdalinta apie 16 mlrd. litų ES paramos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius