Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 03 24

ESSC: vykdant monitorių pirkimą, nebuvo padaryta veika, turinti nusikaltimo požymių

Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras priėmė nutarimą nutraukti ikiteisminį tyrimą dėl galimo tarnybos pareigų neatlikimo Ekstremalių sveikatai situacijų centrui (ESSC) vykdant pacientų gyvybinėms funkcijoms stebėti skirtų monitorių pirkimą, rašoma prokuratūros pranešime spaudai.
Teismas
Teismas / 123RF.com nuotr.

Išnagrinėjus ir įvertinus ikiteisminio tyrimo metu gautus duomenis, liudytojų parodymus bei nustatytas aplinkybes konstatuota, kad, vykdant monitorių pirkimą, nebuvo padaryta veika, turinti nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių.

Ikiteisminis tyrimas Specialiųjų tyrimų tarnyboje buvo pradėtas 2021 m. gegužės mėnesį, išnagrinėjus pareiškėjų prašymą, kuriame buvo prašoma įvertinti, ar COVID-19 pandemijos pradžioje įsigyjant pacientų gyvybinėms funkcijoms stebėti skirtus monitorius, ESSC atsakintų asmenų veiksmuose nebuvo tarnybos pareigų neatlikimo požymių.

2020 m. kovo mėn. ESSC skubos tvarka už beveik 2 mln. eurų iš tiekėjų Kinijoje ir Izraelyje įsigijo COVID-19 pacientų gyvybinėms funkcijoms stebėti skirtus 497 monitorius. Išskirsčius šią įrangą gydymo įstaigoms pastebėta, kad dauguma monitorių pristatyti ne pilnos komplektacijos, taip pat paaiškėjo, kad ne visi monitoriai turi sertifikatus, kurie reikalingi norint įrangą naudoti Lietuvoje ar kitoje Europos Sąjungos valstybėje.

Nutarime nutraukti ikiteisminį tyrimą prokuroras nurodė, kad tyrimo metu nustatytos objektyvios aplinkybės, pagal kurias monitorių pristatymo metu detalus jų komplektacijos patikrinimas nebuvo galimas, kad tą buvo galima objektyviai atlikti tik monitorius paskirsčius gydymo įstaigoms. Paaiškėjus, kad monitorių dėl nepilnos komplektacijos negalima naudoti, atsakingi asmenys kreipėsi į įrangos tiekėjus, prašydami pristatyti trūkstamus priedus, dėl monitorių sertifikavimo kreiptasi į atsakingas institucijas.

Nutarime nutraukti ikiteisminį tyrimą pažymima, jog sutarčių vykdymo aplinkybės buvo nulemtos veiksnių, susijusių su bendradarbiavimu tarp tarnybų, tiekėjų nereagavimu į pateiktas pretenzijas, pandemine situacija, bet ne neteisėto valstybės tarnautojams ar jiems prilygintiems asmenims pareigų nevykdymo ar jų netinkamo atlikimo.

2021 m. gruodžio mėn. buvo priimtas sprendimas dalį monitorių (306 vnt.), kurių dėl tiekėjų veiksmų nepavyko pilnai sukomplektuoti ar tinkamai sertifikuoti, parduoti viešo aukciono būdu.

Prokuroras konstatavo, kad, nors baudžiamoji atsakomybė dėl tarnybos pareigų nevykdymo už monitorių pirkimo vykdymą atsakingiems asmenims negali būti taikoma, ir ikiteisminis tyrimas yra nutraukiamas, tyrimo metu buvo nustatyti Lietuvos Respublikos viešųjų pirkimų įstatymo pažeidimai. Ikiteisminio tyrimo medžiaga bus perduota Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijai spręsti dėl galimybės taikyti drausminę atsakomybę asmenims, atsakingiems už dalies 2020 įvykdytų pirkimų bei pagal juos sudarytų sutarčių vykdymą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius