Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 12 07

Europos Parlamente reikia už save pakovoti

Vilniuje visuomeninių organizacijų atstovai ir aktyvūs piliečiai buvo susirinkę į pirmąjį Europos Parlamento (EP) nario Zigmanto Balčyčio Visuomeninės konsultacinės tarybos posėdį. Jame ne tik aptarti Tarybos darbo principai, bet spėta sutarti ir dėl svarbių klausimų, kuriuos europarlamentaras turėtų ginti Briuselyje.
LSDP pirmininko pavaduotojas Zigmantas Balčytis
Zigmantas Balčytis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Konkurencija tarp valstybių EP didžiulė. Turtingos Europos šalys ir jų verslo korporacijos gali samdytis būrius lobistų ir taip apginti savo interesus. Mūsų šalies organizacijos tokių galimybių neturi. Todėl Lietuvos europarlamentarai turi pasistengti, kad lietuvių balsas nueitų iki Briuselio“, – taip pirmą kartą Lietuvos europarlamentarizmo istorijoje įkurtos Tarybos vaidmenį aiškina Z.Balčytis.

Tarybos susirinkime nutarta kreiptis į Europos Komisiją, kad būtų supaprastintos taisyklės teikiant paraiškas Europos Sąjungos (ES) paramai gauti. „Matant, kokios ES paramos sumos numatytos Lietuvai ir kokia didelė jų dalis lieka nepanaudota, reikia galvoti, kaip šią problemą spręsti. Žinau iš patirties, nes dirbau finansų ministru, kad tai nulemia sudėtingos ir painios paraiškų teikimo taisyklės“, – aiškina europarlamentaras.

Taryba taip pat pritarė Z.Balčyčio siūlymui kreiptis papildomos paramos į Europos Komisiją, kad greičiau būtų galima nutiesti geležinkelio jungtį „Rail Baltica“, nes šis projektas Lietuvai yra svarbus ne tik dėl transporto sistemos kokybės, bet ir dėl to, kad leistų sukurti šimtus naujų darbo vietų.

Susirinkime dalyvavo ir Lietuvos jaunimo atstovai. Jie iškėlė dvi, anot jų, pagrindines Lietuvos jaunimo problemas: nedarbą ir socialinę atskirtį, nors tai svarbu ne tik Lietuvos, bet ir visos ES jaunimui. Būtent dėl to jos turėtų sulaukti daugiau dėmesio ir ES institucijose.

Kitą Visuomeninės konsultacinės tarybos posėdį ketinama sušaukti sausio pabaigoje. Jame bus aptariama, kokius Lietuvai aktualius klausimus EP reikės kelti ateityje.

Tarybos veikloje jau sutiko dalyvauti Lietuvos automobilių kelių direkcijos vadovas Virgaudas Puodžiukas, Lietuvos energetikos instituto direktorius Eugenijus Ušpuras, Finansų analitikų asociacijos vadovė Daiva Rakauskaitė, Baltijos aplinkos forumo direktorius Žymantas Morkvėnas, Darbo ir socialinių tyrimų instituto direktorius Boguslavas Gruževskis, bendrovės „Data Intelligence Systems“ vadovė Egidija Veršinskienė, žurnalistas Audrys Antanaitis ir sociologas Vladas Gaidys.


 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius