Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 02 01

Faina Kukliansky: niekada nevadinome lietuvių žydšaudžių tauta

Lietuvos žydai niekada nevadino lietuvių žydšaudžių tauta ir neketina to daryti, bet Lietuvai reikia pripažinti ir neslėpti Holokausto temos, sako Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky pareiškime, kuris pirmadienį išplatintas reaguojant į visuomenėje kilusias diskusijas Holokausto tema.
Faina Kukliansky, Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė
Faina Kukliansky, Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė / Aurimo Šrubėno nuotr.

„Ne viskas, kas susiję su žydais, Lietuvoje sukelia sąmyšį. Mes dėjome ir dėsime daug pastangų geriems tarpusavio santykiams, nežiūrint to, kas įvyko karo metais. Pasirinkome gyvenimą Lietuvoje, mes esame Lietuvos piliečiais, jau daugiau nei 600 metų esame Lietuvos dalis. Mes niekada nevadinome lietuvių žydšaudžių tauta ir neketiname to daryti“, – rašoma pirmadienį litvakų bendruomenės pirmininkės paskelbtame pareiškime.

F.Kukliansky teigia, kad aštrios diskusijos prabilus apie Holokaustą visuomenėje kyla ir dėl nutylėtos istorijos.

„Valstybė turėjo daug galimybių paaiškinti savo piliečiams, ypač jaunajai kartai, apie žydų žudynes ir kas jas vykdė, ne mokslininkų ir politikų, bet paprasta, net ir vaikams suprantama, kalba“, – rašoma pareiškime.

Litvakų bendruomenės vadovė taip pat atkreipia dėmesį, kad „Lietuvos žydų istorijos, kurią sunaikino Holokaustas, nė viena Lietuvos Vyriausybė taip ir neišdrįso įtraukti į mokyklų švietimo programas“.

„Daugelis pažadų taip ir liko tik projektais. Galbūt Holokausto patirtis keliauja iš kartos į kartą, kaip pasąmoninė jo vykdytojų kaltė ir gėda, todėl taip sunku apie tai garsiai ir nuoširdžiai kalbėti. Turbūt sunku atversti kone tamsiausią ir negarbingiausią Lietuvos istorijos puslapį.  Kodėl dabar verda diskusijos socialiniuose tinkluose dėl dalyvavimo Holokauste? Todėl, kad jaunimas beveik nieko nežinojo“, – sako F.Kukliansky.

Pareiškime ji taip pat pabrėžia žydus gelbėjusių lietuvių svarbą.

„Daugiau nei 800 Lietuvos žmonių, gelbėjusių savo kaimynus žydus, žygdarbis tampa dar svaresniu, žinant kiek šios šalies žmonių pasirinko tapti nacių plano įgyvendintojais. Niekada nenutrūko ryšys su Lietuvos žydų gelbėtojais. Žydų bendruomenė daug metų siekė, kad gelbėtojai būtų pripažinti Lietuvoje didvyriais, kad jiems būtų skirta materialinė parama senatvėje, kad jų vardais būtų pavadintos gatvės ir dabar juos teberemia žydų bendruomenė“, – sakoma pareiškime.

Per Holokaustą žuvo apie 90 proc. iš 208 tūkst. Lietuvos žydų. Žudant žydus, Lietuvą okupavusiems naciams neretai talkindavo vietos kolaborantai. Už žydų gelbėjimą Pasaulio tautų teisuoliais pripažinti 877 lietuviai.

2011 metų surašymo duomenimis, Lietuvoje gyveno 3 tūkst. žydų, bendruomenės pranešime teigiama, jog šiuo metu joje yra 5 tūkst. narių.

Aštrios diskusijos Holokausto bei lietuvių vaidmens jame klausimu visuomenėje kilo Rūtai Vanagaitei išleidus knygą „Mūsiškiai“ apie žydų žudynėse dalyvavusius lietuvius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius