Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 06 19

Europos Parlamento narė Radvilė Morkūnaitė: atstumas tarp Briuselio ir Vilniaus dar niekada nebuvo toks mažas

Vakar Briuselyje vykusioje konferencijoje tarptautinei auditorijai ir žiniasklaidai buvo pristatyti Lietuvos pirmininkavimo Europos Sąjungai prioritetai ir darbotvarkė.
Radvilė Morkūnaitė
Radvilė Morkūnaitė / BFL/Tomo Urbelionio nuotr.

Pranešimą skaičiusi Europos Parlamento narė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė teigė, kad Lietuvos pirmininkavimas ne tik atvers galimybes pademonstruoti valstybės gebėjimus koordinuoti Europos Sąjungos teisėkūrinį darbą, bet ir neabejotinai prisidės prie ryšio tarp ES ir visuomenės stiprinimo. Dažnai girdime, kad Briuselis yra toli nuo Lietuvos, kad europinė darbotvarkė neįdomi piliečiams. „Manau, kad pirmininkavimas paskatins šį požiūrį keisti, parodydamas daugiau Lietuvos Europoje ir daugiau Europos Lietuvoje“, – pažymėjo europarlamentarė.

Komentuodama Lietuvai teksiantį iššūkį pirmininkavimo metu priimti beveik 500 teisės aktų, iš kurių 200 įvardinti kaip prioritetiniai, R. Morkūnaitė pažymėjo, kad nors didžiausias darbas su teisės aktais vyksta Europos Taryboje vadovaujant ministrams, Europos Parlamento vaidmuo kaip niekada didelis atsižvelgiant į naujas teisėkūros galias, įtvirtintas Lisabonos sutartyse. Todėl, anot politikės, prie pirmininkavimo sėkmės teks prisidėti ir Lietuvos europarlamentarams, kurių tėra dvylika.

„Lietuvos laukia didelis administracinis ir politinis krūvis. Sklandus bendradarbiavimas ne tik Taryboje, bet ir tarp ES institucijų yra vienas iš pirmininkavimo sėkmės laidų.  Europos Parlamentas yra vienintelė tiesiogiai ES piliečių balsą atstovaujanti ES institucija, todėl svarbu laiku įtraukti EP į teisės aktų projektų svarstymus“, – teigė politikė.

Anot R. Morkūnaitės, iš Lietuvos, kaip iš pirmininkaujančios valstybės, bus tikimasi ir iniciatyvos bei sprendimų priėmimo, kuris užtikrintų sparčius pokyčius skatinant ekonominį atsigavimą ir plėtrą, suvaldant nedarbą. Vienas svarbiausių pirmininkavimo tikslų – pasiekti susitarimą dėl Daugiametės finansinės programos, kuris užtikrintų sklandų ES programų veikimą.

Baigdama pranešimą, EP narė priminė Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio 25-ąsias metines, judėjimo, kurio pagrindinis tikslas buvo pasiekti nepriklausomybę ir grįžti į Europos valstybių šeimą. „Šiandien mes ne tik esame jos dalis, bet ir prisiimame didelę atsakomybę – tinkamai pirmininkauti visai Europos Sąjungai“, – pabrėžė EP narė Radvilė Morkūnaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius