-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2010 01 26

ES milijonai Kauno arenai užstrigo Vilniaus biurokratų voratinkliuose

Iki suplanuoto Nemuno saloje kylančios arenos atidarymo likus tik 8 mėnesiams, Kauno miesto vadovai ėmė būgštauti dėl smarkiai vėluojančios Europos Sąjungos (ES) struktūrinių fondų paramos, kuri turėtų sudaryti net trečdalį statybos kainos.
Net ir greitai nesulaukus ES paramos, arenos statybos neturėtų sutrikti, mat rangovas yra įsipareigojęs darbus tęsti net ir iki pusės metų negavęs atsiskaitymų.
Net ir greitai nesulaukus ES paramos, arenos statybos neturėtų sutrikti, mat rangovas yra įsipareigojęs darbus tęsti net ir iki pusės metų negavęs atsiskaitymų. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Iki šiol sėkmingai su areną statančiais rangovais atsiskaičiusi Kauno savivaldybė šiuos metus pasitinka nusiteikusi nebe taip optimistiškai. Dėl sporto ir pramogų rūmų statybų visus kreditorių išteklius jau išsėmusi savivaldybė su didžiulėmis viltimis laukia naujienų apie Kauno niekaip nepasiekiančią ES paramą, siekiančią 50 mln. Lt.

„Druskininkų slidinėjimo bazę ir kitus šalies objektus ES parama jau pasiekė. Mums keista, kad su Kaunu dar nėra pasirašoma sutartis, mat paraišką paramai gauti mes įteikėme dar praėjusių metų gegužę“, – sakė miesto meras Andrius Kupčinskas.

Laukia ministerijos išaiškinimo

Kauno vadovai sutartį su Lietuvos verslo paramos agentūra, užsiimančia ES paramos skirstymu, tikėjosi pasirašyti dar iki praėjusių metų pabaigos. Tačiau dabar aiškėja, jog sutartis, suteikianti galimybę iš ES gauti milijonus, geriausiu atveju gali būti pasirašyta tik vasarį ar kovą.

Anot A.Kupčinsko, struktūrinių fondų milijonų kelionė į Kauną užstrigo dėl Vyriausybėje kilusių ginčų. Ūkio ministerija laukia išaiškinimo, ar ES paramą galima naudoti kompensuojant išleistą pridėtinės vertės mokestį (PVM). Panašu, kad kol šis niuansas nebus išaiškintas, arenos statybos nesulauks europinių pinigų injekcijos. Pasak Kauno mero, finansų ministrė Ingrida Šimonytė yra pažadėjusi minėtą su PVM kompensavimu susijusį klausimą išsiaiškinti iki vasario pradžios.

Tiesa, net ir laiku nesulaukus ES paramos, arenos statybos darbai nutrūkti neturėtų. Tai užtikrina Kauno savivaldybės ir bendrovės „Vėtrūna“ pasirašytoje sutartyje esantis punktas, numatantis, jog statybos rangovas darbus turi tęsti net ir negaudamas finansavimo iki pusės metų.

Rinksis arenos pavadinimą

Meras „15min“ atskleidė, kad kylančią areną planuojama pavadinti „Žalgirio“ vardu. Kauno tarybos nariams šis pasiūlymas bus pateiktas per vasario mėnesį vyksiantį posėdį. Anot A.Kupčinsko, nutarus arenai suteikti būtent šį vardą, jokios privačios kompanijos pavadinimas šalia nebūtų pridedamas. „Tai būtų puikus Žalgirio mūšio 600 metų jubiliejaus įprasminimas“, – pabrėžė miesto vadovas.

2008 m. pasirašytoje arenos statybų sutartyje numatyta, jog sporto ir pramogų rūmai iš viso kainuos 169 mln. Lt. Sutartis taip pat numato, kad nuo jos pasirašymo praėjus metams gali būti peržiūrimi darbų įkainiai.

Statistikos departamento duomenimis, praėjusių metų pabaigoje statybos sąnaudų kainų indeksas nukrito daugiau nei 13 proc. Remdamiesi šiais duomenimis, Kauno vadovai pareikalavo, kad bendrovė „Vėtrūna“ statybos kainą sumažintų bent 13 mln. Lt. Verslininkams nesutikus, šį klausimą spręs komercinis arbitražas.

Arenos statybai skirtos lėšos

2008 m. 7 mln. Lt buvo skirti iš Valstybės investicijų programos (VIP)
2009 m. 8,5 mln. buvo skirti iš VIP
2009 m. savivaldybė pasiskolino 30 mln. Lt
2010 m. savivaldybė pasiskolino dar 21 mln. Lt

2010 m. laukiama 50 mln. Lt iš ES
2010 m. laukiama bent 30 mln. Lt iš VIP
2010 m. iki 20 mln. Lt investuos arenos valdytoju tapęs su ŪBIG siejamas konsorciumas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius