-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 05 17

Fabianas iš Ekvadoro Vilniaus benamiams tepa sumuštinius, bet Vitas veltui neima – moka 1,5 euro

Fabianas Sanchezas Vilniuje gyvena jau beveik dvejus metus. Kai čia atvyko, jis buvo pirmasis ekvadorietis Lietuvoje. Į nežinomą kraštą anuomet 20-metį jaunuolį atviliojo meilė, o pasilikti čia jį skatina daugybė naujų priežasčių – darbas, draugai, hobiai ir bendraminčiai, su kuriais galima nuveikti ką nors naudingo kitiems.
Fabianas ir Vitas
Fabianas benamiams sumuštinius dalija veltui, bet Vitas už juos būtinai nori sumokėti.
Temos: 2 Ekvadoras Benamis

2012-ųjų vasarą Fabianas JAV, Minesotoje, sutiko vilnietę Vitaliją – abu dirbo atrakcionų parke. Vaikinui lietuvė taip krito į akį, kad jis nedvejodamas apsisprendė krautis lagaminus ir paskui ją sekti į nepažįstamą kraštą.

„Pagrindinė priežastis kraustytis buvo meilė“, – neslepia Fabianas. Geriausias būdas apsigyventi Lietuvoje – tapus studentu, todėl Fabianas įstojo į Vilniaus universiteto Tarptautinę verslo mokyklą, kur studijavo tarptautinį verslą.

Asmeninio albumo nuotr./Fabianas su Vitalija
Asmeninio albumo nuotr./Fabianas su Vitalija

Bakalauro studijas jis jau baigė, tačiau palikti Lietuvos neketina: planuoja stoti į magistrantūrą, be to, dirba vienoje pardavimų kompanijoje. 

Vilniuje Fabianas turi ne tik širdies draugę, bet ir būrį draugų. Jį dažnai sutiksi sostinės naktiniuose klubuose, kur laisvalaikiu vaikinas dirba didžėjumi. Keletą kartų jis grojo Estijos ir Švedijos naktiniuose klubuose.    

Lietuviškos virtuvės ekspertas

Prieš kelis mėnesius Fabianas pradėjo sukti videofilmukus apie Lietuvą, lietuvių įpročius ir nacionalinę šalies virtuvę. Šių metų sausį jis pirmąkart nufilmavo vaizdelį, kuriame bando paragauti parduotuvėje pirktos šaltienos.

VIDEO: Fabianas pirmą kartą ragauja šaltienos

Sprendžiant iš rūgščios vaikino veido išraiškos, patiekalas jam sukėlė šleikštulį. Į „YouTube“ įkeltas filmukas peržiūrėtas daugiau nei 60 tūkst. kartų.

Dar didesnio populiarumo – 80 tūkst. peržiūrų – sulaukė šaltibarščių, šįkart ne tik pirktų kavinėje, bet ir pagamintų namuose – ragavimo ceremonija. „Labai gerai“, – įvertina Fabianas ir rekomenduoja šaltą sriubą išbandyti užsieniečiams, ypač vasarą.

VIDEO: Išbandymas šaltibarščiais

Ekvadorietį, ko gera, jau galima vadinti lietuviškos virtuvės ekspertu. Jo skonio receptoriai jau išbandė ir vėdarus, bulvių plokštainį, cepelinus, žemaičių blynus, kibinus, balandėlius.

Įrodė: mes visai ne šalti

Fabianas – svetimšalis, kuris Vilniuje jaučiasi kaip namie. „Esu įsimylėjęs šį miestą, jaučiuosi laimingas ir tikiuosi čia pasilikti ilgam“, – šypsosi.

Mūsų tikslas – ne tik padėti benamiams, bet ir pasiųsti žinutę visuomenei, kad žmonėms galima padėti net be pinigų.

Iš Pietų Amerikos kilęs vaikinas kupinas įvairiausių sumanymų. Balandį jis ryžosi socialiniam eksperimentui Katedros aikštėje. Trypdamas ant „Stebuklo“ plytelės jis sugalvojo norą, užrašė jį, o pats užsirišo akis.

„Žmonės kalba, kad lietuviai yra šalti. Noriu įrodyti priešingai“, – aiškino 22 metų Fabianas. Jo užrašas anglų kalba skelbė: „Aš tavimi pasitikiu, o tu manimi? Apkabink mane.“ Fabianas stovėjo atviru glėbiu ir sulaukė dešimčių apkabinimų.

VIDEO: Social Experiment Vilnius: I trust you, do you trust me? - Socialinis Eksperimentas

„Mano noras išsipildė!“ – provokacijos sėkme džiaugėsi Fabianas. Filmuke jis paragino žmones dažniau dalytis šypsenomis, draugiškumu, apkabinimais ir aplankyti Lietuvą.

Davė kraujo už atlygį

Fabiano susuktus ir į internetą įkeltus filmukus peržiūrėjo vilnietis Andrejus Piurko. „Daug žmonių siunčia man žinutes feisbuke ir prašo drauge sukurti filmuką. Andrejus buvo vienas iš jų, tačiau jo laiškas patraukė mano dėmesį“, – pasakoja Fabianas.

Žmonės, netikėtai gavę sumuštinį, buvo dėkingi, tiesa, ne visi parodė emocijas.

Vaikinai susitiko ir išsikalbėję suprato, kad abu svajoja įgyvendinti tą pačią idėją – nuveikti ką nors tokio, kas padėtų žmonėms. Jų mintys sukosi apie benamius – tereikėjo rasti originalų būdą, kaip?

„Andrejus užsiminė, kad kraujo donoru galima tapti už užmokestį. Iš pradžių negalėjau tuo patikėti, nes daugelyje šalių donorystė yra neatlygintina. Be to, suabejojau, ar mano kraują priims, nes esu užsienietis. Žinau, kvaila mintis. Nusprendėme pabandyti“, – prisimena Fabianas.

Asmeninio albumo nuotr./Fabianas serga už Lietuvą
Asmeninio albumo nuotr./Fabianas serga už Lietuvą.

„YouTube“ yra tūkstančiai filmukų, kuriuose žmonės maitina ar kitaip padeda benamiams. „Bet esu tikras, kad niekas nėra davęs kraujo už pinigus, kad už juos nupirktų maisto kitiems. Mūsų tikslas – ne tik padėti benamiams, bet ir pasiųsti socialinę žinutę visuomenei, kad žmonėms galima padėti net neturint pinigų. Kartais ir tavo šypsena gali praskaidrinti kito žmogaus dieną“, – neabejoja ekvadorietis.

Kepė ir išdalijo sumuštinius

Vaikinai už kraują iš viso gavo 24 eurus. Su šia suma jie apsilankė Halės turguje, kur nupirko duonos, mėsos, sūrio, padažo, sulčių ir sausainių.

Namuose idėjos sumanytojai iškepė 17 sumuštinių, kuriuos išdalijo dvylikai benamių. Jų ieškodami vaikinai praleido penkias valandas ir sukorė ne vieną kilometrą. Savo misiją jie pradėjo nuo Stoties rajono, nukeliavo iki Baltojo tilto, galiausiai išmaišė Kalvarijų turgaus prieigas.

VIDEO: Benamius pamaitino be pinigų

Benamius jie sutikdavo klūpančius prie Aušros vartų, gatvėse, tarpuvartėse prie atliekų konteinerių, prisnūdusius ant suoliuko ar važiuojančius troleibusu.

„Žmonės, netikėtai gavę sumuštinį, buvo dėkingi, tiesa, ne visi parodė emocijas. Tačiau tai – suprantama. Man buvo tiesiog malonu tai daryti“, – neslepia Fabianas.

15min.lt/L.Balsytės nuotr./Vitas Jonas Marcinkevičius
15min.lt/L.Balsytės nuotr./Vitas Jonas Marcinkevičius

Vitas – išdidus ir skolingas nelieka

Skvere tarp Liejyklos ir Vilniaus gatvių Fabianas ir Andrejus sutiko garsiausią sostinės benamį Vitą. Priimti į foliją kruopščiai susukto lauknešėlio Vitas iš pradžių nebuvo nusiteikęs. „Gal jis kelia aukštesnius reikalavimus?“ – į kamerą svarstė Fabianas.

Šį vyruką dabar matau kone kasdien, visada pasisveikinu, bet jis manęs greičiausiai neprisimena.

Tačiau netrukus Vitas persigalvojo – priėmė dovaną. Kritiškai išvyniojo ir atkišo Fabianui, suprask, tu – pirmas. Tik po to, kai vaikinas atsiplėšė pusę sumuštinio, likusią dalį prie burnos pakėlė ir benamis. Galvos linktelėjimu leido suprasti, kad skonis visai neblogas.

Tačiau likti skolingas Vitas akivaizdžiai nemėgsta. Iš kišenės išsitraukęs piniginę, jis iškrapštė visas joje buvusias monetas – 1,5 euro.

„Norėjome jam grąžinti ar bent duoti dar vieną sumuštinį, bet jis nieko nepriėmė, – nuostabos neslepia Fabianas. – Šį vyruką dabar matau kone kasdien, visada pasisveikinu, bet jis manęs greičiausiai neprisimena.“

Peržiūros gamina pinigus

Fabianas ir Andrejus viliasi, kad benamių maitinimas – ne vienkartinė akcija, o ko nors didesnio pradžia.

Asmeninio albumo nuotr./Fabianą dažnai sutiksi naktiniuose klubuose
Asmeninio albumo nuotr./Fabianą dažnai sutiksi naktiniuose klubuose.

Filmuko autoriai prašo juo dalintis: kuo daugiau peržiūrų – tuo daugiau pinigų, už kuriuos būtų galima nupirkti maisto.

„Deja, keletas populiarių Lietuvos „Facebook“ puslapių pavogė mūsų video, įkėlė į paskyrą kaip savo. Peržiūrų skaičius šiuose puslapiuose siekia apie 200 tūkst., tačiau mums iš to jokios naudos. Labai nusivyliau, nes aiškiai prašiau pasidalyti originaliu filmuku. Po filmuką susuku kas savaitę ir man nerūpi, jei juos kas nors pasisavina, tačiau šiuo atveju skaudu, nes tikslas – didelis“, – nuoskaudos neslepia Fabianas, tačiau nuleisti rankų nežada.

Tėvai jaučiasi ramūs

Fabianas Lietuvoje – jau dvejus metus. Jis pradėjo mokytis lietuvių kalbos ir tikisi, kad po kelių mėnesių galės nesunkiai ja susikalbėti.

Fabiano šeima iš pradžių nerimavo dėl jo sprendimo išvykti į nepažįstamą, menkai girdėtą kraštą: „Kai atvykau, buvau vienintelis ekvadorietis Lietuvoje. Dabar jau esame du.“

Namiškius – tėvus ir jaunėles seseris – Fabianas aplankė pernai. Kitąmet jo šeima planuoja atvykti į Lietuvą: „Mano tėvai jaučiasi laimingi, nes žino, kad puikiai čia leidžiu laiką.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius