-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 06 07

Etikos komisija gavo skundą dėl V.Matijošaičio pasisakymų, bet mero elgesio netirs

Birželio 1 dieną pristatydamas baigiamą rekonstruoti stadioną Visvaldas Matijošaitis ne itin pagarbiai atsakinėjo į žurnalistų užduotus nepatogius klausimus. Kauno miesto savivaldybės tarybos Etikos komisija dėl to sulaukė skundo: birželio 7 dieną spręsta, pradėti tyrimą ar ne. Daugelis komisijos narių – mero bendražygiai.
Visvaldas Matijošaitis
Visvaldas Matijošaitis / Teodoro Biliūno / BNS nuotr.

Kauno meras V.Matijošaitis, birželio 1 dieną pristatęs baigiamą statyti Kauno Dariaus ir Girėno stadioną, mielai atsakinėjo į klausimus apie statybas, bet pasiteiravus apie jo šeimos valdomos „Vičiūnų grupės“ traukimąsi iš Rusijos rinkos ir trečią kadenciją, nepanoro atsakyti.

„Dabar galvoji – ką, čia man golą (įvartį, – red. past.) įmušei? Klauskite apie stadioną“, – rėžė meras.

O po to dar pridūrė, kad jei galėtų, atsirinktų žurnalistus pagal kažkokius kriterijus, jog sveikesni klausimai būtų, pagal jį.

Šie pasisakymai nuvilnijo viešojoje erdvėje. Lietuvos žurnalistų sąjunga pasmerkė tokį Kauno mero V.Matijošaičio elgesį su žurnalistais ir prilygino pasisakymus „rytietiško politiko“ komentarams.

Pats meras dar tą pačią dieną atsiprašė dėl kritikos sulaukusio savo elgesio ir pareiškė esąs pavargęs nuo „pigių provokacijų“.

„Nemėgstu pigių provokacijų, esu gerokai nuo jų pavargęs. Atsiprašau, jeigu įžeidžiau savo karšta reakcija į pasikartojančius tuos pačius klausimus“, – teisinosi V.Matijošaitis.

Tačiau tuo viskas nesibaigė.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Visvaldas Matijošaitis
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Visvaldas Matijošaitis

Pateikė skundą

Birželio 1 dieną Kauno miesto savivaldybės tarybos Etikos komisija sulaukė Kauno miesto savivaldybės tarybos narės Andrijanos Filinaitės, priklausančios Tėvynės sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijai, kreipimosi dėl Kauno miesto mero viešų pasisakymų. Tarybos narė prašė įvertinti ir apsvarstyti, ar etiški tokie Kauno miesto mero komentarai ir elgesys.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Andrijana Filinaitė
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Andrijana Filinaitė

„Šis balsavimas bus savotiška indikacija, kiek tarybos nariai ir bendruomenių atstovai gali laisvai reikšti savo poziciją apie tokias įžeidžias replikas žiniasklaidos atžvilgiu. Bandymai nurodinėti žurnalistams, apie ką kalbėti ar rašyti, nesiderina su laisvos šalies ir laisvo demokratinio miesto pamatinėmis vertybėmis“, – 15min teigė A.Filinaitė.

Etikos komisija svarstyti kreipimosi susirinko birželio 7 dieną. Kaip prieš posėdį teigė šios komisijos pirmininkas, konservatorius Rytas Kupčinskas, antradienį buvo sprendžiama tik tai, vykdyti tyrimą ar ne.

„Komentuoti nelabai galiu“, – patikino jis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rytas Kupčinskas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rytas Kupčinskas

Pasiteiravus, ar dažnai Etikos komisija vertina tarybos narių, mero elgesį, komisijos pirmininkas atsakė, kad retai. Šiemet tai pirmas toks svarstymas.

„Anksčiau buvo svarstyta dėl deklaracijų ir viešųjų bei privačiųjų interesų galimo konflikto. Susiję tai su tarybos nariu Dainiumi Matijošaičiu buvo ir meru“, – paaiškino R.Kupčinkas.

Vienas iš opozicijos

Etikos komisijos sudėtį sudaro 5 nariai. Kurioziška šioje situacijoje yra tai, kad tik vienas pirmininkas priklauso opozicijai.

Tiek Jūratė Elena Norvaišienė, tiek vicemeras Andrius Palionis bei Grantas Pažėra yra visuomeninės organizacijos „Vieningas Kaunas“, kurios valdybos pirmininkas yra V.Matijošaitis, nariai. A.Palionis su G.Pažėra dar priklauso ir šios organizacijos valdybai.

Penktoji komisijos narė – Aukštųjų Šančių seniūnaitijos seniūnaitė Eglė Daiva Kanikovienė.

„5 nariai, bet aš vienintelis iš opozicijos tik (nusijuokė – aut. past). Mūsų komisijos sprendimai... Aš irgi keletą kartų savo nuomonę pareiškiau. Toli gražu ne visą laiką, kai pirmininkas pareiškia nuomonę, kad bus taip. Tikslinausi, ir kitose savivaldybėse tokių dalykų yra. Deja, teikia šiuos dalykus meras pradžioj kadencijos“, – kuriozinę situaciją, kai savi vertina savų elgesį, apibūdino R.Kupčinskas.

Jis pateikė kitą pavyzdį: štai Kontrolės komitete pozicija ir opozicija turi po lygiai narių. Pirmininkas šio komiteto priklauso opozicijai – tad jei narių balsai pasiskirsto po lygiai, pirmininko balsas būna lemiamas.

„Gal iš anksto nespėliokim rezultatų. Jei nusprendžiama tyrimą pradėti, paskiriame žmogų, kuris bus atsakingas, ruoš medžiagą“, – teigė R.Kupčinskas.

Tuomet kuriozai gali tęstis toliau, nes šansai, kad mero elgesį šiuo atveju vertintų šališkas žmogus – dideli.

Tyrimo nusprendė nepradėti

Antradienio pavakarę 15min sužinojo, kad Etikos komisija nusprendė tyrimo dėl V.Matijošaičio elgesio nepradėti.

Komisijos pirmininkas R.Kupčinskas atsisakė plačiau pakomentuoti šį sprendimą, teigė, kad procesas dar nėra baigtas, nes sprendimas gali būti skundžiamas Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai. Teisę apskųsti turės skundą pateikusi tarybos narė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius