-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 04 03

Europinio Balčių kaimo grimasos: likę be socialinių pašalpų tykūs sugyventiniai šalia trobos užkasė naujagimį

Juozo Daktaro ir jo draugės Astos šeima nebuvo pati blogiausia Balčių kaime (Raseinių r.). Jie nepiktnaudžiavo alkoholiu. Tačiau gyveno nuo pašalpos iki pašalpos. Visame rajone išgarsėjo po to, kai J.Daktaras buvo suimtas, o šalia tvarto buvo rastas užkastas jų kūdikio lavonėlis.
J.Daktaro trobelė Balčiuose iš tolo liudija baisų skurdą
J.Daktaro trobelė Balčiuose iš tolo liudija baisų skurdą

Sugyventiniai nebuvo girtuokliai

„Pastaruosius kelis mėnesius šeima socialinių pašalpų negavo ir buvo atsidūrusi giliame skurde. Gal tokia beviltiška padėtis galėjo tapti lemiama priežastimi, paskatinusia brandaus amžiaus moterį ir jos sugyventinį tapti monstrais – užkasti naujagimį šiukšlyne ir bandyti toliau gyventi taip, tarsi nieko nebūtų įvykę“, – tokiais pastebėjimais pasidalijusi Raseinių savivaldybės administracijos darbuotoja nenorėjo, kad būtų minima jos pavardė, nes bijojo sulaukti kaimo, kuriame gyvena, pasmerkimo.

Nemakščių seniūnijos, kuriai priklauso Balčių kaimas, seniūnas Remigijus Laugalis patvirtino, kad kelis pastaruosius mėnesius 43 metų J.Daktarui ir 40 metų Astai nebuvo mokamos socialinės pašalpos.

Nemakščių seniūnijos, kuriai priklauso Balčių kaimas, seniūnas Remigijus Laugalis patvirtino, kad kelis pastaruosius mėnesius 43 metų J.Daktarui ir 40 metų Astai nebuvo mokamos socialinės pašalpos.

„Iki tol abu jie kas mėnesį gaudavo 650 litų socialinę pašalpą, tačiau praėjusį vasarį ir kovą negavo, nes J. Daktaro sugyventinė neatvyko užsiregistruoti į Darbo biržą. Į biržą ją visada nuveždavo kaimynas Zigmas Užemeckas, bet prieš kelis mėnesius ji buvo išvykusi pas mamą į Kėdainius, todėl ir nenuvažiavo užsiregistruoti. Neužsiregistravus, socialinių pašalpų mokėjimas trims mėnesiams nutraukiamas“, – aiškino R.Laugalis.

Seniūnas sakė, jog buvo rūpinamasi sunkioje padėtyje atsidūrusiais sugyventiniais.

„Ne per seniausiai buvau pas juos. Mačiau, kad maisto turi. Žinau, kad šia šeima rūpinosi bendruomenė – duodavo produktų. J. Daktaras užsidirbdavo ir talkininkaudamas aplinkiniams. Kaip darbininkas jis buvo vertinamas. Ir už gaunamas socialines pašalpas atidirbdavo sąžiningai“, – pasakojo seniūnas.

Buitis – baisi

Atėjus prie J.Daktaro trobelės į akis krinta atstumianti netvarka ir skurdas. Netoli tos vietos, kur buvo užkastas naujagimis, stovi šuns būda. Šuo valkiojo apgraužtą veršiuką. Paaiškėjo, jog paliegusį veršiuką J. Daktarui buvo atidavęs vienas ūkininkas, o šis numetė jį kaip ėdalą šuniui.

Apie J. Daktarą žurnalistui pasakoję kaimynai jį minėjo geru žodžiu. Tačiau vertinimai gerokai pasikeitė po kovo 30 dieną atskleisto nusikaltimo.

Tai, kad J.Daktaro trobelėje vyksta kažkas baisaus, pirmasis įtarė kaimynas Z.Užemeckas: „Kovo 30-ąją kaip visada penktą valandą kėliausi šerti ir girdyti gyvulius. Juozukas pasibeldė apie pusę septynių ryto. Nors ir šiaip jis yra savotiškas, tačiau tąkart atrodė baisiai. Paprašė iškviesti greitąją. Sakė, kad jo sugyventinė labai kraujuoja. Kai paklausiau, kas atsitiko, paaiškino, kad moteriškos bėdos“, – savaitraščiui „Alio, Raseiniai“ pasakojo ūkininkas Z.Užemeckas.

Šioje vietoje buvo užkastas naujagimio lavonėlis
Šioje vietoje buvo užkastas naujagimio lavonėlis

Iškviesta greitoji pagalba atvyko po 20 minučių, nors Balčių kaimas yra viena atokiausių Raseinių rajono vietų, nuo miesto nutolusi beveik 40 kilometrų.

Prisimindamas tolesnius įvykius Z.Užemeckas pasakojo: „Greitoji išvyko maždaug po pusvalandžio. Juozukas vėl atėjo pas mane ir pasisiūlė padėti girdyti galvijus. Jis sakė, kad viskas gerai: Asta išvežta į ligoninę, davęs jai pinigėlių.“

Medikai pakraupo

Tačiau maždaug apie 9 valandą ryto į Balčius atlėkė trys policijos ekipažai, kurie sustojo prie J.Daktaro trobelės. Juozukas (taip visi kaime vadina J. Daktarą) iš karto buvo areštuotas. Tyrėjų apklausiami kaimynai pašiurpę suprato, kad kriminalistai ieško paslėpto naujagimio.

Apie 9 valandą ryto į Balčius atlėkė trys policijos ekipažai, kurie sustojo prie J.Daktaro trobos. Juozukas buvo areštuotas. Apklausiami kaimynai pašiurpę suprato, kad kriminalistai ieško paslėpto naujagimio.

Netrukus palaikus pavyko rasti negiliai užkastus tarp lauko tualeto ir tvarto. Tokiu būdu pasitvirtino patys baisiausi įtarimai, apie kuriuos teisėsaugininkams pranešė medikai. Jie informavo, kad į ligoninę nuvežė kraujuojančią moterį, kurios būklė rodė apie ką tik praėjusį gimdymą, tačiau naujagimio namuose nebuvo.

Ekspertams nepavyko nustatyti vaisiaus lyties, tad gali būti, kad moteris patyrė persileidimą. Tačiau neatmetama ir prielaida, kad vaisius galėjo būti ir išnešiotas.

Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovė Gailutė Smagriūnienė teigė, kad kūdikio lavonėlis buvo aplipęs storu žemės sluoksniu, todėl policijos tyrėjams buvo sunku nustatyti lytį. Tikimasi, kad tai pavyks padaryti ekspertams.

Balčių kaime kalbintos moterys prasitarė: „Asta yra sakiusi, kad nebijo pastoti, nes iš motinos gaunanti tablečių. Matyt, tas tabletes vartojo būdama nėščia, ir prasidėjo persileidimas.“

Vaikų neturintis Balčių kaimo senbuvis J.Daktaras su Asta susipažino įdėjęs skelbimą į laikraščio pažinčių skyrelį. Maždaug prieš pusantrų metų Asta į Balčius atvyko iš Kėdainių rajono.

Niekas nežino net jos pavardės: „Niekada nematėme jos girtos, tačiau ji tarp žmonių beveik ir nesirodydavo. Sėdėdavo trobelėje ir žiūrėdavo televizorių. Kartą mačiau einančią į parduotuvę. Nepastebėjau, kad būtų buvusi nėščia. Kur ten pastebėsi – apsivilkusi daugybę megztinių“, – sakė Balčių kaimo senbuvė.

Medicinos ekspertai aiškinasi naujagimio mirties priežastis. Pareigūnai dar turi apklausti gimdyvę, kuri gydoma ligoninėje. Jai pareikšti įtarimai dėl nužudymo. J.Daktaras iš areštinės paleistas – jam skirta švelnesnė kardomoji priemonė.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius