Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 11 28

Europos Parlamentas paragins Rusiją nutraukti bylą prieš Sausio 13-osios bylos teisėjus

Europos Parlamentas ketvirtadienį ketina priimti rezoliuciją, raginančią Rusiją nutraukti bylą prieš Sausio 13-osios bylos teisėjus ir prokurorus.
Europos Parlamentas
Europos Parlamentas / „Scanpix“/AP nuotr.

Šios rezoliucijos priėmimo siekė Lietuvos politikai.

Dokumento projekte Rusijos valdžios institucijos raginamos „nutraukti Lietuvos Sausio 13-osios bylos prokurorų, tyrėjų ir teisėjų atžvilgiu pradėtą baudžiamąjį procesą“.

Rezoliucijoje Europos Sąjungos (ES) šalys prašomos traktuoti pradėtą bylą kaip politiškai motyvuotą ir nebendradarbiauti su Maskva, nesiųsti Rusijai duomenų apie Lietuvos teisėsaugos pareigūnus. Interpolo šalys raginamos ignoruoti bet kokius Lietuvos pareigūnų tarptautinius arešto orderius.

Projekte teigiama, kad Rusija turėtų įvertinti 1991-ųjų sausio sovietų agresiją vykdžiusių asmenų atsakomybę ir padėti Lietuvos teisėsaugai ieškoti teisingumo. Rusija ir Baltarusija raginamos įvykdyti Lietuvos pateiktus teisinės pagalbos prašymus.

Rusijos valdžios institucijos taip pat raginamos nutraukti „neatsakingus dezinformacinius ir propagandinius pareiškimus“, susijusius su Sausio 13-osios byla.

Rusija pernai liepą paskelbė pradėjusi tyrimą dėl Lietuvos teisėjų ir prokurorų, prisidėjusių prie Sausio 13-osios bylos nagrinėjimo. Maskva juos kaltina neteisėtu Rusijos piliečių persekiojimu.

Lietuvos generalinis prokuroiras Evaldas Pašilis yra patvirtinęs, kad Lietuva šiemet liepą gavo Rusijos teisinės pagalbos prašymą apklausti du asmenis, kurie Sausio 13-osios byloje buvo nuteisti, tačiau Rusijos byloje pripažinti nukentėjusiaisiais.

Vilniaus apygardos teismas šiemet kovą buvusį sovietų gynybos ministrą Dmitrijų Jazovą ir dar daugiau kaip 60 buvusių sovietų pareigūnų, karininkų pripažino kaltais dėl nusikaltimų žmoniškumui ir karo nusikaltimų, jiems už akių skirtos laisvės atėmimo bausmės.

1991 metų sausio 13-osios naktį Sovietų Sąjungos kariniams daliniams šturmuojant Vilniaus televizijos bokštą bei Radijo ir televizijos komiteto pastatą žuvo 14 žmonių.

Sovietai karine jėga mėgino nuversti teisėtą Lietuvos valdžią, 1990-ųjų kovo 11 dieną paskelbusią šalies nepriklausomybę nuo Sovietų Sąjungos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius