-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 03 25 /16:29

Europarlamentaras Valdemaras Tomaševskis apie jam Rusijos daromą įtaką su VSD pareigūnu kalbėtis atsisakė

Valstybės saugumo departamentas (VSD) bandė įspėti Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) pirmininką, europarlamentarą Valdemarą Tomaševskį, kad per jį gali būti bandoma vykdyti priešišką Lietuvai veiklą, tačiau jis nesutiko susitikti ir apie tai kalbėtis su Lietuvos VSD pareigūnu. Tai antradienį Seime pareiškė VSD vadovas Gediminas Grina.
Valdemaras Tomaševskis
Valdemaras Tomaševskis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„VSD savo veiklą fokusuoja į kitų valstybių, o ne Lietuvos piliečių, veiksmus, tačiau kilus įtarimų dėl galimo jų paveikumo kitų šalių įtakai, VSD imasi korektiškų prevencijos priemonių. (...) Tuos Lietuvos piliečius, kurie yra patekę priešiškų Lietuvos interesų lauką, VSD pagal galimybes įspėja, o ne baudžia, nes patekimas į tokį lauką nėra nusikaltimas. Yra politikų, kurie vienokiu ar kitokiu būdu buvo įspėti. (...) Su liūdesiu galiu pasakyti, kad pasitaiko atvejų, kai nenorima net susitikti pokalbiui su žvalgybos pareigūnu. Buvo konkretus pavyzdys visiškai neseniai, kai politikas, Lietuvos pilietis, europarlamentaras V.Tomaševskis atsisakė kalbėtis su VSD pareigūnu“, – teigė G.Grina.

V.Tomaševskis: pamaniau, kad skambina valytoja

Pats V.Tomaševskis pripažino prieš porą savaičių sulaukęs kažkokio keisto skambučio, tačiau teigė nesupratęs su kuo tiksliai kalbasi.

„Nežinau. Nėra čia jokių pareigūnų. Kažkas skambino, bet neprisistatė. Net neprisistatė. Gal čia valytoja buvo? Aš nežinau. Pavardės man nepateikė. Pasakė taip šablonu, kad kažkoks Petrauskas, o gal Ivanauskas. Nežinau, gal Ivanauskienė, nes galėjo būti ir valytoja. Čia buvo nerimtas pokalbis, tai aš pasakiau, kad, jei jūsų viršininkas ponas Grina nori su manim susitikti, tai laukiu skambučio. Tuo ir baigėsi pokalbis“, – klausiamas, koks buvo jo motyvas atsisakyti susitikti ir kalbėtis su VSD pareigūnu, 15min.lt  aiškino V.Tomaševskis.

Gal čia valytoja buvo? Aš nežinau. Pavardės man nepateikė. Pasakė taip šablonu, kad kažkoks Petrauskas, o gal Ivanauskas. Nežinau, gal Ivanauskienė, nes galėjo būti ir valytoja, – dėstė V.Tomaševskis.

Jis tikino paskui G.Grinos skambučio nesulaukęs, o ir pats jo neieškojęs, nesiaiškinęs, ko iš jo norėjo Lietuvos VSD.

„Jei tikrai būčiau žinojęs, kad ieško VSD, gal ir aš būčiau aktyvesnis, bet aš nežinojau, ar tai valytoja, ar tai provokatorius. Iš kur man žinoti?“ – svarstė europarlamentaras.

Ginasi esąs puolamas

V.Tomaševskis tvirtino nesąs nustebintas, kad su juo VSD pageidautų pasimatyti. Politiko teigimu, tai reiškia tik viena – prasideda rinkimai.

„Dabar yra pagrindas. Tai rinkimai. Mes puikiai žinome, kad pas mus, jei esi kandidatas, tai tave iškart puola. Aš nesu net nustebęs. Visos jėgos struktūros naudojamos rinkimuose. Mes čia panašūs į kai kurias ne Europos valstybes“, – dėstė jis.

VSD: lenkų bendruomenės lyderių veikla Rusijai tinka

Neseniai pateiktoje VSD ataskaitoje buvo teigiama, kad Rusija savo interesams Baltijos valstybėse įgyvendinti siekia išnaudoti ir Vilniaus krašto problematiką.

„Kai kurių Vilniaus krašto lenkų bendruomenės lyderių veikla ir keliami reikalavimai atitinka Rusijos vykdomos užsienio politikos tikslus“, – buvo rašoma VSD ataskaitoje.

Anot VSD, Rusijos ambasada Vilniuje išskirtinai aktyviai palaiko etniniu pagrindu suformuotų partijų vienijimąsi prieš rinkimus, bendrą „aktualių“ problemų viešinimą. Rusijos diplomatinės ir konsulinės atstovybės Lietuvoje aktyviai įsitraukia į minkštosios galios sklaidą ir gana agresyviai siekia dalyvauti Lietuvos vidaus politikos procesuose.

VSD tikina, kad Lietuvoje veikiančios radikalias ideologijas propaguojančios organizacijos  ir grupės išlieka negausios. Kraštutinių dešiniųjų ideologijos yra mažiau populiarios negu daugelyje Rytų Europos valstybių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius