Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 06 29

„EXPO 2015“ parodoje lankytojai kviečiami susipažinti su Lietuvos istorija

„Pamaitinti planetą, energija gyvenimui“ – tai pasaulinės EXPO parodos Milane tema. Čia prisistato beveik 150 šalių. Vienos jų – gamina deguonį parodos lankytojams, kitos – apeliuoja į vartotojišką visuomenę, trečios – traukia akį technologijomis. Lietuva EXPO parodoje balansuoja tarp praeities ir dabarties bei kviečia į mūsų paviljoną užsukti visus – ir sočius, ir tuos, kuriems gurgia skrandžiai.
Lietuvos paviljonas ir lašas
Lietuvos paviljonas ir lašas / K.Žukausko nuotr.

Jau du mėnesius Milane karaliauja pasaulis, tiksliau, 150 valstybių, iš kurių trečdalis pasistatė atskirus paviljonus. Jie išsidėstė abipus alėjos, savo ilgiu beveik prilygstančios mūsų Vilniaus Gedimino prospektui.

Prisistatančių šalių vaizduotei ribų nėra. Austrija, pabrėždama oro svarbą, užsiaugino mišką ir teigia, kad per valandą pagamina deguonies, kurio užtenka beveik 2 tūkst. lankytojų. Korėja, norėdama pailiustruoti maisto ir žmogaus harmoniją, žinoma, pasitelkia technologijas.

Šveicarai – bene originaliausi. Paviljone įrengti kavos, druskos, vandens ir obuolių sandėliai. Lankytojai kviečiami šių produktų pasiimti tiek, kiek širdis geidžia. Vartojimo mastai nedžiugina – kelios patalpos jau tuščios.

Pagrindinė žinia – mes esame, nuosekliai dalyvaujame šiame procese, nepasimetame, kaip mūsų kaimynai paskutiniu metu, nesudedame ginklų“, – LRT Televizijai sako Lietuvos ekspozicijos pasaulinėje parodoje „EXPO 2015“ generalinis komisaras Romas Jankauskas.

Pirmiausia lankytojus prie Lietuvos paviljono pasitinka skulptūra „Lašas“. Lankytojai kviečiami į jį užeiti ir taip suteikti energijos mūsų visam paviljonui. Vytauto Karčiausko ir Lauros Potet skulptūra – Lietuvos paviljono, pavadinto „Balansu“, dalis.

Tamsioje pirmoje salėje atsiduri tarsi po žeme, kur ant rutulio formos sėklos pateikiama informacija kaip Lietuva praeityje apsirūpindavo maistu, kokius produktus eksportuodavo į kitas šalis. Čia ir labai retas „EXPO“ parodai reiškinys – originalūs eksponatai iš nacionalinių Lietuvos muziejų: Lenkijos karalienės ir Lietuvos didžiosios kunigaikštienės Bonos Sforcos XVI amžiuje į Lietuvą atvežta šakutė.

Antroje šviesioje salėje minėta sėkla jau sprogus. Čia ekranuose pristatoma jau nūdienos Lietuva su inovatyviais žemės ūkio tyrimų centrais, moderniomis maisto pramonės kompanijomis, investicijų galimybėmis. Šioje erdvėje taip pat dažnai vyksta šalies ekologiškų, sertifikuotų, tautinio paveldo gaminių degustacijos.

Liepos 15-ąją „EXPO“ parodoje bus minima Lietuvos nacionalinė diena. Joje lankysis aukščiausi mūsų šalies atstovai, 100 įvairiausių atlikėjų. Be to, Lietuva viena iš nedaugelio Milano Sforcų pilyje atidarys kilnojamą Valdovų rūmų parodą. „EXPO“ paroda Italijoje veiks iki spalio 31-osios, ir iki tol kas vakarą visų akis trauks parodos simbolis – gyvybės medis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius