Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 04 16

Espo: Baltarusija pirmiau parinko statybų aikštelę atominės elektrinės statyboms, o tik tada informavo Lietuvą

Po beveik dvejus metus trukusio tyrimo Espo konvencijos Įgyvendinimo komitetas balandžio 15 dieną paskelbtoje ataskaitoje konstatavo, kad Baltarusija pažeidė Espo konvencijos nuostatas. Komitetas teigia, kad Baltarusija laiku nepateikė informacijos dėl atominės elektrinės projekto Lietuvos visuomenei ir ekspertams.
Astravo AE statybos
Astravo AE statybos / Vasilijaus Semaško nuotr.

Įgyvendinimo komitetas taip pat konstatavo ir tai, kad Baltarusija pirmiau parinko statybų aikštelę atominės elektrinės statyboms, o tik tada informavo Lietuvą apie planus statyti atominę elektrinę, taip rimtai pažeisdama Espo konvenciją.

Espo konvencijos Įgyvendinimo komitetas, pabrėždamas šiuos ir kitus Baltarusijos įvykdytus Espo konvencijos pažeidimus, paragino Baltarusiją pateikti išsamius atsakymus į visus Lietuvos keliamus klausimus ir atsižvelgti į Lietuvos ekspertų pateiktus komentarus, taip pat užtikrinti galimybę Lietuvos visuomenei pateikti komentarus dėl šios atominės elektrinės statybų.

Kiekvienais metais Baltarusija ir Lietuva turės informuoti Espo konvencijos Įgyvendinimo komitetą apie tai, kaip yra laikomasi šių rekomendacijų.

Jungtinių Tautų konvencija dėl poveikio aplinkai vertinimo tarpvalstybiniame kontekste (Espo konvencija) yra pagrindinis tarptautinis dokumentas, kuris reglamentuoja poveikio aplinkai vertinimo procesą įgyvendinant tarpvalstybinį poveikį galimai sukeliančius projektus (įskaitant atominės elektrinės statybas). Baltarusija yra prisijungusi prie Espo konvencijos nuo 2006 metų. Lietuva skundą dėl Baltarusijos veiksmų, galimai pažeidžiančių Espo konvenciją, pateikė 2011 m. birželio mėnesį.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius