Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 09 18

Europos Komisijos reklamoje – padangas badantis vaikas (video, apklausa)

Europos Komisijos (EK) socialinė reklama, raginanti vietoje automobilio rinktis dviratį, vieniems kelia šypseną, kitiems – pasibaisėjimą. Joje pandos kostiumu vilkintis vaikas praduria automobilio padangą ir „draugiškai pataria“ važinėti dviračiu.
„Panda sugėdintoja“.
„Panda sugėdintoja“ / Kadras iš Youtube.com.

Socialinių reklamų ciklas „Panda sugėdintoja“ prieš kelias dienas pasirodė internete. Reklamomis norima paskatinti žmones naudoti dviračius, o ne automobilius, purškiamus dezodorantus keisti rutuliniais, taupyti vandenį ir elektrą, rūšiuoti šiukšles. Reklamose pagrindinį vaidmenį atlieka panda perrengtas vaikas, o jų pabaigoje nurodomas užsakovas: „EK atstovybė Lietuvoje“.

Paaugliai yra maištaujanti karta, tai jiems čia puikus kvietimas į karą su tokių automobilių savininkais. O ko nepraėjus per visų padangas naktį?, – klausė P.Rymeikis.Vienoje reklamoje vyrui įsėdus į automobilį prieina panda ir praduria jo padangą, o pabėgėjusi į šoną tapšnoja per dviratį.

Agentūros „Nomoshiti“ reklamos kūrėjas Paulius Rymeikis „Pandai sugėdintojai“ negailėjo kritikos.

„(Reklamą vertinu) vienareikšmiškai neigiamai. Blogiausia, kad klipe turtas žalojamas be priežasties. Maža to, nepaaiškinama, kodėl tu turėtum persėsti ant dviračio. Visų pirma, tai žmogaus reikalas, kokiu automobiliu jis važiuoja, antra – jis gal negali persėsti ant dviračio nes vyksta į užmiestį arba į sunkiai pravažiuojamas vietas. Dabar gi jaunesniųjų klasių mokiniai (į kuriuos ir turėtų būti orientuota tokia reklama), turi puikų pavyzdį, kaip elgtis su „blogais“ vairuotojais. Paaugliai yra maištaujanti karta, tai jiems čia puikus kvietimas į karą su tokių automobilių savininkais. O ko nepraėjus per visų padangas naktį?“, – klausė P.Rymeikis.

Anot jo, šokiruojanti reklama turi turėti aiškią mintį, įtikinti ir, svarbiausia, turėti pagrindą. Tokio pobūdžio reklamoms jis siūlytų naudoti pozityvų skatinimą, motyvuojant žmogų, kodėl jis turėtų keistis, pavyzdžiui, paaiškinti, kad dviračiu galima įveikti kamščius, būti sveikesniu ir pan. „Šia prasme EK kampanijos klipuose bendrai neaišku, kodėl tu turėtum keisti vieną dezodorantą į kitą arba persėsti ant dviračio“, – sakė reklamų kūrėjas.

P.Rymeikio nuomone, vairuotojas reklamoje sulyginamas su nusikaltėliu, kurį galima bausti už tai, kad jis turi automobilį. „Jeigu tai būtų mano valia, aš šią reklamą uždrausčiau“, – sakė P.Rymeikis.

Keičia įpročius

EK atstovybės Lietuvoje atstovas spaudai Jurgis Vilčinskas teigė, jog reklamomis siekiama keisti žmonių įpročius, o ne skatinti nusikalsti.

„Tyrimai rodo, kad lietuviai linkę net trumpus atstumus įveikti mašina. Mes siekiame keisti tokius įpročius. Be abejo, jokiu būdu neraginame imtis tokių priemonių, badyti padangų ar kažką gadinti, griauti... Taip, reklama yra „užaštrintais kampais“, bet kartais toks pateikimo būdas, jumoristinės situacijos parodymas, yra efektyvesnis“, – aiškino J.Vilčinskas.

Reklamų ciklo šūkis yra „Pradėk nuo savęs“, tikslinė auditorija – jaunimas. „Tikrai nesitikime kažkokios blogos reakcijos, tai tik humoras“, – kalbėjo EK atstovas.

„Panda sugėdintoja“ siūlo ir patiems siųsti savo klipus su pasiūlymais, kaip galima sutaupyti, mažiau kenkiant aplinkai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius