Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 01 10

ES teismas užtarė vaikų turinčias vienalytes poras: ką tai reiškia Lietuvai?

Ar vaikas gali turėti dvi mamas? O du tėčius? Kol Lietuvoje tebediskutuojama, kaip teisiškai traktuoti vienalytes poras, galimą sprendimą sufleruoja tarptautiniai teismai. Homoseksualios poros turi būti pripažįstamos šeima, paskelbė aukščiausias Europos Sąjungos (ES) teismas. Tačiau tai neįpareigoja valstybių įteisinti homoseksualų santuokų ar leisti įvaikinti.
Homoseksuali pora su vaiku
Homoseksuali pora su vaiku / 123RF.com nuotr.

ES Teisingumo Teismas prieš mėnesį paskelbė neskundžiamą sprendimą: tos pačios lyties poros ir jų vaikai visoje Bendrijoje turi būti pripažįstami šeima.

Ką tai reiškia Lietuvai? Kaip tai paveiks mūsų šalies teisės aktus, kokių pakeitimų reikėtų tikėtis? Išsamesnio paaiškinimo portalas 15min paprašė Lietuvos žmogaus teisių centro (LŽTC) advokacijos vadovės Monikos Guliakaitės.

Bulgarijai netiko dvi mamos

Gruodžio 14-ąją Teisingumo Teismas paskelbė, jog tos pačios lyties poros privalo būti pripažįstamos šeima ES narėse. Tai buvo įvertinta kaip istorinės reikšmės verdiktas.

Pagal šį sprendimą, jei vienoje valstybėje pripažįstami tėviški poros ryšiai su vaiku, kitos ES narės turėtų daryti tą patį, kad, be kita ko, būtų užtikrintos vaiko teisės į laisvą judėjimą.

Taip buvo nuspręsta išnagrinėjus moterų poros, auginančios dvejų metukų mergaitę, atvejį. Nurodyta, kad mergaitei turi būti išduotas Bulgarijos pasas.

Taip pat skaitykite: LGBT+ porų kasdienybė: iš darželio negali pasiimti savo auginamo vaiko

Teisingumo Teismą byla pasiekė, kai Bulgarijos sostinės Sofijos savivaldybė atsisakė išduoti gimimo liudijimą, kurio reikia pasui gauti, homoseksualių moterų šeimoje gimusiai mažylei.

Taip pat skaitykite: Oficialios partnerystės laukiančios vilnietės lygybės nori ne tik mokant mokesčius

Mat dviejų moterų kaip tėvų įrašymas į vaiko gimimo liudijimą „prieštarauja Bulgarijos viešajai tvarkai“. Pagal ją, tos pačios lyties asmenų santuokos nėra leidžiamos, o vaikas negali turėti dviejų mamų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius