Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 07 10

Europos reikalų komitetas pritarė Vytenio Andriukaičio kandidatūrai į EK narius

Trečiadienį posėdyje Seimo Europos reikalų komitetas pritarė Lietuvos Vyriausybės siūlomai Vytenio Povilo Andriukaičio kandidatūrai į Europos Komisijos narius.
Vytenis Andriukaitis
Vytenis Andriukaitis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Dabartinis sveikatos apsaugos ministras V. P. Andriukaitis yra Kovo 11–osios Nepriklausomybės Akto signataras, ilgametis Seimo Europos reikalų komiteto narys, jo pirmininkas 2000–2004 metais bei Lietuvos delegacijos  Europos konvente narys ir delegacijos vadovas.

Pagal Europos Sąjungos (ES) sutarties 17 straipsnį Europos Komisijos nariai parenkami pagal jų bendrą kompetenciją ir atsidavimą Europai iš asmenų, kurių nepriklausomumas nekelia jokių abejonių. Vykdydama savo įsipareigojimus, Komisija yra visiškai nepriklausoma. Komisijos nariai nesiekia gauti ir nepaiso jokios vyriausybės, institucijos, įstaigos ar organo nurodymų. Jie susilaiko nuo bet kokios su savo pareigomis nesuderinamos veiklos. Komisijos kadencijos trukmė – penkeri metai.

Europos Vadovų Taryba, spręsdama kvalifikuota balsų dauguma, siūlo Europos Parlamentui kandidatą į Komisijos pirmininkus. Šį kandidatą išrenka Europos Parlamentas jį sudarančių narių balsų dauguma Taryba bendru sutarimu su išrinktuoju pirmininku patvirtina sąrašą kitų asmenų, kuriuos ji siūlo skirti Komisijos nariais. Jie parenkami, remiantis valstybių narių siūlymais pagal aukščiau nurodytus kriterijus. Komisijos narius kolektyviai balsuodamas tvirtina Europos Parlamentas.

ES sutartyje taip pat numatyta, kad Komisijos narių skaičius nuo 2014 m. lapkričio 1 d. atitiks du trečdalius valstybių narių skaičiaus. Šia sutartimi taip pat įvestas lankstumo elementas, pagal kurį Europos Vadovų Tarybai leidžiama nustatyti Komisijos narių skaičių. Prieš Airijos antrąjį referendumą dėl Lisabonos sutarties 2009 m. Europos Vadovų Taryba nusprendė, kad Komisiją ir toliau sudarys valstybių narių skaičiui lygus narių skaičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius