Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 07 04

Eurokomisaras Januszas Lewandowskis: pirmininkavimas – ne laikas kelti dvišalius tautinių mažumų klausimus

Dvišaliai Lietuvos ir Lenkijos klausimai dėl tautinių mažumų – nėra europinės darbotvarkės klausimas ir neturėtų būti keliami Lietuvos pirmininkavimo Europos Sąjungai kontekste, teigia Lenkijos atstovas Europos Komisijoje, atsakingas už biudžetą Januszas Lewandowskis.
Januszas Lewandowskis
Januszas Lewandowskis / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

„Manau, visiškai ne laikas kelti šiuos klausimus, tai dviejų šalių reikalas, tai turi būti išspręsta ir tai tikrai nėra Europos darbotvarkės klausimas“ – BNS trečiadienį sakė J.Lewandowskis paklaustas apie Lietuvos lenkų pabrėžiamas tautinių mažumų problemas Lietuvoje.

Apie jas, kalbėdamas Europos Parlamente trečiadienį, Lietuvos prezidentei Daliai Grybauskaitei pristatant pirmininkavimo ES prioritetus, dėstė lenkų europarlamentaras Miroslawas Piotrowskis. Pabrėždamas tai, kad lenkų mažuma Lietuvoje diskriminuojama, Lietuvos valdžia „kovoja prieš lenkišką tapatybę“ – pavyzdžiui, lenkai negali vartoti savo kalbos vietinės valdžios įstaigose.

„Lenkų kapai yra nuniokoti. Manau, kad Lietuva, ketinanti išleisti 62 mln. eurų pirmininkavimui, galėtų išleisti bent 1 mln. eurų lenkų kapams atnaujinti. Tai reikštų simbolinę grąžą Europos standartams ir paverstų veiksmus įtikimais“, – teigė jis.

„Labai neteisinga informacija, kurią jis pateikė apie lenkų situaciją Lietuvoje. Iš kur ši informacija? Jei visi šaltiniai – vietos lenkų kilmės nacionalistai Lietuvoje, tai nepatikima“, – replikavo Lietuvos europarlamentaras Vytautas Landsbergis.

Eurokomisaras J.Lewandowskis, vertindamas Lietuvos pirmininkavimo ES prioritetus, teigė, jog jie panašūs į tuos, kuriuos buvo nusistačiusi pirmininkaudama Lenkija.

Tai, anot jo, visų „naujųjų” ES šalių jautrūs klausimai. Bet tokie svarbūs klausimai kaip Rytų partnerystė, energetinis saugumas, kurie šiuo metu aktualūs Europai, dabar bus dar svarbesni europinei politikai, BNS sakė Lenkijos eurokomisaras.

Prisimindamas Vengrijos pirmininkavimą ES šios šalies atstovas Europarlamente György
 Schopflinas teigė, jog pirmoji pirmininkavimo patirtis – sunki.

„Visada sunku pirmą kartą tai daryti, mes supratome tai pirmininkaudami 2011-aisiais. Didžiulis pasiruošimas, įtraukta labai daug žmonių, ir supratimas šešiems mėnesiams, kad svarbu ne nacionaliniai, bet europiniai interesai,” – BNS sakė vengrų europarlamentaras.

Lietuvos pirmininkavimo pusmetį jis vertino kaip palyginti lengvą, nes, anot Vengrijos atstovo, dėl artėjančių EP rinkimų nei dabar, pirmininkaujant Lietuvai, nei perdavus pirmininkavimą Graikija jau nieko svarbaus neįvyks.

Vengrijos atstovas pažėrė ir patarimų: „Pirma – būkite tikri, kad visi dokumentai pristatyti iki trečiadienio vakaro, nes tai sudaro gerą įspūdį, antra, būkite tikrai malonūs su Parlamentu. Sėdėkite nuobodžiose diskusijose, sakykite kalbas ir t.t. Trečia – išsirinkite vieną, daugiausiai du dalykus, kuriuos galite pabaigti. Ne daugiau, nes taip vis tiek nebus.”

D.Grybauskaitė trečiadienį EP pristatė Lietuvos pirmininkavimo Europos Sąjungos (ES) Tarybai prioritetus. Prezidentė, be kita ko, paragino politikus nepamiršti tesėti pažadų dėl ekonominės ir finansų politikos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius