-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 12 31

15min paaiškina: kaip saugiai elgtis su fejerverkais?

Artėja Naujųjų metų naktis. Lietuvos miestų dangų, kaip ir kiekvienais metais, nušvies fejerverkų šviesos. Tačiau Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas (PAGD) perspėja – neatsargiai elgiantis su pirotechnika, gali kilti pavojus tiek sveikatai, tiek turtui.
Fejerverkai
Fejerverkai / 15min nuotr.

15min kartu su PAGD pristato 9 patarimus, kurie padės su fejerverkais elgtis saugiai.

Nenaudokite savadarbių ar neaiškios kilmės fejerverkų. Jokiu būdu negalima naudoti savadarbių, neaiškios kilmės fejerverkų.

Derėtų pirkti fejerverkus, kurie yra patikrinti ir sertifikuoti, kurių veikimas yra prognozuojamas. Įsigyjant neaiškias, savadarbes pirotechnikos priemones niekada nėra žinoma, koks bus rezultatas, kaip jos veiks.

Atkreipkite dėmesį į ant fejerverko pateikiamą instrukciją. Visi legaliai Lietuvoje parduodami fejerverkai ant etiketės turi lietuvių kalba pateiktą instrukciją.

Joje būna išvardinti saugumo reikalavimai, į kuriuos būtina atkreipti dėmesį: kaip fejerverką paleisti saugiai, ar galima pirotechnikos priemonę naudoti patalpose, amžius, nuo kurio galima naudoti pirotechnikos priemonę. Šiais reikalavimais būtina vadovautis.

Saugokite fejerverkus nuo vaikų. Vaikams rekomenduojama neleisti „šaudyti“ raketų ir panašių pirotechnikos priemonių.

Ir teisės aktai numato, kad tik kai kurios pirotechnikos priemonės parduodamos asmenims nuo 14 metų. Galingos priemonės parduodamos tik pilnamečiams asmenims. Per nežinojimą, išdykaudami vaikai gali prisidaryti įvairių problemų ar netgi uždegti pastatus.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Naujametiniai fejerverkai
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Naujametiniai fejerverkai

Pasirinkite saugią vietą leisti fejerverką. Saugi vieta – tai vieta atokiau nuo pastatų, automobilių, žmonių susibūrimo vietų.

Vykstant šventei, koncertui ar Naujųjų metų sutiktuvėms, nederėtų leisti fejerverkų juos nusinešus į minios vidurį. Geriausia šaudyti fejerverkus atviroje erdvėje, kur jiems negali sutrukdyti, pavyzdžiui, medžių šakos ar kiti dalykai.

PAGD atkreipia dėmesį, kad kasmet pasitaiko atvejų, kuomet dėl fejerverkų užsiliepsnoja daugiabučiai namai, ypač jų balkonai. Raketos kartais netikėtai pakeičia kryptį ar būna paleidžiamos tokiu kampu, kad pataikytų į balkonus, nesilaikoma saugaus atstumo.

Kartais užsiliepsnoja ir ūkiniai pastatai, o tuomet, kai fejerverkai leidžiami automobilių aikštelėse – transporto priemonės.

Neleiskite fejerverkų iš rankų. Jei fejerverkas yra „rimtesnis“ negu šaltoji ugnelė, jo laikyti rankose ir leisti jį iš rankų griežtai nerekomenduojama.

Taip elgiantis kyla pavojus nusideginti rankas, o jei pirotechninė priemonė, pvz., petarda, sprogtų per greitai – susižaloti pirštus.

Saugokite veidą. Galvos sritis, ypač veidas ir akys, taip pat dažnai nukenčia neatsakingai elgiantis su fejerverkais.

Todėl fejerverkų negalima nukreipti į kitus žmones, naudoti minioje, masinio susibūrimo vietose ir panašiai. O jei matote, kad kažkas visai netoli jūsų bando uždegti nemažo dydžio fejerverką, verčiau dėl viso pikto pasitraukite atokiau.

Kartais fejerverkų dalelės patenka į akis. Norint saugiai mėgautis fejerverkų vaizdu, verta pasitelkti apsauginius akinius.

Ypač atsargiai elkitės su fejerverkais-raketomis. Raketos, kurios paleistos dideliu greičiu skrieja tiesiai į viršų, gaisrinės saugos požiūriu yra labai pavojingos.

Paprastai daugiausia gaisrų būna sukeliama būtent tokių raketų. Jų galingumas dažnai būna pakankamas, kad išdaužtų daugiabučio ar šiaip gyvenamojo namo langą ar sužalotų žmogų.

Jei fejerverkas nesprogsta – neskubėkite prie jo prieiti. Kartais pasitaiko situacijų, kuomet fejerverkas nesuveikia, kaip turėtų. Degiklis nudega, liepsna lyg ir pasirodo, bet efekto, kuris turėtų būti, nėra.

Tokioje situacijoje artintis prie fejerverko derėtų ne anksčiau negu po 5-10 minučių. Tokiam laiko periodui nepraėjus, jis dar gali netikėtai iššauti. O jei fejerverkas vis dėlto neiššauna, reikėtų tiesiog nunešti jį į šiukšlių konteinerį, idealiu atveju prieš tai dar užpylus vandeniu, kad būtų šlapias.

Nekiškite fejerverkų į kitus objektus. PAGD atkreipia dėmesį, kad įvairius pirotechninės priemonės, tokios kaip petardos, kartais jas uždegus siekiant didesnio efekto yra dedamus į butelius ar kitus daiktus. Sprogus tokiam objektui, jo nuolaužos gali toli nuskristi ir sužeisti žmones.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius