Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 02 10

ESBO atstovė sveikina Seime svarstomas pataisas, švelninančias atsakomybę už šmeižtą

Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) atstovė pirmadienį pasveikino Lietuvos Seime svarstomas pataisas, numatančias švelninti atsakomybę už šmeižtą, tačiau kartu paragino atsisakyti išskirtinių sąlygų nuo įžeidimo saugant tarnautojus ar pareigūnus.
ESBO vėliava
ESBO vėliava / „Scanpix“ nuotr.

Už žiniasklaidą atsakinga ESBO pareigūnė Dunja Mijatovič laiške Seimo pirmininkei Loretai Graužinienei teigia sveikinanti pastangas dekriminalizuoti šmeižtą - tai esą turės teigiamos įtakos žiniasklaidos laisvei.

„Aš ypač patenkinta, kad pataisos numato įkalinimo, kaip bausmės už šmeižtą, panaikinimą, nes tai yra neproporcingas kišimasis į saviraiškos laisvę demokratinėje šalyje“, - teigia D.Mijatovič.

Tačiau ji atkreipia dėmesį, kad L.Gražinienės registruotose pataisose palikta išskirtinė viešų asmenų reputacijos apsauga, kurios esą irgi reikėtų atsisakyti. Pataisose, kaip ir dabar galiojančiuose įstatymuose, atskirai numatoma atsakomybė už valstybės tarnautojo ar viešojo administravimo funkcijas atliekančio asmens įžeidimą.

„Šios likusios nuostatos turi būti panaikintos norint išvengti neigiamos poveikio saviraiškos laisvei", - teigia ESBO atstovė.

Rekomendacijose, pateiktose L.Graužinienei, ESBO atstovė ragina visiškai dekriminalizuoti šmeižtą, taip pat atsisakyti administracinio arešto už įžeidimą.

Pagal Seimo sausio pabaigoje pradėtas svarstyti pataisas, baudžiamoji atsakomybė nebebūtų taikoma už įžeidimą, valstybės tarnautojo ar viešojo administravimo funkcijas atliekančio asmens įžeidimą ir nepagarbą teismui.

Įrašius atsakomybę už tarnautojo ar pareigūno garbės bei orumo įžeidimą į Administracinių teisės pažeidimų kodeksą, grėstų bauda nuo 300 iki 500 litų arba administracinis areštas nuo 15 iki 30 parų.

Dabar už minėtas veikas numatyta bauda, viešieji darbai, laisvės apribojimas, areštas ir laisvės atėmimas iki dvejų metų, priklausomai nuo veikos pobūdžio. Pasak "darbietės" L.Graužinienės, atsakomybę už teismo negerbimą, taip pat ir už tam tikrų kategorijų valstybės tarnautojų įžeidimą numato ir Administracinių teisės pažeidimų kodeksas.

Tuo metu už šmeižtą L.Graužinienė siūlo palikti baudžiamąją atsakomybę, tačiau šį Baudžiamojo kodekso straipsnį paredaguoti taip, kad "tas, kas paskleidė apie kitą žmogų tikrovės neatitinkančią informaciją, neva šis padarė nusikaltimą, baudžiamas bauda".

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius