-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 04 23

Europos ir Lietuvos parlamentarai prašo „persona non grata“ paskelbti Kinijos ambasadorių dėl pasisakymų apie buvusias SSRS šalis

Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Žygimantas Pavilionis sekmadienį savo „Facebook“ paskyroje pranešė, kad Europos ir Lietuvos parlamentarai kreipėsi į Prancūzijos Užsienio reikalų ministrę Catherine Colonna dėl Kinijos ambasadoriaus Prancūzijoje pareiškimų, jog buvusios Sovietų Sąjungos šalys tarptautinėje teisėje neturi efektyvaus statuso.
Žygimantas Pavilionis
Žygimantas Pavilionis / Lukas Balandis / BNS nuotr.

„Daugiau nei 80 parlamentarų (Inter-Parliamentary Alliance on China bei mums prijaučiantys) iš įvairių Europos šalių (Europos Parlamento, Prancūzijos, Jungtinės Karalystės, Vokietijos, Italijos, Nyderlandų, Lenkijos, Ukrainos ir kitų), 11 Užsienio reikalų komitetų pirmininkų (Baltijos šalių, Lenkijos, Vokietijos, Čekijos ir kitų), prie kurių kartu su manim prisidėjo ir Lietuvos parlamentarai (Andrius Kubilius, Petras Auštrevičius, Dovilė Šakalienė, Giedrius Surplys, Eugenijus Sabutis) oficialiai kreipėsi į Prancūzijos Užsienio reikalų ministrę Catherine Colonna prašydami persona non grata paskelbti Kinijos Ambasadorių Prancūzijoje, kurio viešos abejonės Ukrainos ir kitų šalių suverenitetu tiesiogiai prieštarauja tarptautinei teisei bei gresia šių šalių saugumui.

Kadangi šį pareiškimą pasirašė nemažai dabartinių 14+1 formato šalių, manau, kad šiam formatui pačio Pekino rankomis suduotas paskutinis smūgis – tikiu, kad jokia šalis nenorės dalyvauti formate, kuriame Kinija abejos jų suverenumu. Lauksime oficialaus Paryžiaus reakcijos“, – savo paskyroje rašo Ž.Povilionis.

Primename, kad penktadienį kalbėdamas per prancūzų naujienų kanalą LCI ambasadorius Lu Shaye teigė, kad buvusios Sovietų Sąjungos šalys „tarptautinėje teisėje net neturi faktinio statuso, nes nėra jokio tarptautinio susitarimo, kuris materializuotų jų suverenitetą“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Kinijos ambasadorius Prancūzijoje Lu Shaye
AFP/„Scanpix“ nuotr./Kinijos ambasadorius Prancūzijoje Lu Shaye

Šie jo komentarai liečia ne tik Ukrainą, į kurią Rusija įsiveržė praėjusių metų vasarį, bet ir visas tuometinei Sovietų Sąjungai priklausiusias šalis, kurios po SSRS žlugimo tapo nepriklausomomis valstybėmis, įskaitant daugelį Europos Sąjungos narių.

Dėl Kinijos ambasadoriaus Prancūzijoje pareiškimų Lietuvos Užsienio reikalų ministerija (URM) pirmadienį kviečia pasiaiškinti Kinijos laikinąjį reikalų patikėtinį.

Latvijos bei Estijos diplomatijos vadovai taip pat pranešė išsikvietę pasiaiškinti savo šalyse reziduojančius Kinijos atstovus.

Vėlai šeštadienį Prancūzijos užsienio reikalų ministerija paskelbė pareiškimą, kuriame sakė, kad ją abstulbino Kinijos ambasadoriaus pareiškimai.

„Kinija pati turi pasakyti, ar šie pareiškimai atspindi jos poziciją, o mes tikimės, kad taip nėra“, – priduriama pareiškime.

Kinija itin akcentuoja savo santykius su Rusija, nors ir stengiasi vaizduoti save kaip neutralią karo Ukrainoje pusę. Paryžius ir Vašingtonas ragina Pekiną imtis aktyvesnio vaidmens mėginant pastūmėti Maskvą siekti taikos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius