-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 02 03

Europos Komisijos ataskaita: Lietuvoje korupcija paplitusi labiausiai

Korupcija daro poveikį visoms ES valstybėms narėms ir Europos ekonomikai kasmet kainuoja maždaug 120 milijardų eurų, skelbia Europos Komisija, parengusi pirmają ES kovos su korupcija ataskaitą. Joje nurodoma, kad apklausose lietuviai septynis kartus dažniau nei kitų ES šalių piliečiai nurodo, kad iš jų buvo reikalaujama kyšių.
Lipdukas ant policijos automobilio stiklo
Lipdukas ant policijos automobilio stiklo / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Pirmą kartą parengtoje Europos Komisijos ataskaitoje apie korupciją paaiškinama padėtis kiekvienoje valstybėje narėje: kokios kovos su korupcija priemonės jau įdiegtos, kurios veikia gerai, ką būtų galima patobulinti ir kaip.

Iš ataskaitos matyti, kad korupcijos pobūdis ir apimtis bei priemonių, kurių imtasi kovai su ja, veiksmingumas valstybėse narėse skiriasi. Iš jos taip pat matyti, kad visose valstybėse narėse korupcija nusipelno didesnio dėmesio.

Ataskaitoje teigiama, kad Lietuva yra sukūrusi teisinę korupcijos prevencijos ir kovos su ja sistemą, tačiau išlieka tarp šalių stipriai paveiktų korupcijos.

Kliuvo sveikatos sektoriui ir partijoms

Šiandienos ataskaitoje Europos Komisija siūlo Lietuvai teikti pirmenybę stambesnių bylų tyrimui ir imtis priemonių korupcijai viešojo pirkimo srityje nustatyti, didžiausią dėmesį skiriant vietos lygmeniui ir sveikatos priežiūros sektoriui.

Komisija taip pat siūlo Lietuvai parengti kovos su neoficialiais mokėjimais sveikatos priežiūros sistemoje strategiją ir gerinti išrinktų bei paskirtų pareigūnų interesų konfliktų deklaracijų kontrolę.

Taip pat reikia papildomų pastangų politinių partijų finansavimo skaidrumui užtikrinti.

Apklausose – lyderiai nuo galo

Be padėties kiekvienoje ES valstybėje narėje analizės, Europos Komisija taip pat pateikia dvi išsamias apklausas.

Daugiau nei trys ketvirtadaliai Europos piliečių ir net 95 proc. lietuvių pritaria, kad korupcija jų šalyje yra plačiai paplitusi.

Net 29 proc. Lietuvos piliečių praėjusiais metais buvo prašomi kyšio arba buvo tikimasi, kad jie jį duos – tai didžiausias skaičius ES, kurios bendras vidurkis yra 4 proc. piliečių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius