Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 03 21

ES nerandant sutarimo dėl Ukrainos narystės, G.Nausėda sako būsiąs „ramybės drumstėjas“

Europos Sąjungai (ES) nerandant sutarimo dėl Ukrainos narystės bendrijoje, prezidentas Gitanas Nausėda sako, kad Lietuva šiuo klausimu bus „ramybės drumstėjas“.
Gitanas Nausėda, Markas Rutte
Gitanas Nausėda, Markas Rutte / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Taip jis kalbėjo pirmadienį Prezidentūroje susitikęs su Nyderlandų premjeru Marku Rutte.

„Ukrainai reikia labai aiškios žinutės apie kandidatės statusą. Tai jokiu būdu nereiškia, kad Ukraina jau rytoj taps ES nare. Tai reikš tik ilgo kelio pradžią, bet ta pradžia bus aiškiai apibrėžta, o svarbiausia – suteikianti viltį dabar kovojantiems ir aukojantiems gyvybę Ukrainos žmonėms, kad šios šalies ateitis – ES šeimoje“, – spaudos konferencijoje sakė G.Nausėda.

Pasak šalies vadovo, Rusijos sukeltas karas Ukrainoje lėmė reikšmingus pokyčius bendrijos lyderių mąstyme: imta siųsti ginklus Kyjivui, įvestos iki šiol griežčiausios sankcijos Kremliui.

„Politika nėra stovinčio vandens telkinys, tai yra upė. (...) Tai man suteikia viltį, kad pajudėsime ir šiuo (Ukrainos narystės ES – BNS) klausimu. Bent jau Lietuva žada būti tas ramybės drumstėjas, kuris neleis šitai diskusijai baigtis“, – teigė Lietuvos prezidentas.

Bendrijos lyderiai anksčiau šį mėnesį Versalyje pareiškė Ukrainai, kad jokio greito būdo šiai šaliai įstoti į bloką nėra, tačiau bendrame pareiškime teigė, jog Briuselis ir Kyjivas toliau stiprins partnerystę, siekiant palaikyti Ukrainą „einant europietišku keliu“.

Tą pirmadienį pakartojo ir Nyderlandų premjeras.

„Mūsų nuomonės išsiskiria dėl spartaus ES kandidatės statuso suteikimo Ukrainai. Tas tiesa, nebandykime to nustumti į kampą, – kalbėjo M. Rutte. – Tapimas Bendrijos nare yra ilgas ir kruopštus biurokratinis procesas, tokia realybė. Nėra jokio atskiro greito kelio.“

Jo teigimu, šiuo metu Europos Komisija nagrinėja Ukrainos prašymą tapti nare, po to „seks kiti žingsniai“.

M.Rutte pabrėžė, kad lygiagrečiai vyksta santykių su Kyjivu stiprinimas: „Turime Asociacijos susitarimą, turime Laisvosios prekybos susitarimą“.

Savo ruožtu G.Nausėda pabrėžė, kad ES negali „tapti biurokratinių procedūrų įkaitais“ ir privalo veikti greičiau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius