-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 05 16

Etikos sargų verdiktas: užsipuolę 15min žurnalistus Artūras Skardžius ir Petras Gražulis nusižengė etikai

Seimo Etikos ir procedūrų komisija trečiadienį nusprendė, kad Artūro Skardžiaus ir Petro Gražulio pasisakymai 15min Tyrimų skyriaus žurnalistų atžvilgiu buvo netinkami ir nedera su su politiko elgesio kodekso nuostatomis. Įžeidžiantys pasisakymai buvo išsakyti praėjusių metų gruodį.
Artūras Skardžius
Artūras Skardžius / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Galutinė komisijos išvada tokia: komisija rekomenduoja politikams suderinti savo elgesį su Lietuvos politikų elgesio nuostatomis.

Seimo nariai P.Gražulis ir A.Skardžius nedalyvavo posėdyje. A.Skardžius pateikė raštišką pasiaiškinimą, o P.Gražulis savo elgesio nutarė papildomai neaiškinti.

Kadangi A.Skardžiaus pasisakymuose apie 15min žurnalistą Dovydą Pancerovą skambėjo ir užuominos apie žydų tautybės žmones, etikos sargai nutarė kreiptis į Žydų bendruomenę. Jos nuomone, kurią posėdžio metu pateikė komisijos pirmininkė Rita Tamašunienė, A.Skardžiaus pasisakymas parlamento posėdyje laikytinas prasilenkiančiu su Seimo nario statusu ir etikos standartais.

Pristatytas ir Lietuvių kalbos instituto ekspertų išaiškinimas dėl žurnalistų atžvilgiu naudoto termino „purvasklaida“. Instituto vertinimu, žodis „purvasklaida“ yra netinkamas oficialiam stiliui, tačiau jų nuomone, tuo žodžiu nesiekiama pažeminti visą žiniasklaidą, o tik atskirus atvejus, kai informacija pateikiama neobjektyviai, tendencingai siekiant sumenkinti.

Pasak komisijos išvadas šiuo klausimu rengusios Seimo narės Aušros Papirtienės, tokia leksika Seimo nariams garbės nedaro.

„Kai Seimo narys vartoja žodį „purvasklaida“, Seimo nariui netinkama leksika, ir dar būtent žurnalistų atžvilgiu, žiniasklaidos atžvilgiu, tai aš manau, kad tuo žodžiu yra įžeidžiami visi padorūs Lietuvos žurnalistai“, – sakė A.Papirtienė.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Aušra Papirtienė
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Aušra Papirtienė

Komisijos vertinimu, savo elgesiu abu Seimo nariai nusižengė politikų elgesio kodeksui. Tokį sprendimą Seimo etikos sargai priėmė bendru sutarimu. Abiem Seimo nariams bus rekomenduota permąstyti savo retoriką. Be to, A.Skardžius papildomos kritikos sulaukė dėl dviprasmiškų juokelių apie žydų tautybės žmones.

Abu Seimo nariai 15min Tyrimų skyriaus žurnalistus užsipuolė parlamente vykstant batalijoms dėl A.Skardžiaus perkėlimo iš Ekonomikos į Aplinkos apsaugos komitetą. Politikai kartojo įžeidžiamus epitetus, pavyzdžiui, „purvasklaida“.

A.Skardžius jo ryšius su žaliosios energetikos verslu bei rusišku kapitalu atskleidusio žurnalisto Dovydo Pancerovo veiklą išvadino politiniu terorizmu ir laidė užuominas apie menamą žurnalistų finansavimą nežinia kokių ofšorinių įmonių pinigais. P.Gražulis, savo ruožtu, Seime trimitavo, kaip „purvasklaida suniekina“ konservatorius kritikuojančius politikus.

Dėl šių dviejų Seimo narių pasisakymų 15min Tyrimų skyriaus vadovas Šarūnas Černiauskas kreipėsi į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją (SEPK).

Konfliktas kilo po to, kai Seimas pritarė Antikorupcijos komisijos išvadoms, kad praėjusią kadenciją A.Skardžius naudojosi Seimo nario mandatu savo asmeniniams tikslams, o teikdamas įstatymo pataisas galėjo supainioti viešuosius ir privačius interesus. Nors Aplinkos komiteto pirmininkas „valstietis“ Kęstutis Mažeika viešai pasipriešino A.Skardžiaus perkėlimui į jo vadovaujamą komitetą, Seimo dauguma tokiam perkėlimui pritarė.

Dėl A.Skardžiaus ryšių su verslininkais jam inicijuotas apkaltos procesas. Politikas dėl 15min tyrimų apie jo veiklą kreipėsi į teismą. Vilniaus miesto apylinkės teisme 15min žurnalistai įrodė, kad visos publikacijos buvo tikslios, o A.Skardžiaus pretenzijos neturi pagrindo. Seimo narys tokį sprendimą apskundė aukštesnės instancijos teismui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius