Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 05 13

Etatinis mokytojų darbo apmokėjimas grėstų pedagogų atleidimais, sako A.Bružas

Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) teigia, kad mokyklos galės laisvai pasirinkti, ar pereiti prie etatinio mokytojų darbo apmokėjimo nuo rugsėjo 1-osios, profsąjungos siūlomą modelį kritikuoja ir baiminasi, kad mokyklos bus verčiamos jį priimti.
Mokytojai protestuoja prie Seimo dėl nedidinamų algų
Mokytojai protestuoja prie Seimo dėl nedidinamų algų. / „Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Mokytojai Mokykla

Pasak Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos (LŠDPS) pirmininko Alekso Bružo, siūloma sistema, kai etatą sudarytų 30 valandų – 18–22 kontaktinių ir 8–12 papildomų – reikštų dalies mokytojų atleidimą.

„Tikrai netenkina, nes jie nusuka 6 valandas, o darbą vis tiek reikės padaryti. Jie apkrauna mokytoją kontaktinėmis valandomis. Tame modelyje dar paslėpta 3–4 tūkst. mokytojų atleidimas, nes jie nori, kad mokytojas dirbtų daugiau. Etatas suteikia savivalę darbdaviui reikalauti daugiau“, – aiškino A.Bružas.

Pagal dabar galiojančią mokytojų darbo apmokėjimo tvarką atlyginimas jiems nustatomas už 18 pedagoginių valandų per savaitę. Šiuo metu taip pat skiriamos nekontaktinės valandos.

Jis pridūrė, kad neskiriant pakankamai nekontaktinių valandų nukentės mokslo kokybė.

A.Bružas tikino, kad profsąjungos neprieštarauja valandinio darbo apmokėjimo keitimui etatiniu, tačiau netenkina sąlygos. Pasak A.Bružo, 18 valandų darbo klasėje turėtų lydėti mažiausiai tiek pat nekontaktinių valandų.

ŠMM sekretorius Alvydas Puodžiukas BNS pripažino, kad dabar siūlomas variantas yra kompromisinis, ateityje esą jį bus galima tobulinti.

„Šis aprašas bus derinamas prie dabar esančių pinigų, papildomų pinigų šiam aprašui įgyvendinti nereikės, bet taip pat mokytojai nebus nuskriausti. Mokykla turės daugiau laisvės spręsti. Žiūrėtume toliau, jeigu bus pinigų, bus galima tobulinti“, – sakė A.Puodžiukas.

Jis pabrėžė, kad siūlomas variantas nėra tik ŠMM projektas, jis esą rengtas darbo grupėje, kurioje dalyvavo mokyklų, išbandžiusių etatinį apmokėjimą, direktoriai. Eksperimente, kai darbo užmokestis mokėtas pagal etatinę sistemą, dalyvavo 14 mokyklų.

„Pagal teisės aktus numatyta, kad tas modelis turėtų būti įvestas nuo rugsėjo 1-osios, bet dėl šiuo metu juntamo pinigų stygiaus to neįmanoma padaryti šiais metais. Šiuo metu rengiamas aprašo projektas, kuris galėtų būti taikomas kiekvienoje mokykloje, jeigu jie nori“, – aiškino A.Puodžiukas.

A.Bružas savo ruožtu sakė nerimaujantis, kad ministerija gali spausti savivaldybes tokį apmokėjimo modelį priimti ir be mokytojų sutikimo.

„Bet jūs žinote, kaip mes įrodinėjame savo tiesą, – jėga“, – BNS sakė A.Bružas.

Naujasis mokytojų darbo apmokėjimas nuo dabartinės mokytojų darbo apmokėjimo tvarkos skiriasi tuo, kad tarifinis atlygis pedagogams nustatomas už 18 kontaktinių valandų per savaitę.

Kontaktinė valanda – tai laikas, per kurį mokytojas tiesiogiai dirba su mokiniais (pamokos, neformaliojo ugdymo užsiėmimai). Į tarifinį atlygį taip pat įskaičiuotas darbo apmokėjimas už pasiruošimą pamokoms bei kiti pagal mokytojo pareigybės aprašą numatyti darbai, išskyrus vadovavimą klasei ir mokinių darbų tikrinimą. Etatą, tai yra 30 pedagoginio darbo valandų, sudarytų 18–22 kontaktinių ir 8–12 papildomų valandų.

Pagal dabar galiojančią mokytojų darbo apmokėjimo tvarką atlyginimas nustatomas už 18 pedagoginių valandų per savaitę. Šiuo metu taip pat skiriama nekontaktinių valandų.

Kaip nuo rugsėjo mokytojams bus mokama už darbą, mokyklos, pasak ŠMM, galės pasirinkti iš dviejų siūlomų variantų: valandinio darbo apmokėjimo, koks yra dabar, arba naujo mokytojų darbo apmokėjimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius