2009 03 12

ES mokesčius mažina, Lietuva – didina

Lietuvai didinant mokesčius Europos Sąjunga (ES) ekonomikai gaivinti siūlo šalims taikyti PVM lengvatas, nes tai būtų gera parama smulkiajam ir vidutiniam verslui bei vartotojams. ES siūlo keisti direktyvą, reglamentuojančią PVM taikymo aspektus Bendrijoje, siekiant mažinti šį mokestį darbui imlioms paslaugoms. Apie tai kalbamės su ekonomikos mokslų daktare europarlamentare Danute Budreikaite.
Europos Parlamento narė Danutė Budreikaitė
Europos Parlamento narė Danutė Budreikaitė / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Europos Komisija (EK) pasiūlė ir Vadovų Taryba pritarė ES ekonomikos gaivinimo planui, jame siūloma mažinti ir PVM. Kaip tai vertinate, ar iš tiesų bus paskatinta ūkio plėtra?

Girdime įvairių nuomonių. Kai kurios šalys iš tiesų abejoja, ar tai būtų veiksminga priemonė ūkiui gaivinti, tačiau kitos valstybės linkusios mažinti PVM. Gavome daug pasiūlymų papildyti direktyvą nurodant, kuriose srityse dvejus metus galėtų būti naudojamas sumažintas PVM. Tai pirmiausia sritys, susijusios su būsto renovacija ir statyba. Manau, Lietuvai tai ypač aktualu – jeigu būsto apšiltinimo darbai kainuotų pigiau, atsirastų postūmis, ir šiame sektoriuje būtų sukurta daugiau darbo vietų.

Pagal direktyvą PVM neturėtų būti mažesnis nei 5 procentai. Tad jeigu mes, pavyzdžiui, namų renovacijai taikytume 5 proc. PVM, tada iš tiesų pajustume, kad paslaugas galima įpirkti, o darbo vietas išlaikyti.

Sumažintas PVM padėtų išlaikyti darbo vietas tose srityse, kur reikia ne itin kvalifikuotos darbo jėgos. Tai įvairūs smulkaus remonto, valymo, slaugos darbai, neįgaliems žmonėms teikiama pagalba. Tai sritys, nedarančios įtakos bendrai rinkai ir konkurencingumui, nes skirtos daugiausia vietos vartotojams. Retai kas važiuoja į kitą valstybę pas kirpėją. Žmonės šia paslauga naudojasi savo mieste. PVM lengvatos padėtų sukurti ir įtvirtinti paslaugų tiekėjų tinklą vietose, regionuose, mažuose miesteliuose, daugiau žmonių turėtų darbo.

Noriu pabrėžti, kad kiekviena ES narė gali laisvai rinktis, ar taikyti PVM lengvatas, ar ne, sakė D.Budreikaitė.

Nors rinkoje dujų kainos krinta, Lietuvos gyventojai vos išgali susimokėti už šilumą, nes jiems sąskaitos tik didėja. Ar lengvatinį PVM tarifą galima būtų taikyti ir energetiniams ištekliams?

Direktyvoje įvardyta, kad lengvatinį PVM tarifą galima taikyti tiekiant gamtines dujas, elektros energiją bei šilumą tam, kad vartotojas galėtų įsigyti būtinų prekių ir paslaugų. Mes nekalbame apie kokią nors prabangą - šviesos ir šilumos reikia kiekvienam. PVM lengvatos taikomos ne tik kuriant darbo vietas, bet ir tam, kad žmonės išgyventų šį sunkmetį.

Didžiojoje Britanijoje sumažinus bendrąjį PVM, paaiškėjo, kad 2.5 proc. sumažinimas nebuvo toks efektyvus, koks būtų taikant minimalų PVM.

ES rekomenduoja, kad visos Bendrijos valstybės taikytų PVM lengvatas, ir situacija pagerėtų visur. Siekiama išvengti tokios padėties, kai vienoje šalyje bus juntamas pagerėjimas, o kita - atsiliks, nes netaiko PVM lengvatų. Po dvejų metų tas lengvatas būtų galima peržiūrėti.

Tarkime, Lietuva pradės taikyti PVM mokesčio lengvatas. Ar neatsitiks taip, kad laimės tik gamintojai, kurie tuo pasinaudoję padidins kainas?

Noriu pabrėžti, kad kiekviena ES narė gali laisvai rinktis, ar taikyti PVM lengvatas, ar ne. Lietuva, kaip matome, pasirinko kitą būdą. Buvo aiškinama, jog Vyriausybė rėmėsi Valstybės kontrolės įvertinimu, kad didžiausią naudą dėl PVM sumažinimo gauna gamintojai. Pati mėginau skaičiuoti kai kurių prekių, ypač vaistų, kainas ir pamačiau, kad taikant lengvatinį PVM vaistai dar pabrango 22 procentais. PVM yra vartotojo mokestis, o ne priemonė, kuria prisidengęs gamintojas galėtų kelti kainas. Matome, kad yra visokių akcijų, išpardavimų. Iš kur jie atsiranda? Ogi iš nesąžiningai nustatomų kainų.

Kreipiausi į EK, kad ši suteiktų informacijos, kokių priemonių imamasi kovojant su vartotojų skriaudimu. Juk ES nuo pat atsiradimo stengiasi apginti vartotojo teises. Viskas daroma žmogui, o ne tam, kad žmogus aptarnautų kokias nors struktūras, kurios gauna pelną.

ES pirmininkaujanti Čekija balandžio mėnesį rengia neformalų susitikimą, per jį svarstys, kaip įgyvendinama ES ūkio gaivinimo programa ir kokių bendrų veiksmų reikėtų pasiūlyti šalims narėms. Kitas neformalus susitikimas numatytas gegužės mėnesį. Per jį daugiausia dėmesio bus skiriama socialiniams klausimams, tad diskusijų centre bus žmogus. Mokesčiai turėtų būti aiškūs, skaidrūs, suprantami žmogui. Privalome žinoti, už ką mokame ir kur tie pinigai patenka.

Kol kas Lietuvoje vykdoma mokesčių politika tik didina socialinę atskirtį tarp turtingųjų ir vargšų, žlugdo verslą ir taip sunkiu krizės metu. Kol ši politika nepasikeis, važiuosime į šalis kaimynes pirkti maisto produktų, degalų ir kitų prekių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius