Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 01 03

Europos V. Disnėjumi vadinamo V. Starevičiaus garbei – jo kurtų personažų skulptūros

Greta lėlinės animacijos pradininko Vladislavo Starevičiaus atminimo lentos Rotušės aikštėje atidengtos vabzdžių skulptūros, vaizduojančios tris pagrindinius režisieriaus sukurtų animacinių filmų veikėjus – elniaragį, skruzdę ir žiogą.
Europos V. Disnėjumi vadinamo V. Starevičiaus garbei – jo kurtų personažų skulptūros
Europos V. Disnėjumi vadinamo V. Starevičiaus garbei – jo kurtų personažų skulptūros

Šias skulptūras nukaldino kalvis Zenonas Baranauskas. Elniaragio, skruzdės ir žiogo skulptūros atidengtos greta Ryšių istorijos muziejaus pastato, kur praėjusio amžiaus pradžioje kūrė Europos Voltu Disnėjumi tituluojamas V. Starevičius.

„Kuomet prieš kelis metus atidengėme V. Starevičiui skirtą atminimo lentą, pasiūliau, jog tą lentą galėtų „laikyti“ režisieriaus sukurti personažai. Džiaugiuosi, jog ši idėja pagaliau buvo įgyvendinta“, - kalbėjo Kauno meras Andrius Kupčinskas.

V. Starevičius (1882 – 1965) – kino alchemijos meistras, Lietuvos lenkakalbių kilmės režisierius, lėlinės animacijos pradininkas, XX a. pirmoje pusėje kūręs Lietuvoje, Rusijoje ir Prancūzijoje. Menininkas pirmasis pasaulyje panaudojo savo filmuose lėles, kūrė tokiame lygyje, kurio pasiekti amžininkai taip ir nesugebėjo.

V. Starevičius sukūrė naują animacijos techniką. Stebėtina, tačiau žymus tautietis buvo ir tebėra žinomesnis Maskvoje, Paryžiuje, o ne Lietuvoje. Pirmąjį animacinį filmuką „Elniaragių kova“ 1910 m., kuris tapo jo unikalios kūrybos atskaitos tašku, V. Starevičius sukūrė dirbdamas Kaune, Kauno miesto muziejuje (dabartinio Ryšių istorijos muziejaus patalpose).

Apie V. Starevičių 2008 m. Lietuvoje buvo sukurtas pilnametražis meninės dokumentikos filmas apie „Vabzdžių dresuotojas“ (angl. The Bug Trainer), nušviečiantis svarbiausius ir įdomiausius jo gyvenimo bei kūrybos aspektus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius