Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 01 21

ESBO pirmininkės statusas suteikia Lietuvai tarpininkės vaidmenį santykiuose su Baltarusija

Lietuvos pirmininkavimas Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijai (ESBO) suteikia Vilniui tarpininko statusą tarp Baltarusijos ir tarptautinės bendruomenės, teigia Lietuvos užsienio reikalų viceministras Evaldas Ignatavičius.
ESBO vėliava
ESBO vėliava / „Scanpix“ nuotr.

Tokią poziciją E.Ignatavičius žurnalistams išsakė po penktadienį įvykusio susitikimo su Minske dirbančių Europos Sąjungos (ES) šalių ambasadoriais, kurie į Vilnių atvyko vykstant Baltarusijos prezidento Aliaksandro Lukašenkos inauguracijai.

„Tarpininko vaidmenį, manau, kad mums formaliai suteikia ESBO pirmininkės statusas šiais metais. Mes turime mandatą kalbėtis su Baltarusija, tarpininkauti, dėstyti pozicijas ir gavus Baltarusijos nuomonę, eiti kalbėtis su kolegomis iš ESBO valstybių“, – sakė E.Ignatavičius.

Anot jo, ES šalių diplomatinių atstovybių Minske vadovų atvykimas į Vilnių yra Bendrijos reakcija į nedemokratiškais pripažintus rinkimus.

„Šios dienos sprendimas atvykti į Vilnių buvo bendras Europos Sąjungos sprendimas ir bendra ES reakcija į rinkimus, kurie pripažinti nedemokratiškais. Ir ateityje, manau, visi sprendimai bus priimami konsensusu. Lietuva taip pat pasisako už vieningą ES balsą, atrodo, kad tokią vieningą poziciją šiuo metu mums pasiekti pavyksta“, – kalbėjo diplomatas.

ES šalių diplomatinių atstovybių Minske vadovų atvykimas į Vilnių yra Bendrijos reakcija į nedemokratiškais pripažintus rinkimus.Jo teigimu, Užsienio reikalų ministerijoje įvykusiame pokalbyje su ambasadoriais pasikeista mintimis dėl santykių su Baltarusija ateities.

„Turi būti priimtos labai veiksmingos sankcijos prieš asmenis, kurie yra atsakingi už gruodžio dienos įvykius ir nukentėjusių asmenų persekiojimą, bet paliktos galimybės, kurias iki šiol turėjo Baltarusijos pilietinė visuomenė, palaikyti ryšius su ES valstybėmis“, – kalbėjo viceministras.

Paklaustas, kokiu lygiu pastaruoju metu vyko Lietuvos bendravimas su Baltarusija, E.Ignatavičius sakė, kad po gruodžio 19 dienos įvyko du užsienio reikalų ministro Audroniaus Ažubalio pokalbiai su Baltarusijos kolega Sergejumi Martynovu.

„Taip pat vyko konsultacijos viceministrų lygiu, čia buvo atvykęs mano kolega, kalbėjomės daugiausia apie Baltarusijos ir ESBO santykius. Iš esmės tokie pagrindiniai kontaktai“, – sakė viceministras.

Paklaustas, ar, jo nuomone, ambasadorių atvykimas į Vilnių nepakenks dvišaliam dialogui, jis atsakė: „Aš nenoriu dabar spekuliuoti, kaip paveiks Lietuvos santykius su Baltarusija vieni ar kiti žingsniai, kurių Europos Sąjunga imsis Baltarusijos atžvilgiu ar atvirkščiai“.

„Mes tiesiog vadovaujamės visuotinai pripažintais principais, ES pozicija. Principai, kurių mes laikomės po įstojimo į ES, yra svarbiausias mūsų politikos bruožas ir Baltarusijos, ir kitų valstybių atžvilgiu“, – dėstė diplomatas.

Lietuvoje vieši 12 ES šalių diplomatinių atstovybių – Airijos, Italijos, Estijos, Jungtinės Karalystės, Lenkijos, Rumunijos, Slovakijos, Suomijos, Švedijos, Vengrijos, Vokietijos, Lietuvos – vadovai bei ES Komisijos atstovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius