-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 05 08

Europos diena Klaipėdoje – ir autobusuose, ir prie jūros

Sekmadienį, gegužės 9-ąją kartu su gausia Europos bendruomene klaipėdiečiai vėl švęs Europos dieną. Jau devintą kartą Klaipėdoje minima šventė šįkart džiugias akimirkas dovanos miesto autobusuose bei prie jūros.
Sekmadienį autobusai važinėja apklijuoti Europos dienos plakatais.
Sekmadienį autobusai važinėja apklijuoti Europos dienos plakatais. / J.Andriejauskaitės nuotr.

Pasak Klaipėdos Europos informavimo centro Europe direct vadovės Dalios Urbutytės – šių metų Europos dienos šūkis – „Mėgstamiausias mano kokteilis: žmonės, vietos, kultūros“. 

Padabinti Europos dieną atspindinčiais atributais, skambant populiarioms Europos Sąjungos šalių melodijoms bei šurmuliuojant Europos jaunimo komandos nariams bei jų bendražygiams, autobusai keleivių lauks nuo ankstyvo  ryto iki vėlyvo vakaro.

„Šios žaismingos akcijos tikslas – priminti žmonėms, kad esame didžiulės, įvairias tautas sujungusios Europos Sąjungos dalis. Apie tai bylos autobusuose skambanti pažįstama, ne kartą girdėta įvairiausių šalių muzika. Kartu su ja bus pristatoma konkreti šalis – pateikiama trumpa, aiškias asociacijas kelianti informacija. Pavyzdžiui, Olandiją apibūdins tulpės, klumpės ir malūnai“,– akcijos detales atskleidė Europe Direct atstovė.

Visą dieną 6–ojo maršruto autobusuose, keleivių laukimo stotelėse bei Melnragėje prie jūros bus galima sutikti geros nuotaikos nestokojančius ir mielai ja besidalinančius Europos jaunimo komandos narius bei būrį jų bendražygių. Jaunimas žaismingai domėsis, ko žmonėms trūksta, kokia jų nuotaika ir, atsižvelgiant į konkrečią situaciją, klaipėdiečiams teiks mielas smulkmenas, atvirukus ir šventinius palinkėjimus. Visus akcijos metu patirtus įspūdžius, sutiktus ir kalbintus žmones bei jų išsakytas mintis Europos jaunimo komanda žada užfiksuoti filmavimo kamera.

Vyks įvairiuose miestuose 

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Liaudies amatų meistrai ne tik prekiavo savo produkcija, bet ir čia pat rodė, kaip iš vytelių gimsta dailūs krepšiai.
15min.lt nuotr/Lietuva Europos Sąjungos nare tapo 2004 metais.

Klaipėdos Europos informacijos centro iniciatyva renginiai Europos dienai paminėti vyks ne tik Klaipėdoje, bet ir Kretingoje, Skuode, Gargžduose. Kiekvienas miestas renginį dedikuos šiuo metu aktualiai temai – Europos komisijos  paskelbtiems metams – kovai su skurdu ir socialine atskirtimi. 

Įvairaus žanro renginiai vyks Kretingos pranciškonų vienuolyno kiemelyje, Skuodo turguje, Gargždų kultūros centre – blusų turgus, pučiamųjų orkestrų koncertai, filmai, rankdarbių ir fotografijų parodos. Jų metu bus galima paskanauti kareiviškos košės, Europos Sąjungos šalių kulinarinio paveldo patiekalų, o Gargždų miesto kavinės visą dieną miestiečius nemokamai vaišins kava bei arbata. 

„Manau, kad gegužės 9–osios sekmadienis bus linksmas ir visus nuteiks pakiliai“,–sakė D.Urbutytė.

Europos dienos ištakos

1950 m. gegužės 9 d. Robertas Šumanas (Robert Schuman) pasiūlė sukurti suvienytą Europą, nes tik taip, anot jo,  buvo galima išsaugoti taikius santykius.

Šis Šumano deklaracijos pavadinimu žinomas pasiūlymas buvo kūrinio, kurį dabar vadiname Europos Sąjunga, pradžia.

Šiandien gegužės 9–oji  yra tapusi Europos simboliu (Europos diena), drauge su vėliava, himnu, šūkiu ir bendra valiuta (euru),  rodančiu, kad Europos Sąjunga yra politinis subjektas. Europos dienos šventiniai renginiai ir minėjimai priartina Europą prie piliečių, o Sąjungos tautas – vieną prie kitos.  

Šiuo metu Europos Sąjungos sudėtyje yra 27 šalys narės. Lietuva Europos Sąjungos nare tapo 2004 metais.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius