-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Etikos sargai aiškinsis VSD pranešėjo istoriją tyrusios komisijos veiksmų teisėtumą

Seimo Etikos ir procedūrų komisija aiškinsis, ar parlamento laikinosios komisijos, tyrusios Valstybės saugumo departamento (VSD) pranešėjo informaciją, sudėtis bei veiksmai buvo teisėti ir pagrįsti.
Aušrinė Norkienė
Aušrinė Norkienė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Etikos komisija trečiadienį nusprendė pradėti tyrimą pagal generalinės prokurorės Nidos Grunskienės kreipimąsi.

Jos rašte teigiama, jog būtina įvertinti, ar laikinoji tyrimo komisija, nederindama savo veiksmų su Generaline prokuratūra, atskleisdama pranešėjo asmens duomenis ir reikalaudama pateikti Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) atlikto kriminalinės žvalgybos tyrimo medžiagą, nepažeidė Konstitucijos, įstatymų reikalavimų ir Konstitucinio Teismo suformuotos praktikos.

„Tuo tikslu Generalinė prokuratūra, siekdama laikytis teisėtumo ir politinio neutralumo principų, prašo Seimo Etikos ir procedūrų komisijos įvertinti komisijos tyrimą vykdančių Seimo narių veiksmų pagrįstumą ir teisėtumą“, – rašome kreipimesi.

VSD pranešėjo tapatybė, jam turint apsaugą suteikiantį statusą, nebuvo skelbiama, tačiau pernai pavasarį ją paviešino apžvalgininkas Marius Laurinavičius. Pernai gruodį buvęs VSD pareigūnas Tomas Gailius sutiko ateiti liudyti į viešą Seimo laikinosios tyrimo komisijos posėdį.

Prokurorei abejonių kelia ir pačios komisijos sudėtis, mat jai vadovavo demokratas Vytautas Bakas. Būtent į jį 2019 metų balandį kreipėsi tuo metu VSD dirbęs T. Gailius ir informavo apie galimą departamento vadovų padarytą pažeidimą duodant nurodymą patikrinti kandidato į prezidentus Gitano Nausėdos komandos narius ir rėmėjus.

Anot prokuratūros, Seimas buvo informuotas, kad tokios sudėties komisija kelia abejonių dėl atliekamo tyrimo nešališkumo, nes atsakinėdama į Seimo suformuluotus klausimus ji turėtų apklausti buvusį Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininką V. Baką.

Seimo Etikos ir procedūrų komisijos narės socialdemokratės Dovilės Šakalienės teigimu, tai vienas iš rimčiausių komisijos gautų skundų.

„Iš esmės šitas prašymas yra prašymas inicijuoti interpeliaciją Seimo nariams, kurie sudarė laikinąją tyrimo komisiją. Jeigu mūsų prašoma įvertinti, ar jie nepažeidė Konstitucijos, prašoma įvertinti tyrimą vykdančių Seimo narių veiksmų teisėtumą“, – sakė ji.

Parlamentarė teigė, kad kilus abejonėms dėl komisijos narių veiksmų teisėtumo, negalima jos išvadų ketvirtadienį pateikti Seimui.

Konservatorius Antanas Matulas suabejojo, ar Etikos komisijos kompetencijos užteks atsakyti į generalinės prokurorės keliamus klausimus. Jis siūlė pasikonsultuoti su teisininkais prieš priimant sprendimą pradėti tyrimą.

Seimas pernai rudenį sudarė laikinąją tyrimo komisiją ir pavedė aiškintis pranešėjo informaciją dėl galimo neteisėto informacijos rinkimo apie asmenis, dėl galimo neteisėto poveikio žvalgybos veiklai, galimo kišimosi į rinkimų procesus per 2019 metų prezidento rinkimus, galimos neteisėtos finansinės paramos šiai kampanijai, galimų pranešėjų teisių pažeidimų, galimos neteisėtos įtakos įvedant sankcijas baltarusiškoms trąšoms.

Joje dirbo tik valdančiųjų atstovai ir vienintelis opozicijos narys – V.Bakas. Kitų opozicinių frakcijų nariai atsisakė dirbti komisijoje.

Pirmadienį komisija patvirtino išvadas, jose konstatuota, kad VSD vadovas Darius Jauniškis talkino G.Nausėdai rinkdamas žvalgybinę informaciją apie jo komandą ir rėmėjus, o šių asmenų sąrašą žvalgyba gavo iš paties G.Nausėdos arba jis buvo perduotas jo pavedimu.

Anot komisijos, G.Nausėdos aplinkoje žvalgyba buvo nustačiusi kelias dešimtis asmenų, keliančių rizikas nacionalinio saugumo interesams dėl jų esamų ar buvusių ryšių su riziką keliančiais asmenimis, bendradarbiavimo su Rusijos ar Baltarusijos žvalgybos tarnybomis, baltarusiškų trąšų verslu.

Remdamasi surinktais duomenimis, laikinoji komisija padarė išvadą, jog prezidentas G.Nausėda yra pažeidžiamas. Be to, teigiama, kad jis galėjo sulaužyti priesaiką, atsisakydamas atsakyti į tyrėjų klausimus.

Be to, konstatuota, jog Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) vadovas Linas Pernavas piktnaudžiavo pareigomis neteikdamas duomenų parlamentarams apie vykdytą kriminalinės žvalgybos tyrimą, o VSD direktorius D.Jauniškis teikė klaidinančią informaciją Seimo komisijai.

Komisija konstatavo, kad už VSD pranešėjo T.Gailiaus tapatybės atskleidimą tiesiogiai atsakingas D.Jauniškis.

Tiek prezidentas, tiek VSD, tiek STT vadovai komisijos išvadas vadina netiesa, neigia padarę ką nors neteisėto ir kaltina tyrėjus viršijus įgaliojimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius