Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 06 12

ESBO ekspertai patvirtino, kad rinkimai į Seimą buvo demokratiški

ESBO misijos per Lietuvoje vykusius rinkimus į Seimą dalyviai patvirtino, kad procedūros vyko demokratiškai.
Rinkimai
Rinkimai / Kęstučio Vanago/BFL nuotr.

Trečiadienį Seimo Pirmininkas Vydas Gedvilas pasveikino parlamente vykstančios diskusijos „2012 m. spalio 14 d. Seimo rinkimai ESBO Demokratinių institucijų ir žmogaus teisių biuro ekspertų akimis“ dalyvius.

„Džiugu, kad Lietuvoje jau 23 metai demokratiškai vyksta Seimo, Europos Parlamento, savivaldos rinkimai. Mes, politikai, tai jaučiame susitikinėdami su miestų ir rajonų gyventojais. Esu susipažinęs su ESBO pastabomis. Kad ir būta klaidų, tai yra natūralu, bet mūsų valstybėje rinkimai vyksta skaidriai ir objektyviai. Visuomenei visada suteikiama galimybė susipažinti su politiku per radiją, televiziją. Vyriausioji rinkimų komisija dirba gerai“, – sakė Seimo pirmininkas Vydas Gedvilas.

Dauguma ESBO misijos apklaustų rinkimų dalyvių išreiškė didelį pasitikėjimą demokratinių procedūrų veikimu Lietuvoje. Rinkimų kampanija buvo vykdoma gerbiant pagrindines laisves, o kandidatai galėjo laisvai vykdyti rinkimų kampaniją, turėjo galimybę supažindinti rinkėjus su jų politinėmis programomis.

ESBO išvadose teigiama, jog teisinė bazė, reguliuojanti parlamento rinkimus, užtikrina tvirtą pagrindą juos vykdyti demokratiškai. Taip pat teigiama, kad rinkimų administravimas yra suvokiamas kaip nešališkas, profesionalus, juo pasitikima; rinkimų kampanijų finansavimo reguliavimas yra detaliai reglamentuotas ir atidžiai stebimas.

ESBO ekspertai pateikė pasiūlymus, kaip būtų galima užtikrinti rinkėjų balsų lygiavertiškumą skirtingose vienmandatėse apygardose, padidinti politinių partijų ir kampanijų finansavimo skaidrumą ir t.t.

ESBO misija Lietuvoje dirbo per praėjusius Seimo rinkimus, 2012 m. spalį. Ekspertai buvo susitikę su partijų atstovais, Vyriausiosios rinkimų komisijos nariais, važinėjo po balsavimo apygardas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius