Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 07 07

Feisbuke verslo pamokas žadantis Karolis Šimkus – kriminalistų ir VMI akiratyje atsidūręs sukčius

29 metų vilnietis Karolis Šimkus aktyviai siūlo pirkti bilietus į seminarą, kurio dalyvius jis esą mokys nuo nulio sukurti verslą. Socialiniuose tinkluose reklamos tiek daug, kad dalį vaizdo įrašų pamatė šimtai tūkstančių vartotojų. 15min tyrimas atskleidžia, kad šis vyrukas turi patirties, kaip įmones privesti prie visiško nulio, bankroto ir kriminalinių tyrimų.

„Tai bus ne seminaras, o bomba jūsų verslui“, – viename iš reklaminių klipų pažadėjo K.Šimkus. Iki šaknų pasikapsčius jo biografijoje, tokiu ambicingu teiginiu galima patikėti.

Šis vyrukas buvo sukūręs kelis verslus, netgi turėjo darbuotojų ir šimtus klientų, tačiau lyg bomba išsprogdino jų kišenes, pradingo, todėl šiuo metu jo ieško apgauti žmonės, mokesčių inspektoriai ir policijos pareigūnai.

Karolio Šimkaus verslai

Perėmė verslą iš brolio

Ši istorija prasidėjo 2011 metų gruodžio 19 dieną, kai bendrovės „Komodum“ akcijas nusipirko K.Šimkaus jaunesnysis brolis Robertas. Pradžioje tai buvo neveikiantis verslas, sukurtas žmogaus, kuris legaliai užsiima įmonių steigimu ir pardavimu. Bendrovę įsigijęs Robertas sumanė teikti transporto paslaugas.

Internete iki šiol kabo skelbimų, kuriuose rašoma, kad „Komodum“ gali vilkiku pervežti lengvuosius automobilius iš vienos pasaulio valstybės į kitą. Dažniausiai, iš Vakarų Europos į Rusiją ar Baltarusiją. Tokių skelbimų galima rasti ir rusiškuose portaluose.

Kai kurios reklamos atrodo lyg sukurtos profesionalių dizainerių.

Karolio ir Roberto Šimkų bendrovė „Komodum“
Karolio ir Roberto Šimkų bendrovė „Komodum“

Susidaro įspūdis, kad pirmaisiais metais „Komodum“ išties teikė paslaugas arba bent jau sugebėdavo išspręsti ginčus su klientais.

Tuo metu K.Šimkus savo brolio versle nedalyvavo. Jis bandė užsidirbti pats, 2012 metų pavasarį registravo savo gyvenamąją vietą Vilniuje ir gavo licenciją sostinėje teikti taksi paslaugas. Realios veiklos K.Šimkus nevykdė, mokesčių nemokėjo, o po pusės metų nusprendė prisijungti prie jaunesniojo brolio įmonės.

2013 metų sausio 31 dieną bendrovės „Komodum“ direktorius Robertas atleido save iš pareigų ir naujuoju vadovu paskyrė K.Šimkų.

Po aštuonių mėnesių bendrovei buvo iškelta bankroto byla.

VIDEO: Nuo verslo iki nulio: kas yra Karolis Šimkus, feisbuke siūlantis verslo mokymus?

Pirmieji ieškiniai – už nesuteiktas paslaugas

Lietuviškame internete išliko šimtai neigiamų atsiliepimų apie bendrovės „Komodum“ veiklą. Tokiuose portaluose kaip rekvizitai.lt anoniminiai vartotojai rašė, kad K.Šimkus prašydavo avansu sumokėti pinigus, tačiau paslaugos taip ir nesuteikdavo.

„Mano istorija panaši į daugelio. Mašiną pasikrovė jau pasibaigus sutarčiai, daugiau nei po mėnesio. Sutarties nenutraukiau, nes niekas nenorėjo vežti mašinos iš Andoros. Buvo žadėta, kad mašina parkeliaus maždaug per dvi paras. Prabėgo savaitė, trūko kantrybė, parašiau „ponui direktoriui“, kad jeigu iki rytojaus neatsiranda mano automobilis, tai kreipiuosi į policiją dėl vagystės. Sureagavo į laišką greitai, bet labai akiplėšiškai“, – rašė Sandra Drazdauskaitė.

Tąkart paaiškėjo, kad bendrovė „Komodum“ išties pasamdė vilkiką, šis parvežė automobilį iš Andoros, tačiau už paslaugą niekas nesumokėjo, todėl vairuotojas atsisakė atiduoti krovinį.

Galiausiai, apgauta klientė S.Drazdauskaite kreipėsi į policiją, bet turėjo sumokėti antrą kartą, kad atgautų savo mašiną.

Surinkti duomenys rodo, kad taip nutiko dešimtims ar net šimtams „Komodum“ klientų.

15min pavyko išsiaiškinti, kad tuo metu vien tik teisinių paslaugų ir skolų išieškojimo bendrovė „Justicijus“ parengė 3 ieškinius dėl „Komodum“ veiklos. Juose 11 apgautų asmenų reikalavo grąžinti pinigus. Iš jų 7 sugebėjo atgauti savo įmokas, tačiau tada K.Šimkus paskelbė, kad jo valdoma bendrovė yra nemoki. Įmonei buvo iškelta bankroto byla, o vyrukas ėmėsi naujo verslo.

Siūlė net kliento kortelę

2013 metų spalio 4-ąją, likus kelioms dienoms iki „Komodum“ bankroto bylos iškėlimo, K.Šimkus su jaunesniuoju broliu Robertu tapo bendrovės „Vebis“ savininkais. Šią įmonę jie taip pat nusipirko iš žmonių, kurie legaliai užsiima bendrovių steigimu.

K.Šimkus paskelbė, kad įmonei „Vebis“ priklauso prekės ženklas „Aeton“ ir ji prekiauja kokybišku biokuru. Tai – medžio granulės, briketai ir skaldytos malkos.

Vyrukas reklamose pasakojo, kad jo įmonė turi gerą komercinę sutartį su stambia biokuro bendrove ir gali labai mažomis kainomis pardavinėti kokybišką produkciją. Esą verslo paslaptis – K.Šimkaus bendrovė medieną pristatydavo ne kliento pageidaujamu konkrečiu laiku, bet per tam tikrą laikotarpį. Tai neva leisdavo sutaupyti lėšų ir smarkiai sumažinti produkcijos kainą.

Sutartyse buvo ir dar viena neįprasta sąlyga – biokurą perkantys klientai iškart turėjo sumokėti visą sumą ir laukti pristatymo.

VIDEO: Interviu su AETON vadovu medžio granulės, briketai, malkos HD

„Tuo metu jie siūlė už labai mažą kainą pirkti granules. Pažiūrėjome internetinį puslapį, atrodė solidžiai, buvo surašyti filialai visoje Lietuvoje, nurodyti tikri telefonų numeriai. Tik vėliau supratome, kad visi skambučiai būdavo peradresuoti į vieną telefoną ir atsiliepdavo tie patys žmonės“, – 15min pasakojo klaipėdietis Donatas Balvočius.

Tuo metu jie siūlė už labai mažą kainą pirkti granules. Pažiūrėjome internetinį puslapį, atrodė solidžiai, buvo surašyti filialai visoje Lietuvoje, nurodyti tikri telefonų numeriai, – pasakojo D.Balvočius.

Prieš kelerius jis susidomėjo tuo pasiūlymu ir paskambino vienu iš nurodytų telefonų. Atsiliepė administratorė. Mergina iškart pasiūlė įsigyti sidabrinę, auksinę arba platininę kliento kortelę, nes esą tik taip pritaikoma didelė nuolaida.

„Mes paskaičiavome, kad net ir su ta kortele apsimoka pirkti, ji ten apie 5 eurus kainavo“, – pasakojo D.Balvočius.

Jis įsigijo 4 tonas biokuro, sumokėjo kiek daugiau nei 100 eurų, tačiau prekės taip ir negavo.

„Mes vis skambindavome, o jie vis sakydavo laukti. Pradžioje iki vasaros, tada iki rudens. Vėliau pasikeitė administratorė, o tada išvis niekas ragelio nebekėlė. Taip ir dingo, laukiam granulių iki šiol“, – kalbėjo nukentėjęs klientas.

„YouTube“ nuotr./Karolis Šimkus
„YouTube“ nuotr./Karolis Šimkus

Įtarimai sukčiavimu

Klaipėdietis D.Balvočius kreipėsi į Valstybinę vartotojų teisių apsaugos tarnybą (VVTAT). Jis buvo vienas iš 14 apgautų žmonių, kurie tokiu būdu bandė apsiginti.

VVTAT parengė bendrą ieškinį teismui dėl bendrovės „Vebis“ apgautų klientų, tačiau jie taip ir neatgavo pinigų.

Tuo pačiu metu teisinių paslaugų ir skolų išieškojimo bendrovė „Justicijus“, kuri ilgai gynė K.Šimkaus apgautus žmones, teismui parengė 27 ieškinius. Vyrukas į juos neatsakė ir procese nesirodė. Kadangi tai civilinė byla, sprendimai buvo priimti K.Šimkui už akių. Teismas patenkino apgautų klientų ieškinius, tačiau jie neatgavo pinigų.

„Sudėtinga pasakyti, kiek žmonių iš tikrųjų buvo apgauti. Sumos nebuvo labai didelės, po kelis šimtus eurų, todėl daugelis apgautų verslininkų paprasčiausiai nenorėdavo įsivelti į teisminius ginčus ir gaišti savo laiko“, – aiškino „Justicijus“ direktorius Dainius Saulėnas, prieš kelerius metus sekęs K.Šimkaus veiklą.

Iki 2014 metų pabaigos Lietuvos policija gavo 29 gyventojų skundus apie bendrovės „Vebis“ veiklą. Pareigūnai sujungė šiuos pranešimus į vieną didelį ikiteisminį tyrimą dėl sukčiavimo. Įtariama, kad nusikaltimus padarė būtent K.Šimkus, veikdamas bendrininkų grupėje.

Vilniaus apskrities vyriausiasis policijos komisariatas informavo 15min, kad iki šiol vykdo ikiteisminį tyrimą.

Teisėsaugos dėmesys ir apgautų klientų ieškiniai nesustabdė K.Šimkaus. Jis toliau mulkino žmones.

Samdė darbuotojus ir jiems nemokėjo

2014 metų gegužės 26 dieną K.Šimkus tapo bendrovės „Afiliatus“ vieninteliu akcininku ir direktoriumi. Ši įmonė perėmė vadinamąjį biokuro verslą. Tik šį kartą biznyje nebedalyvavo jaunesnysis brolis Robertas. Jis atsiskyrė ir Klaipėdoje bandė sukurti bendrovę „Bergerio grupė“, tačiau pagal viešus duomenis galima spręsti, kad sumanymas nepavyko.

Merginos darbo sutartį pasirašė 1988 metais gimęs Vilniaus rajono gyventojas Vadimas Kundinovičius, kurį 2014 metų birželio 18 dieną K.Šimkus paskyrė bendrovės „Afiliatus“ direktoriumi. Tuo metu šis vaikinas buvo teisiamas dėl riaušių prie Seimo.

„Jie tą verslą kaip ir kartu kūrė, bet susipyko ir Karolis liko vienas“, – 15min sakė Agnė, kuri dirbo K.Šimkaus bendrovėje „Afiliatus“. Merginos vardas pakeistas, nes ji nenorėjo būti siejama su šia istorija.

„Tuo metu dar buvau studentė, ieškojau darbo pagal specialybę, marketingo ir reklamos srityje. Su grupioke radome skelbimą, išsiuntėme CV. Nuėjau į pokalbį ir realiai tą pačią dieną mane priėmė. Kitą dieną priėmė ir mano draugę“, – kalbėjo Agnė.

Mergina sakė, kad jos darbo sutartį pasirašė ne K.Šimkus, bet kažkoks nepažįstamas jaunuolis.

15min išsiaiškino, kad tai buvo 1988 metais gimęs Vilniaus rajono gyventojas Vadimas Kundinovičius, kurį 2014 metų birželio 18 dieną K.Šimkus paskyrė bendrovės „Afiliatus“ direktoriumi. Tuo metu šis vaikinas buvo teisiamas dėl riaušių prie Seimo, o vadovo pareigos suteikė pragyvenimo šaltinį.

Agnė pasakojo, kad „Afiliatus“ turėjo biurą Savanorių prospekte, kuriame dirbo 5-6 jaunuoliai. Visi buvo studentai, norėję padirbėti vasarą. Kartais biure pasirodydavo ir pats K.Šimkus.

„Mes su keliomis merginomis keldavome pardavinėjamų granulių skelbimus į įvairiausius portalus, tvarkėme „Facebook“ puslapio paskyrą, kūrėme įmonės reklamą, – pasakojo Agnė. Kiti studentai turėdavo skambinti klientams ir siūlyti biokuro produktus. – Dirbdamos ten girdėjome ne kartą agresyvius klientų skambučius, kurie sumokėdavo pinigus už granules, jų laukdavo ir vis negaudavo. Ir tokių žmonių buvo be galo daug. Telefonas netildavo. Jeigu būdavo dešimt skambučių per dieną, tai čia mažai.“

„YouTube“ nuotr./Karolis Šimkus
„YouTube“ nuotr./Karolis Šimkus

Po kelių savaičių Agnė ir jos draugė buvo atleistos iš darbo. Tada merginos sužinojo, kad oficialiai jos net nebuvo įdarbintos – nors pasirašė sutartis, tačiau dokumentai taip ir gulėjo „Afiliatus“ stalčiuose.

„Negavome nė cento. Skambinome jam ne kartą, rašėme, bet jokio atsakymo negavome. Taip ir supratome, kad oficialiai net nebuvome įdarbintos“, – pasakojo mergina.

Galiausiai, biuras buvo uždarytas, o K.Šimkus pradingo.

VVTAT parengė ieškinį teismui, kuriame bandė apginti 28 apgautų klientų interesus. Bendrovė „Afiliatus“ buvo pripažinta pažeidusi Reklamos įstatymą ir gavo už tai baudą.

„Vėliau pamačiau, kad jis pradėjo naują verslą. Pažiūrėkite, kiek feisbuke jaunų žmonių jis apgaudinėja. Labai tikiuosi, kad teisybė visgi yra ir greitai jo verslo era pasibaigs“, – piktinosi Agnė. Ji kalbėjo apie naujausią K.Šimkaus projektą.

VMI kreipsis į policiją

2014 metų gruodžio 30 dieną K.Šimkus tapo bendrovės „Verslas nuo nulio“ vieninteliu akcininku ir vadovu. Tai – naujausias jo projektas, kuris šiuo metu sukasi socialiniuose tinkluose.

Vyrukas teigia, kad organizuoja metus truksiančius mokymus „365 dienos versle“, kurie anksčiau buvo vadinami „Ar išdrįsi būti pats sau bosas?“ arba „Aferisto mokymai“. Esą jis iš savo patirties padės išplėtoti verslo idėją, teisingai pakeisti mąstymą, žengti pirmuosius žingsnius, siekti vis didesnio pelno.

Tokių mokymų kaina svyruoja nuo kelių iki 1200 eurų. K.Šimkus kartais sumažina kainą taikydamas įvairias akcijas ir nuolaidas.

Susidomėję žmonės turi susimokėti ir laukti, nes renginys įvyks tik tada, kai susirinks 20 tūkst. dalyvių. Kiek reikės laukti – neaišku. Bendrovės „Verslas nuo nulio“ internetiniame puslapyje teigiama, kad šiuo metu parduota jau beveik 18 tūkst. bilietų, tačiau viename vėliau publikuotame vaizdo įraše K.Šimkus prasitaria, kad kol kas užsiregistravo 290 dalyvių.

„Facebook“ nuotr./Karolis Šimkus
„Facebook“ nuotr./Karolis Šimkus

„Seminare papasakosiu apie patį pigiausią ir efektyviausią būdą klientų pritraukimui ir pardavimui, – viename reklaminiame klipe žada K.Šimkus. – Dalis iš jūsų susidomėjo: kas tai per būdas? Kita dalis, mąstydami stereotipais, mintyse sau pasakėte: ai, tai vėl eilinis muilo burbulas.“

Nuo 2014 metų pabaigos bendrovė „Verslas nuo nulio“ nėra pateikusi nė vienos finansinės deklaracijos VMI, nors privalėjo tai daryti. Finansinių ataskaitų negavo ir Registrų centras.

Koučerių profesionalų asociacijos „ICF Lietuva“ prezidentė Giedrė Lesmaitytė sakė, kad dalyvaudama mokymų rinkoje niekada negirdėjo apie K.Šimkų. Jis nėra asociacijos narys, neturi jokios koučerio licencijos.

Ar galima teigti, kad K.Šimkaus organizuojamas seminaras yra tik muilo burbulas? Viena vertus, mintis apie galimą sukčiavimą peršasi žinant vyruko biografiją. Kita vertus, vartotojai buvo įspėti, kad mokymų pradžia priklauso nuo dalyvių skaičiaus, o pamokų kokybė – nuo paties mokinio motyvacijos.

Visgi, situacija turėtų būti vertinama rimčiau nei įžūli gudrybė.

Nuo 2014 metų pabaigos bendrovė „Verslas nuo nulio“ nėra pateikusi nė vienos finansinės deklaracijos Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI), nors privalėjo tai daryti. Finansinių ataskaitų negavo ir Registrų centras.

Kartais taip daro įmonės, kurios nevykdo realios veiklos ir negauna jokių įplaukų, tačiau K.Šimkaus atveju yra kitaip.

Karolio Šimkaus paviešinto pavedimo kopija
Karolio Šimkaus paviešinto pavedimo kopija

Prieš kelis mėnesius „Verslas nuo nulio“ feisbuko puslapyje buvo paviešinti pinigų grąžinimai nepatenkintiems klientams. Dokumentuose matoma, kad finansinės operacijos buvo atliekamos būtent iš šios bendrovės banko sąskaitų. Tai reiškia, kad „Verslas nuo nulio“ privalėjo pateikti finansines deklaracijas, tačiau to nedarė. Tokie veiksmai gali būti susiję su mokesčių slėpimu.

VMI atstovas Darius Buta sakė, kad K.Šimkus jau kelerius metus ignoruoja raginimus deklaruoti savo bendrovių finansus.

Tačiau 15min surinkta medžiaga parodė, kad bendrovė „Verslas nuo nulio“ vykdo finansines operacijas, todėl mokesčių inspektoriai artimiausiu metu kreipsis į policijos pareigūnus, kad šie priverstinai atvesdintų K.Šimkų į VMI.

Galbūt tai privers ir kriminalistus aktyviau užsiimti ikiteisminiu tyrimu dėl sukčiavimo, kuris atliekamas jau trejus metus.

* * *

15min susisiekė su K.Šimkumi. Jis paprašė kontaktų ir žadėjo paskambinti, tačiau vėliau apsigalvojo ir pasiūlė bendrauti „Skype“.

Galiausiai, socialiniame tinkle „Facebook“ surašiau klausimus, susijusius su K.Šimkaus įmonėmis ir veikla. Jis perskaitė juos, žadėjo atsakyti, tačiau kitą dieną atsiuntė žinutę (tekstas netaisytas): „Sveiki, Dovydai, kuom jūs mane laikote? Nes pagal klausimus užduotums, jums, atsakysiu, kad jūsų straipsnis jau yra parašytas, jo kilmė ir tikslas aiškus. Manęs už ūsų kaip katino nereikia tampyti.“

„YouTube“ nuotr./Karolio Šimkaus atsakymas 15min

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius