Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 09 12

Europos Žmogaus Teisių Teismo teisėjai: „Lietuva yra išskirtinių problemų nekelianti šalis“

Į Lietuvą atvykęs Europos Žmogaus Teisių Teismo (toliau – EŽTT) pirmininko pavaduotojas Linos-Alexandre‘as Sicilianos kartu su teisėju Egidijumi Kūriu vakar apsilankė Lietuvos Aukščiausiajame Teisme. Susitikime su šio Teismo pirmininku Rimvydu Norkumi ir teisėjais svečiai aptarė EŽTT praktiką ir jos aktualijas.
(Iš kairės) EŽTT teisėja Marialena Tsirli, EŽTT pirmininko pavaduotojas Linos-Alexandre‘as Sicilianos, LAT teisėjas R.Norkus ir EŽTT teisėjas E.Kūris.
(Iš kairės) EŽTT teisėja Marialena Tsirli, EŽTT pirmininko pavaduotojas Linos-Alexandre‘as Sicilianos, LAT teisėjas R.Norkus ir EŽTT teisėjas E.Kūris. / LAT nuotr.

Sveikindamas svečius, Rimvydas Norkus akcentavo nacionalinių teismų ir EŽTT bendradarbiavimo būtinybę. „Toks bendradarbiavimas pirmiausia vyksta per teismų praktiką. EŽTT vertina nacionalinio teismo sprendimo motyvus ir iš jų susidaro vaizdą, ar Konvencija galėjo būti pažeista. Todėl Lietuvos teismams būtina itin atidžiai pagrįsti savo sprendimus ir ne tik skirti juos proceso šalims, bet ir prognozuoti galimą procesą EŽTT. Kita vertus, EŽTT sprendimo motyvai taip pat turėtų būti aiškesni, kad sudarytų sąlygas nacionaliniams teismams ateityje išvengti Konvencijos pažeidimų“, – pabrėžė Rimvydas Norkus.

Pasak EŽTT teisėjo E.Kūrio, žiniasklaidos atstovai iš esmės nušviečia tik tuos sprendimus, kuriuose Teismas konstatuoja pažeidimus, bet tai nėra tikroji situacija.

Pasak Egidijaus Kūrio, žiniasklaidos atstovai iš esmės nušviečia tik tuos sprendimus, kuriuose EŽTT konstatuoja pažeidimus, bet tai nėra tikroji situacija, nes taip atspindima tik maža dalis nagrinėjamų bylų. „Yra ir kita visuomenei nematoma pusė, tai – vieno teisėjo priimami sprendimai. Yra daugybė tokių vieno teisėjo išnagrinėtų bylų, kuriose nebuvo rasta pažeidimo. Paėmę šią statistiką, kuri nėra taip viešai prieinama, matytume, kad Lietuvos situacija žmogaus teisių srityje yra daug geresnė“, – mintimis dalijosi teisėjas.

Teisėjas Egidijus Kūris taip pat atskleidė, kad šiuo metu pagrindiniai su Lietuva susiję EŽTT nagrinėjami klausimai yra dėl įkalinimo sąlygų, įkalinimo iki gyvos galvos, nuosavybės teisės (nuosavybės teisių atkūrimo, nuosavybės paėmimo visuomenės poreikiams). Šią mintį papildė ir teisėjas Linos-Alexandre‘as Sicilianos, jis pabrėžė, kad netgi 97 proc. teismą pasiekusių bylų prieš Lietuvą yra pripažįstamos nepagrįstomis arba nėra nustatyta Konvencijos pažeidimų, o tik 3 proc. pateikiamų peticijų EŽTT yra tenkinama ir nustatomas žmogaus teisių pažeidimas.

Diskusijos metu pabrėžta būtinybė užtikrinti valstybės ir individo teisių pusiausvyrą nagrinėjant nuosavybės apsaugos bylas, gilintasi į proceso atnaujinimą Aukščiausiajame Teisme po EŽTT sprendimo, aptarta proceso trukmės baudžiamosiose bylose problematika, pasakojama LAT atstovų antradienį paviešintame pranešime.

Į Lietuvą atvykę EŽTT teisėjai dalyvauja Pasaulio konstitucinės justicijos konferencijos IV kongreso renginiuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius