-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 01 14

Europa susirūpino dvikalbių lentelių šalinimais Šalčininkų rajone

Europos žmogaus teisių fondas (EFHR) Vilniuje reiškia susirūpinimą dėl šių metų gruodžio 23 d. Vilniaus apygardos teismo priimto sprendimo dėl dvikalbių lentelių su gatvių pavadinimais Šalčininkų rajone pašalinimo ir pakeitimo lietuviškomis.
Lentelės su gatvių pavadinimais
Lentelės su gatvių pavadinimais / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Savivaldybės administracijos direktoriui buvo skirta 100 litų  bauda už kiekvieną dieną, per kurią buvo delsiama vykdyti teismo sprendimą. Administracijos direktorius turės sumokėti daugiau kaip 43 000 litų baudą.

Lentelės su gatvių pavadinimais užrašytais dviem kalbom yra prikaltos ant privačių namų, kurių savininkai nesutinka, kad jos būtų pašalintos, o savivaldybės administracija neturi teisinių priemonių, kuriomis galėtų priversti pastatų savininkus jas nuimti. Teismo nuosprendis įpareigoja savivaldybę imtis atitinkamų veiksmų, kad būtų išspręsta ši problema. Tačiau nebuvo jokio teismo nuosprendžio arba valstybinių institucijų sprendimo, kuris įpareigotų gyventojus pašalinti nelietuviškus gatvių pavadinimus. 

Gruodį skirta bauda nebuvo naujiena savivaldybei, kurioje tautinės mažumos sudaro daugiau kaip 80 procentų gyventojų. Vis dėlto pirmą kartą buvo skirta tokia didelė bauda.
Bandymas priversti tautinių mažumų atstovus pašalinti dvikalbes gatvių pavadinimų lenteles prieštarauja Europos standartams ir pažeidžia Tautinių mažumų apsaugos pagrindų konvencijos 11(3) straipsnį. Verta paminėti, kad dvikalbės lentelės su gatvių pavadinimais buvo užkabintos Tautinių mažumų įstatymo galiojimo metu.

Atsižvelgiant į minėtus argumentus, teismo sprendimas verčia sunerimti. Europos žmogaus teisių fondas norėtų kreiptis į tarptautinę bendruomenę, prašydamas, kad pastaroji atkreiptų dėmesį į blogėjančią tautinių mažumų teisių padėtį, kuri yra didelė Lietuvos, demokratinės valstybės, problema. Tai rodo pateiktos tarptautinės bei nacionalinės ataskaitos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius