Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 11 12

Eurokomisarė Vilniuje ragino labiau rūpintis mažumomis, perspėjo dėl netolerantiškų politikų

Lietuvoje viešinti Europos Sąjungos (ES) vidaus reikalų komisarė Cecilia Malmstrom antradienį paragino griežčiau kovoti su neapykantos nusikaltimais prieš diskriminuojamas socialines grupes, pabrėždama, kad tai svarbu Europos ateičiai.
Cecilia Malmstrom
Cecilia Malmstrom / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Vilniuje surengtoje tarptautinėje konferencijoje ji taip pat perspėjo, kad Europoje daugėja netolerantiškų politikų.

„Mes iš tiesų gyvename sunkiu ekonominiu laiku, bet jei negalime apsaugoti pažeidžiamiausių, tada turime paklausti savęs, apie ką apskritai yra Europos projektas“, – konferencijoje sakė eurokomisarė.

„Tai labai svarbus elementas debatuose apie Europą ir Europos ateitį“, – sakė ji.

Pasak C.Malmstrom, Europoje didėja supratimas, kad šią problemą reikia spręsti – ypač tai ji sakė pastebinti žiniasklaidoje. Tačiau ES pareigūnė kartu pažymėjo, jog mažumų padėtis, kurių atžvilgiu vykdomi neapykantos nusikaltimai, prastėja.

„Neapykantos nusikaltimai kyla iš netolerancijos ir neišmanymo. Ir čia susirūpinimą kelia ne tik tai, kad neapykantos nusikaltimų daugiau įvykdoma, bet ir tai, kad prastėja požiūris į mažumas: musulmonus, žydus, romus – požiūris į juos pablogėjo, rodo tyrimai. Ir tas pats yra su požiūriu į migrantus“, – dėstė eurokomisarė.

Be to, eurokomisarė išreiškė nuogąstavimą, kad daugėja netolerantiškų politikų.

„Šią kryptį eskaluoja politinės partijos. Mes jau matome saujelę tokių partijų atstovų šiandien Europos Parlamente, bet jų daugėja. Ir aš galvoju, kad mes turėsime gana daug jų išrinktų gegužę per Europos Parlamento rinkimus ir jie turės daugiau įtakos“, – prognozavo Europos Komisijos atstovė.

Anot jos, su neapykantos nusikaltimais reikia kovoti visais lygmenimis. Tarp priemonių, kurias numatoma labiau remti, ji paminėjo nacių ir sovietų vykdytiems nusikaltimams atminti skirtas programas.

„Remiame įvairias veiklas, kuriomis siekiama atsiminti masinius žmogaus teisių pažeidimus, vykdytus nacizmo ir stalinizmo režimų. Ir mes padidinsime finansinę paramą tokioms atmintiems programoms“, – žadėjo ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius