-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 06 21

Etikos sargai vėl aiškinsis galimą Agnės Širinskienės klastą

Visai neseniai Seimo Etikos ir procedūrų komisija nustatė, kad „valstietė“ Agnė Širinskienė naudodamasi svetimomis kortelėmis klastojo Seimo narių registraciją dalyvavimui diskusijoje. Dabar komisija vėl turės aiškintis, ar Seimo narė nesuklastojo dokumentų.
Agnė Širinskienė
Agnė Širinskienė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Trečiadienį Seimo Etikos ir procedūrų komisija pradėjo tyrimą dėl A.Širinskienės veiklos.

„Mes galėjome ir nepriimti, bet komisijos nariai nusprendė, kad pradėsime tyrimą ir paskyrėme išvadų rengėjus. Reikės objektyviai įvertinti, paimti iš komiteto garso įrašą, medžiagą ir sulaukti A.Širinskienės paaiškinimo, kodėl toks sprendimas priimtas. Tyrimas pradėtas, pateiksime išvadą“, – 15min sakė komisijos pirmininkė Rita Tamašunienė.

Į komisiją dėl galimo dokumentų klastojimo šįkart kreipėsi „tvarkietis“ Remigijus Žemaitaitis.

Jo teigimu, Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė trečiadienį komitetui svarstant Sveikatos priežiūros įstaigų įstatymo pataisas pateikė tik preliminarius, galimai suklastotus Socialinių reikalų ir darbo komiteto pateiktus pasiūlymus, kurie dar nebuvo suderinti ir užregistruoti Socialinių reikalų ir darbo komitete.

Projektu buvo bandoma lengvinti gydymo įstaigos vadovų atleidimo tvarką. Pirminė pataisa, kurią parengė A.Širinskienė, sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga ir kiti „valstiečiai“, numatė galimybę su gydymo įstaigos vadovu sudarytą darbo sutartį nutraukti, jei taip nusprendžia steigėjas arba visuotinis dalininkų susirinkimas.

Vėliau buvo registruoti pasiūlymai numatyti konkrečius atvejus, kada vadovai gali būti atleidžiami. Pavyzdžiui, jei jie sulaukia įtarimų dėl korupcijos, neblaivūs padaro avariją ir panašiomis aplinkybėmis.

R.Žemaitaitis: „Pati prisidavė“

Pasak R.Žemaitaičio, šio įstatymo išvadų rengėju buvo jis pats, todėl komitetui nė negalėjo būti teikiamas dokumentas be jo parašo.

Tačiau šįkart komiteto biuro darbuotojos parašo nepaprašė, o klausimo svarstymą A.Širinskienė pradėjo. Pasak jo, pirmininkė spėjo pateikti du Socialinių reikalų komiteto pasiūlymus balsavimui ir dėl jų buvo apsispręsta.

„Tada ji pati save prisidavė. Sako: tai va, dabar vienas žodis neatitinka, bet Socialinių reikalų komitetas svarstys ir išbrauks žodį preliminarų. Galvoju, kokį preliminarų? Kaip žodį išbrauks? Tučtuojau prašau man pateikite komiteto pasirašytą išvadą. Ji pradėjo drebėti visa ir pripažino, kad jos dar neturi“, – pasakojo R.Žemaitaitis.

Jo teigimu, griežtai draudžiama svarstyti išvadą, kurios dar nėra.

Socialinių reikalų komiteto išvada Seimo sekretoriate tikrai registruota tik trečiadienį po posėdžio.

„Ji gudriai po išvadomis irgi nepasirašė, nors į darbotvarkę įtraukė lyg išvadą Socialinių reikalų komitetas jau būtų priėmęs“, – negalėjo atsistebėti R.Žemaitaitis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Remigijus Žemaitaitis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Remigijus Žemaitaitis

Reiškia nepasitikėjimą

A.Širinskienės elgesys papiktino ir konservatorių Antaną Matulą. Jis kelia klausimą dėl pasitikėjimo komiteto pirmininke.

„Komiteto pirmininkė ne kartą posėdžius vedė neetiškai, tendencingai, o šiuo atveju pateikė suklastotą dokumentą, siekdama, kad komitetas apsvarstytų klausimą ir jam pritartų, nes klausimas jau įtrauktas į rytojaus Seimo posėdžio darbotvarkę. Tuo tarpu mano vakar 16 val. pateikto pasiūlymo svarstomu klausimu komiteto pirmininkė nė neįtraukė į išvadų projektą, motyvuodama, kad jis pateiktas per vėlai“, – sakė komiteto narys A. Matulas.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Antanas Matulas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Antanas Matulas

A.Širinskienė: „Gina korumpuotus vadovus“

Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Agnė Širinskienė klastojimo fakto nepripažįsta. Pasak jos, tai jos elgesį apskundę Seimo nariai elgiasi nederamai, nes gina korumpuotus ligoninių vadovus.

„Nebuvo jokio klastojimo. Seimo nariai buvo informuoti, o situacija buvo tokia, kad mes turėjome informaciją iš posėdžių sekretoriato, jog klausimas turi būti svarstomas skubos tvarka ketvirtadienį. Tai reiškia, kad du komitetai praktiškai vienu metu klausimą svarstė. Seimo nariai buvo įspėti, kad tai preliminari redakcija ir vėliau mes gavome informaciją iš Socialinių reikalų komiteto, kad ten pasikeitė pora žodžių ir kad jie jau priėmė sprendimus. Seimo nariai tikrai puikiai žinojo ir visiems buvo aišku, išskyrus A.Matulą su R.Žemaitaičiu“, – kalbėjo A.Širinskienė.

Pasak jos, šie du Seimo nariai daro viską, kad dar bent vasarai postuose išsaugotų korumpuotus medicinos įstaigų vadovus.

„Aš manau, kad žmonės tiesiog dirbtinai sukėlė skandalą norėdami kiek įmanoma labiau padėti dviejų įstaigų sveikatos priežiūros direktoriams, kurie yra kaltinami korupcinėmis veikomis. Vienam iš jų yra apie 60 tomų byla šiuo metu ir situacija yra tokia, kad kažkodėl jų atleisti negalima, nors mokyklos direktorius tokioje situacijoje būtų seniai netekęs darbo“, – aiškino A.Širinskienė.

Anot jos, nukelti klausimo svarstymą kitai savaitei buvo neįmanoma, bet esą buvo sulaukta balsavimo Socialinių reikalų komitete ir iš jo gauta informacija.

„Išvada tuo metu Socialinių reikalų komitete jau buvo priimta. Mes turėjome informaciją iš to komiteto. Taip pat turėjome informaciją, kad klausimas plenarinių posėdžių salėje turi būti svarstomas ketvirtadienį“, – kalbėjo Seimo narė.

Dabar, pasak jos, klausimas Seimo posėdžių salę greičiausiai pasieks tik tada, kai išvadą pateiks Seimo Etikos ir procedūrų komisija.

„Manau, kad dabar šis projektas Seimo salę pasieks tik rugsėjį, o tie Seimo nariai, kurie sukūrė tokias dirbtines sąlygas puikiai suprato, kokiam laikui jie įstatymo priėmimą nukelia, nes tai yra daug kadencijų dirbantys Seimo nariai“, – sakė A.Širinskienė.

Tai ne pirmas kartas, kai A.Širinskienei teks aiškintis Seimo etikos sargams. Seimo etikos ir procedūrų komisija gegužės pabaigoje pripažino, kad A.Širinskienė pažeidė Seimo Statutą ir Politikų elgesio kodeksą, kai dalyvauti diskusijoje naudodamasi svetimomis kortelėmis registravo kolegas „valstiečius“ Ramūną Karbauskį ir Aurelijų Verygą. Komisija tuomet konstatavo, kad Statutą pažeidė visa trijulė ir ją įspėjo.

Taip pat vieną kartą jau buvo kilę klausimų dėl dokumentų klastojimo Sveikatos reikalų komitete. Tada pati A.Širinskienė apkaltino komiteto biuro darbuotoją dokumentų klastojimą ir pareikalavo Seimo kanceliarijos tyrimo. Šis tyrimas, 15min žiniomis, dar nėra baigtas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius