-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 02 26

Europos Komisija ragina Lietuvą tobulinti mokesčių sistemą ir spręsti demografines problemas

Europos Komisija (EK) ragina Lietuvą tobulinti mokesčių sistemą bei spręsti demografines problemas, kurios kelia iššūkių šalies ekonomikos augimo potencialui.
Pensininkė
Pensininkė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.
Šios ir kitos analizės išvados pateikiamos ketvirtadienį pristatytoje ES valstybių ataskaitoje, kuriose analizuojami valstybių ekonomikos iššūkiai.

Lietuvos ataskaitoje pažymima, kad nuo 2011 metų Lietuvoje atkurtas tvirtas ekonomikos augimas ir žymiai sumažėjo nedarbas. Vis dėlto, pažymima, kad šalis susiduria su iššūkiais, kurie galėtų turėti neigiamą poveikį Lietuvos ekonomikai ateityje.

„Yra galimybių mokesčių sistemą padaryti palankesnę augimui. Mokestinės pajamos didele dalimi priklauso nuo netiesioginių mokesčių ir darbo jėgos apmokestinimo, o iš aplinkos ar turto mokesčių surenkamų pajamų dalis tebėra nedidelė“, – rašoma EK ataskaitoje apie Lietuvą.

Trūksta finansavimo į inovacijas

Komisija taip pat nurodo, kad Lietuvos augimo potencialas susiduria su struktūriniais iššūkiais, kylančiais dėl visuomenės senėjimo, atsirandančio profesinių gebėjimų trūkumo ir mažų investicijų, ypač į mokslinius tyrimus ir plėtrą.

Ketvirtadienį pristatytų dokumentų pagrindu gegužę bus priimtos konkrečioms šalims skirtos rekomendacijos.

Pasak EK, taip pat svarbu tobulinti darbo santykių reguliavimą, mažinti gyventojų, kuriems gresia skurdas ar socialinė atskirtis, dalį ir tęsti Lietuvos integravimą į Europos energijos rinkas, kad būtų gerinamas energijos tiekimo saugumas.

Ketvirtadienį pristatytų dokumentų pagrindu gegužę bus priimtos konkrečioms šalims skirtos rekomendacijos.

Vasario pradžioje paskelbtose EK prognozėse teigiama, kad Lietuvos bendrojo vidaus produkto (BVP) augimas šiais metais sieks 3 proc., o kitąmet paspartės iki 3,4 procento.

Nedarbo lygis, pernai siekęs 9,5 proc., šiemet turėtų sumažėti iki 8,7 proc., kitais metais – iki 7,9 proc. Vidutinis darbo užmokestis šiemet augs 5 proc., kitąmet – 5,5 procento.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius