-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 12 02

Etikos sargams darbų netrūksta

Kaltinimai smurtavimu, narkotikų vartojimu, privačių interesų protegavimu ar neteisingos informacijos pateikimu – dėl tokių tikrų ar tariamų nuodėmių politikams tenka aiškintis Etikos komisijai.
Šios kadencijos Klaipėdos savivaldybės Etikos komisijai tenka rinktas kone kas mėnesį.
Šios kadencijos Klaipėdos savivaldybės Etikos komisijai tenka rinktas kone kas mėnesį. / G.Kubiliūtės nuotr.
Temos: 1 Klaipėda

Šios kadencijos Klaipėdos miesto savivaldybės Etikos komisija – itin aktyvi: susirinkimai vyksta bent kartą per mėnesį, o kai kuriems politikams dėl savo veiksmų ar mestų kaltinimų teko aiškintis jau po kelis kartus.

Klaipėdiečių išrinktiems politikams tenka pasiaiškinti ne tik dėl supainiotų viešųjų ir privačiųjų interesų, įsivėlimų į konfliktus, bet ir dėl vengimo pateikti metines veiklos atskaitas. Dėl to teko rausti kas penktam tarybos nariui. Vienas politikas šios ataskaitos etikos sargams nebuvo pateikęs net spalį, nors tai padaryti buvo privalu dar kovą.

„Klaipėdos savivaldybės istorijoje tai pirmoji kadencija, kai Etikos komisija tokia aktyvi. Gal dėl to, kad visuomenė tapo brandesnė ir žino savo teises, žino, kur kreiptis. Kita vertus, gautoji informacija pasitvirtina anaiptol ne visada“, – teigė Etikos komisijai vadovaujanti Alina Velykienė.

Daugiau nei prieš metus etikos normas jai teko priminti ir uostamiesčio merui Rimantui Taraškevičiui – prieš tarybos posėdį jam buvo įteiktos Valstybės tarnautojų veiklos etikos taisyklės.

Šią savaitę Etikos komisijos nariai svarstydami kolegų elgesį bandė juokauti: „Nusikaltėliai atėjo.“

Tarybos sekretoriui Vidmantui Plečkaičiui teko aiškinis, kodėl paskelbė informaciją apie neva neteisėtai vykusį Kontrolės komiteto posėdį. „To nesakiau. Neturiu aiškintis, kad nesu dramblys“, – sakė jis. Savo teisumą jam teks pagrįsti posėdžių stenografijomis.

Kaltino smurtu

Vis į nemalonias situacijas patenkančiam tarybos nariui Nagliui Puteikiui teko ginti savo garbę nuo kaltinimų smurtu. Tuo jį apkaltino daugiabučių namų savininkų bendrijos „Upė“ valdybos pirmininkė Gražina Korsakė . Ji teigė, esą prieš kelias savaites į bendrijos narių susirinkimą atėjo nekviestas politikas, konfliktavo, nepakluso prašymams išeiti, o išvesdinamas sužalojo ją ir buhalterę. Komisijai raštą parašiusi valdybos pirmininkė teigė, kad toks N.Puteikio elgesys – agresyvus, netoleruotinas ir daro gėdą tarybos nariams. Pati skundo autorė į posėdį neatėjo, nors ir pateikė dokumentus, filmuotą medžiagą.

Peržiūrėję susirinkimo, kuriame politikas dalyvavo įgaliotas vienos bendrijos narės, vaizdo įrašą, komisijos nariai pastebėjo, kad N.Puteikis laikėsi ramiai. Ir vienbalsiai sutarė, kad iš salės išvesdintas vyras greičiau pats buvo auka nei provokatorius ar mušeika. 

N.Puteikiui etikos sargams teko aiškintis jau trečią kartą. Jis yra dažniausias svečias Etikos komisijos posėdžiuose. Du kartus čia lankėsi R.Taraškevičius.

Seka ir ataskaitas, ir lankomumą

Etikos komisijoje bus svarstomas ir tarybo nario Egidijaus Sabataičio elgesys. Šis politikas laukia teismo sprendimo byloje, kurioje jis kaltinamas narkotinių medžiagų vartojimu. „Aš, kaip komisijos pirmininkė, laukiu teismo sprendimo. Tada spręsime, ar šis žmogus gali eiti Etikos komisijos nario pareigas“, – teigė A.Velykienė.

Šios kadencijos Etikos komisija pirmoji kontroliuoja ir metines tarybos narių veiklos ataskaitas. 

Metams baigiantis bus renkami ir duomenys, ar politikai stropiai lankė komitetų posėdžius. „Iš esmės visi tarybos nariai, neateidami į posėdį, apie tai turi informuoti iš anksto. Į posėdį jis negali neatvykti dėl to, kad dirba, ar šiaip negali. Priežastys turi būti rimtos. Tačiau turiu pastebėti, kad dauguma gana sąžiningai lankosi posėdžiuose“, – teigė Etikos komisijos pirmininkė.

Pagal taisykles, į skundą dėl neetiško politiko elgesio privalu reaguoti per 10 dienų, o tyrimą atlikti per mėnesį. Net ir pasibaigus tarybos nario kadencijai ar atsisakius mandato dar metus jo neetiškas elgesys gali būti nagrinėjamas komisijoje.

Komisijos nariams teks aptarti iš tarybos pasitraukusios Jurgitos Choromanskytės veiklą. Į komisiją dėl šios politikės elgesio kreipės Slavų jaunimo organizacija, teigianti, kad ši politikė, pati priklausydama Liberalaus jaunimo organizacijai, galėjo supainioti viešuosius ir privačius reikalus.

Seime gausu prasižengėlių

Seimo etikos ir procedūrų komisijos pirmininkas Algimantas Salamakinas negailėjo kritikos šios kadencijos Seimo nariams. „Žinoma, su naujokais visada yra daugiau problemų, jiems pradžioje sunku susigaudyti“, – aiškino jis. Dažniausiai Seimo nariams tenka aiškintis dėl netinkamai naudojamų parlamentinių išmokų. Tačiau neretas viešumo baiminasi labiau, nei to iš savo piniginės sugrąžinti neteisėtai išleistus pinigus.

Neseniai į šios komisijos akiratį pateko ir klaipėdietė Seimo narė Agnė Bilotaitė. Nustatyta, kad ji, apmokėdama už transporto, kuriuo buvo vežami dalyviai į Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Jaunimo bendruomenės steigiamąjį suvažiavimą, nuomą, lėšas panaudojo ne pagal paskirtį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius