-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 04 17

Europos Parlamentas numatė lankstesnę paramą stichinių nelaimių atvejais

Trečiadienį Europos Parlamentas pritarė ES Solidarumo fondo taisyklių pataisoms, kurios palengvins paramos skyrimą Sąjungos šalims ir kandidatėms, nukentėjusioms nuo potvynių ar kitų stichinių nelaimių. Su ES Taryba jau suderintos taisyklės suteiks valstybėms daugiau laiko kreiptis dėl paramos ir leis dalį jos skirti iš anksto.
Potvynis Anglijoje
Potvynis Anglijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

ES Solidarumo fondo parama paprastai būdavo skiriama didelių stichinių nelaimių, kurių žala viršija 3 mlrd. eurų (2011 m. kainomis) ar 0,6 proc. šalies bendrojo vidaus produkto (BVP), padariniams likviduoti, nors kartais paramos būdavo galima tikėtis ir riboto masto regioninių nelaimių atvejais. Atnaujintose taisyklėse, kurioms trečiadienį pritarė Europos Parlamentas, regioninėms nelaimėms nustatomas vienintelis paramos suteikimo kriterijus – kai nelaimės žala viršija 1,5 proc. to regiono BVP.

Nepaisant ES Tarybos pasipriešinimo, europarlamentarams pavyko pasiekti, kad nukentėjusi valstybė avansu galės gauti 10 proc. būsimos paramos, tačiau toks išankstinis mokėjimas negalės viršyti 30 mln. eurų. Kartu EP nariai užtikrino, kad valstybės turės daugiau laiko kreiptis dėl paramos skyrimo (12 savaičių vietoj 10) ir galės ilgiau naudoti joms skirtą paramą (18 mėnesių vietoj vienerių metų).

ES Solidarumo fondas, kuriam 2014–2020 m. numatyta 500 mln. eurų, buvo sukurtas 2002 m., reaguojant į potvynius centrinėje Europoje. Iki šiol šio fondo lėšos buvo skirtos 56 kartus – jos padėjo likviduoti 23 ES valstybėse įvykusių potvynių, audrų, miškų gaisrų, žemės drebėjimų ar sausrų padarinius. 2006 m. ši parama buvo skirta ir Lietuvai, padedant likviduoti uragano „Ervinas“ padarinius.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius